14ο πακέτο κυρώσεων για τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας: Η ΕΕ απαριθμεί επιπλέον 69 άτομα και 47 οντότητες

Ως μέρος της συνολικής δέκατης τέταρτης δέσμης κυρώσεων που εγκρίθηκε νωρίτερα σήμερα, το Συμβούλιο αποφάσισε να επιβάλει περιοριστικά μέτρα σε επιπλέον 69 άτομα και 47 οντότητες που είναι υπεύθυνες για ενέργειες που υπονομεύουν ή απειλούν την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας.

Οι σημερινές νέες καταχωρίσεις στοχεύουν πολλούς επιχειρηματίες, προπαγανδιστές και δημόσια πρόσωπα, μέλη του στρατού και του δικαστικού σώματος, άτομα που είναι υπεύθυνα για την απέλαση παιδιών από την Ουκρανία, καθώς και μέλη της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας (FSB) που εμπλέκονται σε θρησκευτικές διώξεις παράνομα προσαρτημένη Κριμαία και της κυβέρνησης.

Μεταξύ των εισηγμένων εταιρειών , υπάρχουν ορισμένες που συμμετέχουν ενεργά στην παράκαμψη των κυρώσεων της ΕΕ μέσω οικονομικών συναλλαγών και παράδοσης απαγορευμένων αγαθών της ΕΕ, καθώς και μια εταιρεία που εκμεταλλεύεται το λιμάνι Vostochny που χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά όπλων και πυρομαχικών από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας στη Ρωσία.

Στη συνέχεια, ο κατάλογος περιλαμβάνει αρκετές ρωσικές εταιρείες στρατιωτικής και αμυντικής βιομηχανίας , εταιρείες που παρέχουν ζωτικής σημασίας τεχνολογίες διπλής χρήσης που χρησιμοποιούνται στο πεδίο της μάχης και εταιρείες που μεταφέρουν όπλα και στρατιωτικό προσωπικό προς την εμπόλεμη ζώνη.

Επιπλέον, η ΕΕ όρισε τον Όμιλο Volga Dnepr και τις θυγατρικές του για το ρόλο τους στην παροχή υπηρεσιών στο στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα της Ρωσίας, καθώς και στους μετόχους του .

Η Sovcomflot , η μεγαλύτερη ναυτιλιακή εταιρεία της Ρωσίας που ειδικεύεται στη μεταφορά υγροποιημένου αερίου, αργού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου, είναι επίσης εισηγμένη, μαζί με τον διευθύνοντα σύμβουλό της και άλλες κορυφαίες εταιρείες στον ενεργειακό τομέα.

Η ΕΕ ενέκρινε το «Διεθνές Κέντρο Παιδιών Artek », το οποίο οργανώνει κατασκηνώσεις για παιδιά από την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των παράνομα κατεχόμενων εδαφών, το Ίδρυμα Kadyrov που εκτελεί εκ νέου εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και εφήβους της Ουκρανίας και τη Λευκορωσική Ρεπουμπλικανική Ένωση Νέων , η οποία δραστηριοποιείται στην απέλαση ουκρανών παιδιών από τα παράνομα κατεχόμενα εδάφη. Μερικοί από τους αξιόλογους εκπροσώπους τους μπήκαν επίσης στη μαύρη λίστα.

Συνολικά, τα περιοριστικά μέτρα της ΕΕ σε σχέση με ενέργειες που υπονομεύουν ή απειλούν την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας ισχύουν πλέον για περισσότερα από 2200 άτομα και οντότητες . Όσοι ορίζονται σήμερα υπόκεινται σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και οι πολίτες και οι εταιρείες της ΕΕ απαγορεύεται να διαθέτουν κεφάλαια σε αυτούς. Τα φυσικά πρόσωπα υπόκεινται επιπλέον σε ταξιδιωτική απαγόρευση, η οποία τους εμποδίζει να εισέλθουν ή να διέλθουν από τα εδάφη της ΕΕ.

Οι σχετικές νομικές πράξεις, συμπεριλαμβανομένων των ονομάτων των εισηγμένων φυσικών και οντοτήτων, έχουν δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε.

Ιστορικό

Στα συμπεράσματά του της 17ης και 18ης Απριλίου 2024, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επανέλαβε την αμέριστη υποστήριξή του στην Ουκρανία, τον λαό της και την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της. Στα προηγούμενα συμπεράσματά του, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζήτησε επίσης περαιτέρω βήματα για την αποδυνάμωση της ικανότητας της Ρωσίας να συνεχίσει τον επιθετικό της πόλεμο, μεταξύ άλλων με την ενίσχυση των κυρώσεων και την πλήρη και αποτελεσματική εφαρμογή των υφιστάμενων κυρώσεων.

24.6.2024