13ο Ethnofest – Διεθνές Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας

Το 13ο Ethnofest – Διεθνές Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου επιστρέφει στην Αθήνα αλλά και διαδικτυακά σε όλη την Ελλάδα με ντοκιμαντέρ από όλο τον κόσμο που καταγράφουν, αναδεικνύουν και σχολιάζουν το μωσαϊκό της ανθρώπινης εμπειρίας. Από τις 24 Νοεμβρίου έως και τις 27 Νοεμβρίου, το Ethnofest επιστρέφει στον φιλόξενο κινηματογράφο ΑΣΤΟΡ ενώ από τις 28 Νοεμβρίου έως και τις 4 Δεκεμβρίου τη σκυτάλη παίρνει η διαδικτυακή του έκδοση με επιλεγμένες ταινίες του προγράμματος. Προβολές, παράλληλες εκδηλώσεις και σημαντικοί καλεσμένοι πλαισιώνουν τη φετινή έκδοση και μας καλούν να θυμηθούμε τους λόγους που το φεστιβάλ έχει αποκτήσει ένα τόσο σταθερό και πιστό κοινό.

Στη φετινή διοργάνωση, το Ethnofest αγκαλιάζει τον αριθμό “13” και όλες τις πολιτισμικές συνυποδηλώσεις του. Αναγνωρίζοντας τους δυσοίωνους καιρούς που διανύουμε, η αποδοχή της δεδομένης ιστορικής στιγμής αποτελεί ένα είδος αντίστασης αλλά και επιθυμίας ουσιαστικών κοινωνικών διεκδικήσεων που συνδέονται άμεσα με την πρόσβαση στην πληροφορία, την αποδοχή της διαφορετικότητας και την εξάσκηση της ικανότητάς μας να αναγνωρίζουμε την πολλαπλότητα στους τρόπους ερμηνείας της πραγματικότητας.

Η μαύρη γάτα, σε εξέχουσα θέση στη φετινή αφίσα, σύμβολο κακοτυχίας, αποδέκτης προκαταλήψεων και πράξεων οδηγημένων από φόβο, αποτελεί ταυτόχρονα ένα πρότυπο ανθεκτικότητας, ευελιξίας και αντοχής. Ζώο συνυφασμένο με την μαγεία και δυσάρεστους οιωνούς, μπορεί να αποτελέσει έναυσμα υπενθύμισης ότι η θέση μας στον κόσμο εξαρτάται από το εκάστοτε σύστημα πεποιθήσεων που έχουμε μέσα ή γύρω μας.

Ο εναγκαλισμός του ξένου, το ανοίκειου, του διαφορετικού αποτελεί το πιο ουσιαστικό μέσο συμφιλίωσης με τον ίδιο μας τον εαυτό και ανοίγει διαύλους σε κόσμους πλούσιους, συμπεριληπτικούς και λίγο πιο ισότιμους.

Στο όραμα αυτό, τα ντοκιμαντέρ γίνονται ο καθρέφτης της ανθρώπινης εμπειρίας αναδεικνύοντας έτσι τις πολλαπλές αναγνώσεις της πραγματικότητας και αποτελούν πολύτιμο εργαλείο για να εξασκήσουμε τον μυ της γνώσης, της κατανόησης, της αποδοχής.

Τιμές εισιτηρίων για τις προβολές στο ΑΣΤΟΡ:
5€ ανά προβολή | 3€ ανά προβολή για φοιτητές και ανέργους
*Για τα τμήματα Initiations: Σπουδαστικές Ταινίες Στην Ελλάδα & της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς η είσοδος είναι ελεύθερη. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Τιμή εισιτηρίων για τις διαδικτυακές προβολές:
3€ ανά προβολή

23.11.2022