2ο Νηπιαγωγείο Αγίων Αναργύρων – Διοργανωτής δράσης: Δήμος Αγίων Αναργύρων – Καματερού

Γράφει η Σταυρούλα Βενιέρη, Συγγραφέας Παραμυθιών & Παιδικής Λογοτεχνίας 

 

Ευχαριστώ θερμά τον αξιότιμο Δήμαρχο Αγίων Αναργύρων – Καματερού, κύριο Σταύρο Τσίρμπα και την εκλεκτή Αντιδήμαρχο Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης, κυρία Άννα Καπνιά Μπούνα, για την τιμητική τους πρόσκληση να αφηγηθώ παραμύθια μου στους μαθητές των σχολείων Αγίων Αναργύρων – Καματερού, με τρίτο σταθμό το 2ο Νηπιαγωγείο Αγίων Αναργύρων, Ν. Αττικής, που πραγματοποιήθηκε στις 1 Μαρτίου 2024.

Ο Δήμος Αγίων Αναργύρων  – Καματερού μέσα από μια σειρά καινοτόμων ιδεών υλοποιεί στόχους, έτσι ώστε μυήσει τους μαθητές στη φιλαναγνωσία. Με ανεπτυγμένο στον υπέρτατο βαθμό το συναίσθημα της ενσυναίσθησης, γνωρίζει καλά ότι προτρέποντας τα παιδιά να διαβάσουν ένα παραμύθι, είναι σαν να φυτεύει μερικούς σπόρους στο χώμα και στη συνέχεια, να τους παρακολουθεί να εξελίσσονται σε πανέμορφα λουλούδια…

Ευχαριστώ επίσης, τις Νηπιαγωγούς του 2ου Νηπιαγωγείου Αγίων Αναργύρων για την εγκάρδια φιλοξενία τους και τους συγχαίρω για την εξαιρετική δουλειά τους. 

 Αφήγηση παραμυθιού: Ο φύλακας των παραμυθιών 

Ο φύλακας των παραμυθιών είναι ένα παραμύθι το οποίο αναφέρεται στη φιλαναγνωσία και μας δείχνει τα οφέλη των βιβλίων και ιδιαίτερα, των παραμυθιών.

Μέσα από την παράξενη ιστορία του μικρού Στεφάνου, ο οποίος δεν αγαπούσε τα παραμύθια και την αναπάντεχη γνωριμία του με ένα αστείο ανθρωπάκι, που ήταν ο φύλακας των παραμυθιών, τα παιδιά κατανοούν πόσο σημαντικό είναι να διαβάζουν παραμύθια και γενικά, βιβλία.

Ακόμη, συνειδητοποιούν ότι μέσα από τα βιβλία και τα παραμύθια εμπλουτίζουν το λεξιλόγιό τους, καλλιεργούν την κριτική τους σκέψη, τη φαντασία τους και πάνω από όλα μαθαίνουν να εκτιμούν τη ζωή.

Ακούγοντας οι μαθητές την αφήγηση της ιστορίας μου ενθουσιάστηκαν και με αμείωτο ενδιαφέρον συμμετείχαν στη συζήτηση που ακολούθησε εκφράζοντας τις σκέψεις και τις απόψεις τους. Απάντησαν πρόθυμα σε όλες τις ερωτήσεις μου, εξήγησαν τι τους έκανε μεγαλύτερη εντύπωση και μου εκμυστηρεύτηκαν πώς θα αντιδρούσαν εκείνα αν ήταν στη θέση του πρωταγωνιστή της ιστορίας και ποια συναισθήματα ένιωσαν.

Στη συνέχεια, εμπνεύστηκαν από τους χάρτινους ήρωες του παραμυθιού και δημιούργησαν υπέροχες ζωγραφιές, για τις οποίες επιβραβεύτηκαν όλοι με επαίνους.

Τέλος, μια μεγάλη έκπληξη περίμενε τα παιδιά! Δωρίστηκαν παραμύθια μου με CD σε κάθε μαθητή, τα οποία πρόσφατα εκδόθηκαν από τις Εκδόσεις ΚΟΥΡΟΣ, με την ευγενική χορηγία του Δημάρχου Αγίων Αναργύρων – Καματερού, κυρίου Σταύρου Τσίρμπα και της Αντιδημάρχου Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης, κυρίας Άννας Καπνιά Μπούνα! Φυσικά, όλοι οι μαθητές ενθουσιάστηκαν και χαμόγελα στόλισαν τα προσωπάκια τους!

Οι συγκεκριμένες ενέργειες του Δήμου Αγίων Αναργύρων – Καματερού είναι φωτεινό παράδειγμα προς μίμηση, γιατί μέσα από τα παραμύθια σκορπούν το καλό στην ψυχή των παιδιών, τους προσφέρουν ευχαρίστηση και χαράζουν ωραιότερους δρόμους στη ζωή τους!

2.3.2024

Τελευταία Άρθρα