Το 1ο Διεθνές Τακτικό Συνέδριο αφορά στην καλλιτεχνική εκπαίδευση των ατόμων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, με έμφαση στη μουσική και τις θεραπείες δια των τεχνών. Λαμβάνει χώρα στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων στις 9 και 10 Σεπτεμβρίου 2023 (10:00-20:30, κάθε ημέρα).
Τίτλος του Συνεδρίου είναι: «Ο εκσυγχρονισμός των θεσμών, των υποδομών και της υποστηρικτικής τεχνολογίας για τη μουσική εκπαίδευση των ατόμων με αναπηρία στον 21ου αι. Η αναγκαιότητα ψήφισης ενός νέου νομοθετικού πλαισίου στην κατεύθυνση αυτή. Η ιδέα των ‘Σχολείων Ελεύθερης Μουσικής Πρόσβασης’».
Συνδιοργανωτές φορείς είναι:
- Τμήμα Μουσικών Σπουδών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
- Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία
- Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου
- Μουσική Σχολή «Αλύπιος»
Αμέσως παρακάτω θα βρείτε τους σκοπούς του Συνεδρίου, που αφορούν τα άτομα με αναπηρίες και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες:
- Για να γνωρίζουν πώς θα δίνουν μουσικές εξετάσεις.
- Για να παίρνουν πιστοποιητικό από επιτροπές του ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. που θα απαρτίζονται από εξειδικευμένους στη μουσική.
- Για ένα νέο δημόσιο, συμπεριληπτικό σχολείο (ΣχολείοΕΜΠΡΟΣ, δηλ. Σχολείο Ελεύθερης Μουσικής Πρόσβασης) με σύγχρονες υποδομές, υποστηρικτική τεχνολογία, εξειδικευμένο προσωπικό, ειδικό μαθησιακό υλικό και προσαρμοσμένη διδακτέα ύλη. Ένα σχολείο στο οποίο η εργοθεραπεία, η λογοθεραπεία, η μουσικοθεραπεία, η δραματοθεραπεία κ.λπ. θα παρέχονται δωρεάν, όπως η μεταφορά και η σίτιση.
- Για να τυπωθεί σε γραφή μπράιγ το μουσικό εκπαιδευτικό υλικό των βλεπόντωνκαι να επισημοποιηθεί το πιστοποιητικό γνώσης του μουσικού μπράιγ.
- Για να παρέχονται θεραπευτικές υπηρεσίες σε ακριτικές, ορεινές και μειονεκτικές περιοχές της χώρας μας σε εβδομαδιαία συχνότηταή όπου ενδείκνυται μηνιαία ή διαδικτυακά. Το “Πρόγραμμα Αριστείδης”, που προτείνουμε στο πλαίσιο αυτό, αφορά ομάδες από ειδικευμένους σε γενικές (π.χ. φάσμα αυτισμού) και ειδικές μαθησιακές δυσκολίες (τη γνωστή μας δυσλεξία), που θα επισκέπτονται απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας για να παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες. Στις ειδικότητες συμπεριλαμβάνονται εκτός του Ψυχολόγου, του Ειδικού Παιδαγωγού, του Κοινωνικού Λειτουργού και του Λογοθεραπευτή, του Εργοθεραπευτή, του Μουσικοθεραπευτή κ.ο.κ.
Συνεπώς, στην Πατρίδα μας ΔΕΝ υπάρχει νομοσχέδιο που να ρυθμίζει τα παραπάνω [και άλλα πολλά].