25η Μαρτίου… Toυ Ευάγγελου Βενιζέλου

Γράφει ο Ευάγγελος Βενιζέλος

Ευχαριστώ από καρδιάς για τις ευχές σας.

Αντεύχομαι υγεία σε όλες και όλους.

Από τότε που ήμουν παιδί μου φαινόταν περίεργο που η ονομαστική μου γιορτή συνέπιπτε με την εθνική μας γιορτή, την επέτειο της Επανάστασης. Ένιωθα ότι δεν έχω ιδιωτικό χώρο. Ότι όλα συντελούνται στον δημόσιο  χώρο. Ακόμη και τα γενέθλια μου είναι την πρωτοχρονιά. Μια οικουμενική γιορτή, τουλάχιστον για τη δυτική αίσθηση του χρόνου.  Από την άλλη πλευρά, δεν είχα ποτέ περιθώριο να νιώσω μόνος ή περίκλειστος στον οικογενειακό και φιλικό μου κύκλο τις γιορτινές αυτές ημέρες.

Τώρα πια ξέρω ότι αυτό ήταν  μια μεγάλη εύνοια της τύχης. Την οφείλω στον παππού μου της πατρικής πλευράς, τον παπά Βαγγέλη, από το Τραχήλι της Ν. Εύβοιας, κληρικό τρίτης γενιάς, που έφυγε νέος και ταλαιπωρημένος από τις δυσκολίες της ζωής το 1968. Αυτού το όνομα φέρω. Μου προσέφερε το προνόμιο να γιορτάζω και προσωπικά την υπέροχα οργανωμένη σύμπτωση του διπλού Ευαγγελισμού.

Πέρσι γιορτάσαμε τη μεγάλη επέτειο των διακοσίων ετών από την έναρξη της Επανάστασης. Έχω όμως την εντύπωση ότι ο πραγματικός και βαθύς αναστοχασμός (ας μου επιτραπεί να παραπέμψω έτσι στο τίτλο του βιβλίου μου Παλιγγενεσία και Αναστοχασμός, Εκδόσεις Πατάκη, 2021), συντελείται φέτος, τον τελευταίο μήνα, με τη ρωσική εισβολή και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Τώρα διεξάγεται η αναψηλάφηση βασικών στερεοτύπων του εθνικού μας αφηγήματος και οξύνεται το ενδιαφέρον για τον θεμελιώδη προσανατολισμό και τη θέση της χώρας στον δυτικό κόσμο, στην επικράτεια της φιλελεύθερης δημοκρατίας.

Ως δικό μου μικρό προκαταβολικό αντίδωρο για τις ευχές σας, ας θεωρηθεί η συζήτηση που οργάνωσε ο Κύκλος Ιδεών, προχθές, 23.3.2022, με θέμα «Απαντήσεις του 1821 στα γεωπολιτικά διλήμματα του 2022». Συζητήσαμε με τον Αριστείδη Χατζή υπό τον συντονισμό της Νόνης Καραγιάννη.

Όλα μπορούν να είναι προφανή, τίποτα δυστυχώς δεν είναι αυτονόητο και δεδομένο.

Χρόνια πολλά !

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=506288250862420&id=100044437479461

25.3.2022