Το 2ο Διεθνές Φόρουμ για τη Γυναικεία Επιχειρηματικότητα διοργανώνεται από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών και το Εθνικό Επιμελητηριακό Δίκτυο Γυναικών Επιχειρηματιών, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών, της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Αθηναίων.
Το Φόρουμ που θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού 1 και 2 Δεκεμβρίου και στο Κέντρο Επιχειρηματικότητας “Κωνσταντίνος Μίχαλος” του ΕΒΕΑ 3 Δεκεμβρίου, είναι μια πλατφόρμα όπου εξέχοντες κυβερνητικοί αξιωματούχοι, διεθνώς αναγνωρισμένοι ερευνητές, επιχειρηματίες και ειδικοί εγνωσμένου κύρους ανταλλάσσουν απόψεις και προάγουν τη διάχυση καινοτόμων ιδεών.
Επιπλέον, το Φόρουμ παρέχει τη δυνατότητα σε γυναίκες επιχειρηματίες από όλο τον κόσμο να συναντηθούν, να μοιραστούν τις εμπειρίες τους, να επεκτείνουν το δίκτυό τους και να παρουσιάσουν τη δουλειά τους.
Η διοργάνωση αποτελείται από δύο μέρη, δηλαδή συζητήσεις πάνελ για θέματα που σχετίζονται με νέους τύπους ηγεσίας, ισότητα, επενδύσεις σε γυναικείες επιχειρήσεις και γυναίκες στην τεχνολογία, μεταξύ άλλων, καθώς και μια έκθεση έργων και εταιρειών με επικεφαλής γυναίκες.
Στην παρέμβαση της, η υφυπουργός Τουρισμού Ελενα Ράπτη αφού σημείωσε ότι το ελληνικό υπουργείο Τουρισμού πρωτοπορεί διεθνώς, αφού βρίσκεται μόλις στο 23% των αντίστοιχων διεθνών χαρτοφυλακίων που στις ηγεσίες τους έχουν γυναίκες . Την ίδια στιγμή γυναίκες ηγούνται σε κομβικές θέσεις του υπουργείου, αλλά και στον ΕΟΤ ηγείται γυναίκα, η Αντζελα Γκερέκου, όπως είπε. Αυτό όπως εξηγεί, έχει ήδη δημιουργήσει συνθήκες οικειότητας με τους εμπλεκόμενους με τα τουριστικά πράγματα, καθώς πολλές γυναίκες και μη απευθύνονται στο υπουργείο Τουρισμού προκειμένου να καταθέσουν τις απόψεις τους για την ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού. Ειδική μνεία έκανε η κυρία υφυπουργός και στο πρόγραμμα Τουρισμός για Όλους, όπου η διεύρυνση των δικαιούχων έχει γίνει με γνώμονα την συμπερίληψη και τις ευπαθείς ομάδες, ενδεικτικό της ευαισθησίας της ηγεσίας του υπουργείου για θέματα ισότητας. Αντίστοιχη είναι και η φιλοσοφία που διαπνέει τις τουριστικές σχολές όπως εξήγησε η κυρία Ράπτη.
Από την πλευρά της, η Ευρωβουλευτής Ελίζα Βόζεμπεργκ στάθηκε στα μεγάλα περιθώρια που υπάρχουν για βελτίωση των ζητημάτων ισότητας αλλά και αντιμετώπιση των ανισοτήτων που βιώνουν οι γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες. Οπως είπε, από το 60% των φοιτητών που είναι γυναίκες, μόλις το 20% γίνονται καθηγήτριες στο πανεπιστήμιο και μόλις το 10% εξελίσσονται σε πρυτάνεις. Αυτή η διαπίστωση, ανάφερε η κυρία Βοζεμπεργκ σημαίνει άνιση μεταχείριση και επιβεβαίωση του χάσματος της ισότητας. Την ίδια στιγμή υπάρχει και 16% μισθολογική απόκλιση των γυναικών σε σχέση με τους άνδρες, στα ίδια τυπικά προσόντα, σπουδών κλπ.
Τέλος, η βουλευτής και γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Συρεγγέλα στάθηκε στα πεπραγμένα της κυβέρνσης στο μέτωπο της ισότητας των δυο φύλων, αναφέροντας ότι πλέον είναι νόμος του κράτους η νομοθεσία για την προστασία των γυναικών από την βία, την παρενόχληση και την ίδια στιγμή υπάρχουν προγράμματα που βοηθάνει τις γυναίκες στην καθημερινότητα τους
1.12.2023