11 οι νεκροί στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στο Ιράν

Μετά τον θάνατο της 22χρονης την προηγούμενη εβδομάδα στην Τεχεράνη, αφου την συνέλαβαν επειδή φορούσε χαμηλά την μαντήλα της οι διαδηλώσεις συνεχίζονται.

Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο επίσημο απολογισμό που μετέδωσε σήμερα η κρατική τηλεόραση «Δεκαεπτά άνθρωποι, μεταξύ των οποίων διαδηλωτές και αστυνομικοί, έχασαν τη ζωή τους στα γεγονότα των τελευταίων ημερών», ανέφερε, χωρίς να διευκρινίσει πόσοι ήταν οι διαδηλωτές που έχασαν τη ζωή τους.

Προηγούμενος επίσημος απολογισμός έκανε λόγο για 11 νεκρούς: επτά διαδηλωτές και τέσσερα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας.

Το εύρος των συνεχιζόμενων ταραχών του Ιράν, των χειρότερων εδώ και αρκετά χρόνια, παραμένει ασαφές καθώς οι διαδηλωτές σε τουλάχιστον δώδεκα πόλεις – που εκτονώνουν την οργή τους για την κοινωνική καταστολή και τις αυξανόμενες κρίσεις της χώρας – συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν δυνάμεις ασφαλείας και παραστρατιωτικές δυνάμεις.

Επίσης διακοπές του Instagram και του WhatsApp, τις οποίες χρησιμοποιούν οι διαδηλωτές για να μοιραστούν πληροφορίες σχετικά με την κυλιόμενη καταστολή της διαφωνίας από την κυβέρνηση, συνεχίστηκαν την Πέμπτη. Οι αρχές φάνηκε επίσης να διαταράσσουν την πρόσβαση στο διαδίκτυο στον έξω κόσμο, μια τακτική που οι ακτιβιστές δικαιωμάτων λένε ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί συχνά σε περιόδους αναταραχής.

Πηγές ΑΠΕ-ΜΠΕ και Associated press Φωτογραφία Associated press