12α Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης 2023

Τα 12α Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης 2023 που διοργανώνει ο πολιτιστικός ιστότοπος kulturosupa.gr  θα πραγματοποιηθούν  την Παρασκευή 16 Ιουνίου 2023 και ώρα 21:00 στο Θέατρο Αυλαία με ελεύθερη είσοδο.

Ο στόχος των Θ.Β.Θ. παραμένει αναλλοίωτος: βράβευση των καλύτερων παραστάσεων, απόδοση τιμής σε ανθρώπους του θεατρικού χώρου, προβολή και ενίσχυση τοπικών θεατρικών ομάδων και νέων προσώπων. Στοιχεία που συνοψίζονται κάθε χρονιά σε ένα μεγάλο θεατρικό γεγονός για την πόλη της Θεσσαλονίκης.

Τα φετινά 12α Θ.Β.Θ. αφορούν νέες παραστάσεις (πρεμιέρες) που δόθηκαν στην επικράτεια της Θεσσαλονίκης την χρονική περίοδο από τέλη Μαΐου 2022 έως και Μάιο 2023 και οι νικητές στις 16 κατηγορίες προκύπτουν κατόπιν μυστικής ψηφοφορίας Κριτικής Επιτροπής που αποτελείται από 45 προσωπικότητες του ευρύτερου πολιτιστικού χώρου, με ιδιαίτερη ενασχόληση στο θεατρικό χώρο. Τα τρία «Βραβεία Κοινού» προκύπτουν κατόπιν ηλεκτρονικής ψηφοφορίας των θεατών (25 χιλιάδες ψήφοι).

Θυμίζουμε μεταξύ 45 παραστάσεων τα περισσότερα βραβεία διεκδικούν οι εξής: «Κάποιος να με προσέχει» με 9 υποψηφιότητες, με 6 «Η Συνάντηση», «Οικόπεδα με Θέα» και «Ψηλά απ τη Γέφυρα» και με 5 υποψηφιότητες η παιδική παράσταση «Γκάρης το μιούζικαλ».

Πέραν των βραβεύσεων η βραδιά περιλαμβάνει θεατρικά χορευτικά και μουσικά δρώμενα, τιμητικά αφιερώματα, βίντεο ανασκόπηση, επώνυμες παρουσίες και όπως πάντα πολλές εκπλήξεις.

Η Καλλιόπη Ευαγγελίδου, μια σπουδαία καλλιτέχνις με τόλμη, με όραμα, με πάθος για την τέχνη της και ταυτόχρονα ένας άνθρωπος «γεμάτος» από εμπειρίες, κατασταλαγμένος και ώριμος καλλιτεχνικά σκηνοθετεί τη Τελετή Απονομής των Θεατρικών Βραβείων Θεσσαλονίκης

Παρουσιάστρια της φετινής απονομής θα είναι η καταξιωμένη και εξαιρετικά ταλαντούχα ηθοποιός Ελευθερία Τέτουλα που είναι δύσκολο να χωρέσουν μέσα σε λίγες γραμμές τα βιογραφικά στοιχεία μίας προσωπικότητας, η οποία φαίνεται να μην μένει ήσυχη και επαναπαυμένη, αλλά να ψάχνει διακαώς την κάθε ευκαιρία για να εξελιχθεί δημιουργικά.

Μέσα από σκληρή δουλειά, το όραμα και την αγάπη της για τη μουσική έχτισε ένα από τα κορυφαία πολυφωνικά μουσικά σύνολα στη χώρα και πλέον είναι σήμα κατατεθέν για την πόλη μας στον πολιτιστικό και μουσικό χώρο. Η Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης σε διεύθυνση Μαίρης Κωνσταντινίδου θα καλύψει μουσικά τα 12α ΘΒΘ.

Από μικρός ήταν το παιδί θαύμα της Θεσσαλονίκης, δίνοντας το πρώτο του ρεσιτάλ στην κατάμεστη αίθουσα της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, σε ηλικία μόλις 9 χρονών. Από εκείνη τη στιγμή το όνειρο του γιατρού που επιθυμούσε έδωσε τη θέση του στη μουσική και στο να μετατραπεί ένας από τους σπουδαιότερους συνθέτες, σολίστ, μαέστρους. Ο Μιχάλης Χατζηαναστασίου θα συνδράμει καθοριστικά καθ΄ όλη τη διάρκεια της βραδιάς με την καταλυτική του παρουσία.

Με απέραντο σεβασμό μεγάλο τιμώμενο πρόσωπο της βραδιάς ο Κώστας Τσιάνος για την καθοριστική, πολύτιμη προσφορά και το αξιέπαινο πολιτιστικό έργο ενός κορυφαίου καλλιτέχνη που αποτελεί σπουδαίο κεφάλαιο για το εγχώριο θέατρο. Τα Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης τιμούν τον μεγάλο θεατράνθρωπο.

Στην ειδική κατηγορία Τιμητικού Βραβείου για την «Καλύτερη Ερασιτεχνική Ομάδα». τα ΘΒΘ τιμούν και βραβεύουμε το Εργαστήρι Θεατρικής Δημιουργίας στον Δήμο Καλαμαριάς, που με την άγρυπνη φροντίδα της σκηνοθέτιδας Αγγελικής Σαπάτρα λειτουργεί εδώ και 36 συνεχή χρόνια με σταθερότητα, συνέπεια, πίστη, έχοντας κατακτήσει μέσα από την εξαιρετικά αξιόλογη δουλειά τους τις καρδιές των δημοτών και όχι μόνο.

Στη μακρά βραδιά, τέλος, 5 επαγγελματίες χορεύτριες, Δέσποινα Ηρακλείου, Ιφιγένεια Πουρλή, Σοφία Καραμάνογλου, Μαριλένα Τσιώμη και Μαριάννα Λεπτοκαροπούλου, συνοδεία πιάνου θα ερμηνευόσουν συμβολικά και καθοριστικά το «πνεύμα του θεάτρου»…Η βραδιά θα καλυφθεί ζωντανά από το GRD Radio με όλο το παρασκήνιο της μεγάλης βραδιάς από τη δημοσιογράφο Ελπίδα Παπαδανιήλ και τον ηθοποιό Κωνσταντίνο Τερζόγλου, μεταφέροντάς όλο το ρεπορτάζ από το παρασκήνιο, αλλά και τους βραβευθέντες, σε μία 3ωρη live εκπομπή!

Οργανωτική Επιτροπή Θεατρικών Βραβείων Θεσσαλονίκης

Στην φετινή Τελετή Απονομής μαζί με την παρουσία υποψήφιων καλλιτεχνών από παραστάσεις, θα τιμηθούν εξέχουσες προσωπικότητες για το σύνολο της καλλιτεχνικής τους προσφοράς, ενώ θα συνδράμουν τη βραδιά μουσικοθεατρικά δρώμενα και αφιερώματα.

Τα έπαθλα θα αποδώσουν προβεβλημένα πρόσωπα από Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ θα παραστούν για το πολιτιστικό γεγονός σημαντικοί για την καλλιτεχνική τους πορεία ηθοποιοί και καλλιτέχνες της πόλης..

Οι υποψηφιότητες στις 16 κατηγορίες προκύπτουν κατόπιν μυστικής ψηφοφορίας μιας πολυπρόσωπης (44 μελών) Κριτικής Επιτροπής που αποτελείται από ανθρώπους του ευρύτερου πολιτιστικού χώρου, με ιδιαίτερη ενασχόληση στο θεατρικό πεδίο, ενώ τα τρία «Βραβεία Κοινού Α’, Β’ και Γ’» κατόπιν τριών ηλεκτρονικών ψηφοφοριών των θεατών. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο θα προκύψουν και οι νικητές που θα ανακοινωθούν τη βραδιά της Τελετής Απονομής των Βραβείων

Μετά την πρόσφατη διαδικασία ψηφοφορίας, Κριτικής Επιτροπής και Κοινού, η στιγμή της ανακοίνωσης των υποψηφιοτήτων σε όλες τις κατηγορίες για τα 12α Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης, θεατρικής περιόδου Μαΐου 2022 – Μαΐου 2023, έφτασε! 

Οι υποψηφιότητες της 44 μελούς Κριτικής Επιτροπής

Υποψήφιοι

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ 2023

Αφορά την πιο αξιομνημόνευτη παράσταση σε επίπεδο Παραγωγής. Συνολικά την εμπειρία της απόλαυσης, την αίσθηση αξίας και κόστους και τον τρόπο που επικοινωνήθηκε στο κοινό από όλα τα στοιχεία που απαρτίζουν μια παράσταση σε επίπεδο παραγωγής.

1.     «Η Συνάντηση» του Στίβεν Μπέλμπερ. Παραγωγή: Όψεις Πολιτισμού. Σκηνοθεσία: Γιώργος Κιμούλης. Θέατρο Αυλαία. Πρεμιέρα: 08/12/2022.

2.     «Κάποιος να με προσέχει» του Φρανκ Μακγκίνες. Παραγωγή: Θέατρο Αυλαία. Σκηνοθεσία: Αθανασία Καραγιαννοπούλου. Θέατρο Αυλαία. Πρεμιέρα: 11/11/2022.

3.     «Οικόπεδα με θέα» του Ντέηβιντ Μάμετ. Παραγωγή: Happy Productions. Σκηνοθεσία: Νικορέστης Χανιωτάκης. Θέατρο Κολοσσαίον. Πρεμιέρα: 05/05/2023.

 1. «Σ’ εσάς που με ακούτε» της Λούλας Αναγνωστάκη. Παραγωγή: ΚΘΒΕ. Σκηνοθεσία: Χρήστος Θεοδωρίδης. Θέατρο Αριστοτέλειον. Πρεμιέρα: 17/02/2023.
 2. «Ψηλά απ’ τη Γέφυρα» του Άρθουρ Μίλερ. Παραγωγή: Θεατρικές Επιχειρήσεις Τάγαρη. Σκηνοθεσία: Γιώργος Νανούρης. Θέατρο Αριστοτέλειον. Πρεμιέρα: 21/04/2023. 

Σημείωση: ΚΘΒΕ: (3 Βρ) Έπαινος παράτασης της χρονιάς, «Το Όνειρο το Χάιμε», Παράσταση Χρονιάς «Το μεγάλο μας Τσίρκο», 2013, Παράσταση χρονιάς, «Οικογενειακή Γιορτή» (Festen) 2017. (5 υποψ) παράσταση χρονιάς, «Περιμένοντας τον Γκοντό», 2018. Παιδική παράσταση «Μια γιορτή στου Αλ-Νουρί», 2020. «Η δολοφονία του Μαρά», (10 υποψ.)

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ 2023

Η βασική κατηγορία που αξιολογεί την συνολική αρμονική και ερμηνευτική απόδοση ενός έργου επί σκηνής. Αφορά την δημιουργική ιδέα, την αρμονική μεταφορά της και εκτέλεση επί σκηνής, την προετοιμασία των ηθοποιών και εν ολίγης σε όλες τις διαδικασίες παραγωγής και εκτέλεσης του Θεατρικού έργου.

 1. Αθανασία Καραγιαννοπούλου, «Κάποιος να με προσέχει»

2.     Γιώργος Κιμούλης, «Η Συνάντηση»

 1. Γιώργος Κουτλής, «Οι παίχτες»
 2. Γιώργος Νανούρης «Ψηλά απ’ τη Γέφυρα»

5.     Χρήστος Θεοδωρίδης, «Σ’ εσάς που με ακούτε»

Σημείωση: Κιμούλης Γιώργος, ηθοποιός, σκηνοθέτης: (2 βραβεία.) Ερμηνευτικού συνόλου, Τιμητικό. (8 υποψ), Α’ Ανδρικού, Σκηνοθεσία, «Θείος Βάνιας», 2019. Σκηνοθεσία, Α’ Ανδρικός, φιναλίστ Βραβείου Κοινού, «Το Παγκάκι» 2020. Με τις φετινές φτάνει τις 8 υποψηφιότητες

Σημείωση: Νανούρης Γιώργος, σκηνοθέτης, ηθοποιός: (2 υποψ) Σκηνοθεσία, «Κατερίνα», 2017. Φωτισμοί «Αίας», 2020. Με τις φετινές υποψηφιότητες φτάνει τις 4 υποψ.

ΚΑΛΥΤΕΡΗ Α’ ΑΝΔΡΙΚΗ ΕΡΜΗΝΕΙΑ 2023

Αφορά την Ερμηνεία άνδρα ηθοποιού σε ρόλο ικανοποιητικής έκτασης πρωταγωνιστικό ή δευτεραγωνιστικό (leading role).

 1. Αντίνοος Αλμπάνης, «Κάποιος να με προσέχει»

2.     Βασίλης Κανελλόπουλος, «Ιστορίες να σκεφτείς»

3.     Γιάννης Μπέζος, «Οικόπεδα με θέα»

4.     Γιώργος Κιμούλης, «Η Συνάντηση»

 1. Πυγμαλίωνας Δαδακαρίδης, «Ψηλά από τη γέφυρα»

Σημείωση: Γιώργος Κιμούλης, 3η υποψηφιότητα Α΄ Ερμηνευτικού («Θείος Βάνιας», 2019, «Το Παγκάκι»), καμία νίκη.

ΣημείωσηΚανελλόπουλος Βασίλης, ηθοποιός: (1 βρ) Β’ Ανδρικού «Το Παλτό» 2020. (2 υποψ), Β΄ Ανδρικού, «Απόψε στο Στράτφορντ», 2016.

ΚΑΛΥΤΕΡΗ Α’ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΕΡΜΗΝΕΙΑ 2023

Αφορά την Ερμηνεία γυναίκας ηθοποιού σε ρόλο ικανοποιητικής έκτασης πρωταγωνιστικό ή δευτεραγωνιστικό (leading role).

1.     Αγγελική Λεμονή, «Ζωή… χαρισάμενη»

 1. Ηρώ Μουκίου «Φαίδρας Άτοπος»
 2. Ράνια Σχίζα, «Η μάνα αυτουνού…Έλλη Ζάχου Ταχτσή»

4.     Χρύσα Παπά, «Σέρρα–Η Ψυχή του Πόντου»

5.     Λουκία Μιχαλοπούλου, «Ανθρώπινη Φωνή»

Σημείωση: Μουκίου Ηρώ, ηθοποιός: (2 βρ.) Α’ Γυναικείου Ρόλου «Η φωνή της Λουντμίλα», 2020. Β’ ρόλου «Ο καλός άνθρωπος του Σετσουάν, 2019.

Σημείωση: Μιχαλοπούλου Λουκία, ηθοποιός: (1 βρ.), Α΄ Γυναικείου ρόλου «Η γίδα η ποια είναι η Σύλβια?», 2019.

ΚΑΛΥΤΕΡΗ Β’ ΑΝΔΡΙΚΗ ΕΡΜΗΝΕΙΑ 2023

Αφορά την Ερμηνεία άνδρα ηθοποιού σε ρόλο μικρότερης έκτασης υποστηρικτικό (supporting role) .

1.     Άρης Λεμπεσόπουλος, «Οικόπεδα με θέα».

 1. Δημήτρης Μάριζας, «Κάποιος να με προσέχει»
 2. Δημήτρης Μπουζούδης, «Δράκουλας»
 3. Πήτερ Ραντλ «Κάποιος να με προσέχει»

5.     Τζώνη Θεοδωρίδης, «Ο Φονιάς» 

ΚΑΛΥΤΕΡΗ Β’ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΕΡΜΗΝΕΙΑ 2023

Αφορά την Ερμηνεία γυναίκας ηθοποιού σε ρόλο μικρότερης έκτασης υποστηρικτικό (supporting role).

1.     Άννα Μονογιού, «Η Συνάντηση»

 1. Ευγενία Ξυγκόρου «Ψηλά απ’ τη Γέφυρα»
 2. Κατερίνα Αγγελίτσα, «Η κοριτσιέρα των βούρλων»
 3. Λουκία Βασιλείου, «Πράγα»
 4. Μαίρη Λιόλιου «Μηχανή Κάφκα»

ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΕΡΜΗΜΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ 2023

Αφορά την συνολική απόδοση ενός θιάσου επί σκηνής και τον άρτιο τεχνικά και ενεργειακά τρόπο που μετέφερε και υπηρέτησε την συνειδητή ερμηνευτική επιλογή του κειμένου. Σε ορισμένες περιπτώσεις τεχνικά μέσα (όπως ο φωτισμός, τα σκηνικά, η μουσική ή ο ήχος και άλλα) αποκτούν ενεργό “ερμηνευτικό ρόλο” στην διαδικασία του έργου, σε τέτοιες περιπτώσεις αυτοί οι παράγοντες συνυπολογίζονται.

 1. «Κάποιος να με προσέχει»

2.     «Οι παίχτες»

3.     «Οικόπεδα με Θέα»

4.     «Σ’ εσάς που με ακούτε»

 1. «Ψηλά απ τη Γέφυρα» 

ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΣΚΗΝΙΚΑ 2023

Αφορά το σκηνογραφικό μέρος μιας παράστασης (σκηνικά, εναλλαγές, σκηνογραφικές εικόνες, κλπ), ως προς το δημιουργικό της ιδέας, τον τρόπο άρτιας εκτέλεσης και την γενικότερη αισθητική.

1.     Αθανάσιος  Κολαλάς, «O Λούκυ Λουκ κι ο Λευκός Ιππότης»

 1. Αλεξία Θεοδωράκη, «Γκάρης το μιούζικαλ»

3.     Αρετή Μουστάκα, «Οικόπεδα με θέα»

 1. Ελένη Μανωλοπούλου «Κατά Φαντασίαν Ασθενής»

5.     Έφη Μπίρμπα, «Το όνειρο ενός γελοίου»

Σημ: Κολαλάς Θανάσης, σκηνογράφος, ενδυματολόγος: (1 βρ), Κοστούμια, «Stringλα», 2017.

Σημ: Μουστάκα Αρετή, σκηνογράφος: (1 βρ.), «Η γίδα η ποια είναι η Σύλβια?», 2019. (2 υπ.) Σκηνικά  «Οι μάγισσες του Σάλεμ» 2021/22

Σημ: Μανωλοπούλου Ελένη, ενδυματολόγος, σκηνογράφος: (2 υποψ) Κοστούμια, Σκηνικά, «Μεγάλη Χίμαιρα», 2018.

ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΚΟΥΣΤΟΥΜΙΑ 2023

Αφορά τα κοστούμια και την γενικότερη ενδυματολογική προσέγγιση της εκάστοτε παράστασης ως προς το δημιουργικό της ιδέας, τον τρόπο άρτιας εκτέλεσης και την γενικότερη αισθητική.

1.     Αλεξάνδρα Σιάφκου, Αριστοτέλης Καρανάνος, «Η Πινακοθήκη των Ηλιθίων»

2.     Αλεξία Θεοδωράκη, «Γκάρης το μιούζικαλ»

3.     Ελένη Μανωλοπούλου, «Κατά Φαντασίαν Ασθενής»

4.     Ιωάννα Τσάμη,  «Οι Παίχτες»

5.     Πένυ Ντάνη, «O Λούκυ Λουκ κι ο Λευκός Ιππότης»

Σημ: Τσάμη Ιωάννα, σκηνογράφος, ενδυματολόγος: (1 βρ.)  Κοστούμια «Έγκλημα στο Orient Express», 2020. (3 υποψ) Κοστούμια «Έγκλημα στο Orient Express», 2020. κοστούμια «Νεφέλες» 2020.

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΜΟΥΣΙΚΗ 2023

Αφορά τον ακουστικό παράγοντα του κάθε έργου και συμπεριλαμβάνει τόσο την live μουσική (και τραγούδι) όσο και την με τεχνικά μέσα αναπαραγόμενη. Συνυπολογίζονται τόσο η πρωτότυπη και ad hoc σύνθεση μουσικής ή και τραγουδιών για τις ανάγκες μιας παράστασης, όσο και η επιλογή και τοποθέτηση επί σκηνής μη πρωτότυπης, υπάρχουσας μουσικής, έστω και σε μορφή διασκευής ή cover, αλλά ακόμη κα ιη χρήση ηχητικών εφέ, ηχογραφημένων ή μη που συνοδεύουν ή αξιοποιούνται διαφορετικά σε μια παράσταση.

 1. Γιάννης Αγγελάκας, «Ο αλγόρυθμος»
 2. Δημήτρης Μαραμής, «Γκάρης το μιούζικαλ»
 3. Διονύσης Τσάκνης, «Η Συνάντηση»
 4. Μάνος Αντωνιάδης, «Η μάνα αυτουνού… Έλλη Ζάχου Ταχτσή»
 5. Μιχαήλ Χατζηαναστασίου, «Φαίδρας Άτοπος»

Σημ: Μαραμής Δημήτρης, μουσικός: (1 βρ) Μουσικής, «Ερωτόκριτος», 2018. (2 υποψ) Μουσική «Το τρίτο στεφάνι», 2017. «Μεγάλη Χίμαιρα», 2018.

ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΦΩΤΙΣΜΟΙ 2023

Αφορά το κρίσιμο στοιχείο φωτισμών μιας παράστασης και αξιολογεί τόσο το δημιουργικό σχεδιασμό όσο και την άρτια τεχνική εκτέλεσή μα και αισθητική.

1.     Karol Jarek, «Αλγο-Ρυθμος»

 1. Γιώργος Νανούρης «Ψηλά απ’ τη Γέφυρα»
 2. Λευτέρης Παυλόπουλος, «Κάποιος να με προσέχει»

4.     Μελίνα Μάσχα, «Οικόπεδα με θέα»

5.     Στέλιος Τζολόπουλος, «Γκάρης το μιούζικαλ»

Σημ: Παυλόπουλος Λευτέρης, φωτιστής: (2 υποψ), Φώτα, «Ορέστεια», 2016.

Σημ: Μάσχα Μελίνα, φωτιστής: (1 βρ) Φωτισμοί, «Ο Επιθεωρητής έρχεται», 2013. (2 υποψ) «Θείος Βάνιας», 2015. «Τι απέγινε η Μπέημπι Τζέην», 2018.

Σημ: Τζολόπουλος Στέλιος, φωτιστής: (1 βρ)  Φωτισμοί «Η δολοφονία του Μαρά», 2021/22

ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ – ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ Ή ΔΙΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΟΥ 2023

Αφορά την αξιολόγηση του τοποθετημένου επί σκηνής κειμένου είτε αφορά σύγχρονο κείμενο που συγγράφθηκε και αποδόθηκε για πρώτη φορά στην σκηνή είτε την νέα μετάφραση ή καινοτομική διασκευή ενός υπάρχοντος κειμένου. Το περιεχόμενο και η τεχνική αρτιότητα συνυπολογίζονται.

 

1.     Αθανασία Καραγιαννοπούλου, «Κάποιος να με προσέχει» (διασκευασμένο)

2.     Δήμητρα Μήττα, «Φαίδρας Άτοπος» (πρωτότυπο)

 1. Κική Μαυρίδου, «Η μάνα αυτουνού… Έλλη Ζάχου Ταχτσή» (πρωτότυπο)

4.     Γιώργος Κιμούλης, «Η Συνάντηση» (διασκευασμένο)

5.     Κώστας Τσιάνος, «Ζωή… χαρισάμενη» (πρωτότυπο)

 

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ 2023

Αφορά συνολικά την παραγωγή και το ερμηνευτικό μέρος της παιδικής παράστασης . Ιδιαίτερη μνεία δίνεται στην λήψη απόφασης στο νοηματικό περιεχόμενό της, καθότι πρόκειται για παραστάσεις που απευθύνονται σε ανηλίκους, δηλαδή πολίτες του αύριο.

 1. «Αλαντίν the show». Σκηνοθεσία: Μπίλιω Κωνσταντοπούλου
 2. «Γκάρης το μιούζικαλ». Σκηνοθεσία: Τάσος Πυργιέρης

3.     «Ο Αγησίλαγος». Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μπασλάμ

 1. «Οι Περιπέτειες ενός Μονόκερου». Σκηνοθεσία: Πασχάλης Αραμπατζής
 1. «Τα κοριτσάκια με τα ναυτικά». Σκηνοθεσία:Γιάννης Ρήγας & Ιωάννα Μαρκέλλα Χαλκιά.

 

Σημ: Αραμπατζής Πασχάλης, σκηνοθέτης: (1 βρ) Πρωτοεμφανιζόμενης, «Ο Αγαπητικός της Βοσκοπούλας, 2018. (2 υποψ) Σκηνοθεσία, Ερμηνευτικού συνόλου, «Επιστροφή στο σπίτι», 2017.

 

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΡΩΤΟΕΜΦΑΝΙΖΟΜΕΝΗ ΟΜΑΔΑ 2023

Αφορά ομάδες που έκαναν το ντεμπούτο τους την παρούσα σεζόν ή τις τελευταίες τρείς και παρουσίασαν αξιόλογο αποτέλεσμα (αισθητικό, καλλιτεχνικό, εμπορικό) κατά την τρέχουσα σεζόν.

 1. Ομάδα «The Cranes theatre group», «Ακόμα και οι καουμπόισσες μελαγχολούν».
 2. Ομαδα Dulcinea, «Demo or Die» | The Real Show
 3. Ομάδα in_contACT, «Ρωγμές- Φθορά σημαίνει Ζωή»
 4. Ομάδα Male di Luna, «Χάος»
 5. Ομάδα Κωμοδύνη,  «Τα κορίτσια της Οδού Ασπασίας»

 

ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΘΙΑΣΟΥ 2023

Αφορά την συνολική απόδοση ενός θιάσου που έχει την κύρια έδρα του στην Θεσσαλονίκη, τόσο σε συνολικό ερμηνευτικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο αισθητικής, αξίας, κόστους, τόλμης και δυσκολίας παραγωγής.

1.     Θέατρο του Άλλοτε, «Οι Μάγισσες του Βάρντε»

 1. Ομάδα Διογένης Γκίκας, Δέσποινα Μπισχινιώτη, «Εκτός σύμβασης»  & «Αἱ συνέπειαι τῆς παλαιᾶς ἱστορίας»

3.     Ομάδα Θέατρο Πρόταση, «Noigandres» & «Μηχανή Κάφκα».

 1. Ομάδα θεάτρου «Γκραν Γκινιόλ», «Το Θείο Τραγί».
 2. Ομάδα Θεάτρου και Πολιτισμού Dot Ensemble, «The After Party», «Λεμόνια Λεμόνια Λεμόνια Λεμόνια Λεμόνια» & «Swallow».

 

Σημείωση: (6 βρ.) Πρωτοεμφανιζόμενης ομάδας, 3ο Κοινού, «Φόβος» 2012. Τοπικού, Συνόλου «Κάτω Κόσμος» 2014. Τοπικού, Νέου προσώπου, Δημήτρης Βασιλειάδης, «Ανθολόγιο» 2016. (3 υποψ) Τοπικού, 2015. Τοπικού, «Το κορίτσι μέσα στο σπίτι», 2016. Τοπικού, «Σκοτεινό ανθολόγιο ποίησης», 2016. Τοπικού, «Εξορκισμός», «Ο Ματωμένος γάμος» και «Το αγόρι μέσα στο σπίτι» 2017.

Σημ: Γκίκας Διογένης, ηθοποιός: (1 υποψ) Β΄ Ανδρικού, «Ελλάς, Γελάς…», 2018.

Σημ: Ομάδα Θέατρο Πρόταση: (1 βρ.) Τοπικού θιάσου «Ο Ευαγγελισμός της Κασσάνδρας» 2021/22

Σημ: Γκραν Γκινιόλ Εταιρεία Θεάτρου: (2 υποψ) Τοπικού θιάσου, «Σπιρτόκουτο – Πόλεμος σε τέσσερεις τοίχους», 2018, Τοπικού θιάσου, «Ορέστ3ια», 2019.

Σημ: DOT Theater: (1 βρ.) «100» (Α΄ Βραβείο Κοινού), 2020.  (1 υποψ.) «Μια παρέμβαση»  Φιναλίστ Βραβείο Κοινού 2021/22

 

ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΝΕΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ (μικτή κατηγορία ανδρών – γυναικών και ιδιότητας) 2023

Αφορά νέους (όχι απαραιτήτως ηλικιακά) ηθοποιούς ή καλλιτέχνες που με την παρουσία τους προκάλεσαν τρομερή αίσθηση, έκπληξη, αναζήτηση, ενώ αποτελούν ελπίδα για το μέλλον.

 1. Αποστολία Γκούτη,  «Ρόζα Εσκενάζυ, η Βασίλισσα του ρεμπέτικου»
 2. Γιάννης Σύριος, ηθοποιός,   Ο «Επιθεωρητής»
 3. Θανάσης Τζιντζιός ηθοποιός, «Noigandres»
 4. Κωνσταντίνος Αβράμης συγγραφέας, «Noigandres»
 5. Σεμίραμις Αμπατζόγλου ηθοποιός, «Σε εσάς που με ακούτε»

 

ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΟΙΝΟΥ Α’, Β’ Γ’ 2023:

Όπως θεατρόφιλοι επέλεξαν μετά από τρεις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες (25.000 ψήφοι) για τα 3 Βραβεία Κοινού, Α΄, Β’ και Γ’.

Οι παρακάτω παραστάσεις θα κριθούν εκ νέου από το κοινό στη 3η και τελευταία ψηφοφορία από Πέμπτη 25 έως Σάββατο 27 Μαΐου, όπου ψηφίζουν τους 3 νικητές των Βραβείων.

.

Τα 3 ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΟΙΝΟΥ α΄, β΄ & γ’ διεκδικούν οι εξής παραστάσεις:

 1. «Swallow» της Στεφ Σμιθ. Σκηνοθεσία: Χάρης Θώμος. Ομάδα DOT Ensemble. Πρεμιέρα: 05/05. – θέατρο Ανετον.
 2. «Δράκουλας» του Μπραμ Στόκερ.Σκηνοθεσία: Άγγελος Κουρέπης.Triple Threat Productions.Πρεμιέρα: 04/03 – Θέατρο Αθήναιον.
 3. «Η μάνα αυτουνού… Έλλη Ζάχου Ταχτσή» της Κικής Μαυρίδου. Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Λάσκαρης. Πρεμιέρα: 22/04 Θέατρο Μετροπόλιταν.
 4. «Ηλέκτρα» του Ευριπίδη. Σκηνοθεσία: Γιώργος Λύρας. Πρεμιέρα: 18/07 – θέατρο Δάσους.
 5. «Κάποιος να με προσέχει» του Φρανκ Μακγκίνες. Σκηνοθεσία: Αθανασία Καραγιαννοπούλου. Πρεμιέρα: 11/11 – Θέατρο Αυλαία.
 6. «Μήδεια» του Ευριπίδη. Σκηνοθεσία: Αιμίλιος Χειλάκης – Μανώλης Δούνιας. Πρεμιέρα: 21/07 – θέατρο Συκεών.
 7. «Μην πεις όχι μωρό μου» του Βασίλη Τσικάρα. Σκηνοθεσία: Βασίλης Τσικάρας. Πρεμιέρα: 28/10 – Θέατρο Άρατος.
 8. «Πίντερ» της Αναστασίας Καραογλάνη. Σκηνοθεσία: Σταύρος Παρχαρίδης. Πρεμιέρα: 05/05. – θέατρο Μαίωτρον.
 9. «Ρόζα Εσκενάζυ – Η Βασίλισσα του Ρεμπέτικου» του Παναγιώτη Μέντη. Σκηνοθεσία: Αντώνης Λουδάρος. Πρεμιέρα: 08/05 – Θέατρο Σοφούλη.
 10. «Τα κορίτσια της Οδού Ασπασίας» του Βασίλη Παπά. Σκηνοθεσία: Βασίλης Παπάς. Ομάδα «Κωμοδύνη». Πρεμιέρα: 23/03. Θέατρο Αθήναιον.

Σημ: Θέατρο Άρατος: (5 βρ) 1ο Βραβείο Κοινού «Κωδικός Σπασίμπα – Ντα, 2014. 1ο Κοινού, Τοπικού Θιάσου, «Σουτζούκ Λουκούμ, 2015. Β’ Κοινού «Τα άδεια πιάτα», 2016. Κειμένου, «Sorry λάθος κρεβάτι», 2018. (4 υποψ) Τοπικού Θιάσου, Κοινού, «Μια σφαίρα για την τζέην», 2016.Τοπικού θιάσου, φιναλίστ Κοινού, «Sorry λάθος κρεβάτι», 2018.

Σημ: Άλλοτε: (6 βρ.) Πρωτοεμφανιζόμενης ομάδας, 3ο Κοινού, «Φόβος» 2012. Τοπικού, Συνόλου «Κάτω Κόσμος» 2014. Τοπικού, Νέου προσώπου, Δημήτρης Βασιλειάδης, «Ανθολόγιο» 2016. (3 υποψ) Τοπικού, 2015. Τοπικού, «Το κορίτσι μέσα στο σπίτι», 2016. Τοπικού, «Σκοτεινό ανθολόγιο ποίησης», 2016. Τοπικού, «Εξορκισμός», «Ο Ματωμένος γάμος» και «Το αγόρι μέσα στο σπίτι» 2017.

Σημ: Σημ: DOT Theater: (1 βρ.) «100» (Α΄ Βραβείο Κοινού), 2020.  (1 υποψ.) «Μια παρέμβαση»  Φιναλίστ Βραβείο Κοινού 2021/22

Σημ: 3pleThreat Productions: (2 βρ.) Πρωτοεμφανιζόμενη Ομάδα, Β’ Βραβείο Κοινού (3 υποψ.) Φιναλίστ Βραβείο Κοινού «Το κλάμα βγήκε από τον παράδεισο» 2021/22.

Σημ: Μαίωτρον:  (1 βρ.) Γ’ Βραβείο Κοινού «Πλανόδιοι έρωτες» 2020. (4 υποψ)  Φιναλίστ βραβείο Κοινού «Το Κομμάτι της ντροπής», 2019. Τοπικού θιάσου «Πλανόδιοι έρωτες» 2020. Τοπικού θιάσου  «Το Λαχείο», 2020.

Σημ: Καλλιτεχνική εταιρία θεάτρου (Θέατρο Σοφούλη): (3 υποψ) Καλύτερη παράστασης Χρονιάς 2020, «Το Παλτό» 2020. «Ποιος φοβάται την Βιρτζίνια Γουλφ» Τοπικού θιάσου, Φιναλίστ Βραβείο Κοινού 2021/22

 

Σε αριθμούς οι Υποψηφιότητες των παραστάσεων:

9

«Κάποιος να με προσέχει»: Καλύτερη παράσταση  2023, Σκηνοθεσία (Αθανασία Καραγιαννοπούλου), Α’ Ανδρικός (Αντίνοος Αλμπάνης), Β’ Ανδρικού (Πήτερ Ραντλ), Β’ Ανδρικού (Δημήτρης Μάριζας), Κειμένου (Αθανασία Καραγιαννοπούλου), Ερμηνευτικού συνόλου, Φώτα  (Λευτέρης Παυλόπουλος), (φιναλίστ Βραβείο Κοινού)

6

«Η Συνάντηση»: Καλύτερη παράσταση  2023,  Σκηνοθεσία (Γιώργος Κιμούλης), Α’ Ανδρικός (Γιώργος Κιμούλης), Β’ Γυναικείου (Άννα Μονογιού), Μουσική (Διονύσης Τσάκνης), Κειμένου (Γιώργος Κιμούλης).

 

«Οικόπεδα με Θέα»: Καλύτερη παράσταση  2023,  Α’ Ανδρικός (Γιάννης Μπέζος), Β’ Ανδρικού (Άρης Λεμπεσόπουλος), Ερμηνευτικού συνόλου, Σκηνικά (Αρετή Μουστάκα), Φώτα  (Μελίνα Μάσχα).

«Ψηλά απ τη Γέφυρα»: Καλύτερη παράσταση  2023, Σκηνοθεσία (Γιώργος Νανούρης),  Α’ Ανδρικός (Πυγμαλίωνας Δαδακαρίδης), Ερμηνευτικού συνόλου, Β΄Γυναικείου (Ευγενία Ξυγκόρου), Φώτα  (Γιώργος Νανούρης).

5

«Γκάρης το μιούζικαλ»: Καλύτερη Παιδική 2023, Μουσική (Δημήτρης Μαραμής), Σκηνικά (Αλεξία Θεοδωράκη), Κοστούμια (Ιωάννα Τσάμη), Φώτα  (Στέλιος Τζολόπουλος).

4

«Noigandres» & «Μηχανή Κάφκα»: Τοπικού θιάσου (Ομάδα Θέατρο Πρόταση), Β΄Γυναικείου (Μαίρη Λιόλιου), Νέου Προσώπου (Κωνσταντίνος Αβράμης συγγραφέας, «Noigandres»), «Νέου Προσώπου (Θανάσης Τζιντζιός, «Noigandres»).

«Η μάνα αυτουνού… Έλλη Ζάχου Ταχτσή»: Α’ Γυναικείου (Ράνια Σχίζα), Μουσική (Μάνος Αντωνιάδης), Κειμένου (Κική Μαυρίδου), (Φιναλίστ Βραβείο Κοινού).

 «Σ’ εσάς που με ακούτε»: Καλύτερη παράσταση  2023, Σκηνοθεσία (Χρήστος Θεοδωρίδης), Ερμηνευτικού συνόλου, Νέου Προσώπου (Σεμίραμις Αμπατζόγλου).

3

 «Οι παίχτες»: Σκηνοθεσία (Γιώργος Κουτλής), Ερμηνευτικού συνόλου, Κοστούμια (Ιωάννα Τσάμη),.

«Φαίδρας Άτοπος»: Α’ Γυναικείου (Ηρώ Μουκίου), Μουσική (Μιχαήλ Χατζηαναστασίου), Κειμένου (Δήμητρα Μήττα).

2

 «O Λούκυ Λουκ κι ο Λευκός Ιππότης»: Σκηνικά (Αθανάσιος Κολαλάς), Κοστούμια (Πένυ Ντάνη).

«The After Party»,  «Λεμόνια Λεμόνια Λεμόνια Λεμόνια Λεμόνια» & «Swallow»: Τοπικού θιάσου (Ομάδα Θεάτρου και Πολιτισμού Dot Ensemble), (Φιναλίστ Βραβείο Κοινού, «Swallow»).

«Ζωή… χαρισάμενη»: Α’ Γυναικείου (Αγγελική Λεμονή), Κειμένου (Κώστας Τσιάνος).

«Κατά Φαντασίαν Ασθενής»: Σκηνικά (Ελένη Μανωλοπούλου), Κοστούμια (Ελένη Μανωλοπούλου).

«Ο αλγο-ρυθμος»: Μουσική (Γιάννης Αγγελάκας), Φώτα  (Karol Jarek).

«Ρόζα Εσκενάζυ, η Βασίλισσα του ρεμπέτικου»: Νέου Προσώπου (Αποστολία Γκούτη), (Φιναλίστ Βραβείο Κοινού).

«Τα κορίτσια της Οδού Ασπασίας»:  Πρωτοεμφανιζόμενη Ομάδα (Κωμοδύνη), (Φιναλίστ Βραβείο Κοινού).

1

«Demo or Die» | The Real Show: Πρωτοεμφανιζόμενη Ομάδα (Dulcinea).

 «Ακόμα και οι καουμπόισσες μελαγχολούν»: Πρωτοεμφανιζόμενη Ομάδα (The Cranes theatre group).

 «Αλαντίν the show»:  Καλύτερη Παιδική 2023

«Ανθρώπινη Φωνή»: Α’ Γυναικείου (Λουκία Μιχαλοπούλου).

«Δράκουλας»: (φιναλίστ Βραβείο Κοινού).

«Δράκουλας»: Β’ Ανδρικού (Δημήτρης Μπουζούδης).

«Εκτός σύμβασης» & «Αἱ συνέπειαι τῆς παλαιᾶς ἱστορίας»: Τοπικού θιάσου (Ομάδα Διογένης Γκίκας, Δέσποινα Μπισχινιώτη)

«Η κοριτσιέρα των βούρλων: Β΄Γυναικείου» (Κατερίνα Αγγελίτσα).

«Η Πινακοθήκη των Ηλιθίων»: Κοστούμια (Αλεξάνδρα Σιάφκου, Αριστοτέλης Καρανάνος).

 

 «Ηλέκτρα»: (φιναλίστ Βραβείο Κοινού)

«Ιστορίες να σκεφτείς»: Α’ Ανδρικός (Βασίλης Κανελλόπουλος).

«Μήδεια»: (φιναλίστ Βραβείο Κοινού)

 «Μην πεις όχι μωρό μου»: (φιναλίστ Βραβείο Κοινού)

«Ο Αγησίλαγος»: Καλύτερη Παιδική 2023

 «Ο Επιθεωρητής»: Νέου Προσώπου (Γιάννης Σύριος, ηθοποιός)

«Ο Φονιάς»: Β’ Ανδρικού (Τζώνη Θεοδωρίδης).

«Οι Μάγισσες του Βάρντε»: Τοπικού θιάσου (Θέατρο του Άλλοτε).

 «Οι Περιπέτειες ενός Μονόκερου»:  Καλύτερη Παιδική 2023

«Πίντερ»: (Φιναλίστ Βραβείο Κοινού)

«Πράγα»: Β΄Γυναικείου (Λουκία Βασιλείου).

 «Ρωγμές- Φθορά σημαίνει Ζωή»: Πρωτοεμφανιζόμενη Ομάδα (in_contACT)

 «Σέρρα – Η Ψυχή του Πόντου»: Α’ Γυναικείου (Χρύσα Παπά).

«Τα κοριτσάκια με τα ναυτικά»: Καλύτερη Παιδική 2023

 «Το Θείο Τραγί»: Τοπικού θιάσου (Γκραν Γκινιόλ).

«Το όνειρο ενός γελοίου»: Σκηνικά (Έφη Μπίρμπα).

«Χάος»:  Πρωτοεμφανιζόμενη Ομάδα (Male di Luna).

 

Οργανωτική Επιτροπή Θεατρικών Βραβείων Θεσσαλονίκης