Γράφει ο Βασίλης Παπαδολιάς
Πηγή: Περισσότερα στο https://www.inc.com/les-mckeown/3-signs-youre-a-true-leader.html?fbclid=iwar383-99l3s0fsw-enz7rd32pmeaibz2oipmvp0hihpzefti-1qqwd4-rxg
Απόδοση: http://artsinhrm.blogspot.com/
Σύμφωνα με το άρθρο αυτό, η ηγεσία αντιμετωπίζεται ως μια ιδιότητα (και όχι τόσο ως δεξιότητα), την οποία κάποιος διαθέτει όταν μπορεί να επιδείξει τα παρακάτω τρία χαρακτηριστικά:
- Ηγείται όταν χρειάζεται και όχι όλη την ώρα. Με αυτό επιχειρεί ο συγγραφέας να διορθώσει την πεποίθηση ότι η ηγέτης χρειάζεται να κάνει επίδειξη της δύναμής του όλη την ώρα και να διεκδικεί το να εισακουστεί η φωνή του σε κάθε συγκέντρωση δύο ή περισσοτέρων ατόμων. Αντίθετα, ένας πραγματικός ηγέτης παίρνει τα ηνία της κατάστασης ανάλογα με τη στιγμή, τη θέση του και αυτό που απαιτεί η συγκεκριμένη στιγμή.
- Ένας ηγέτης βλέπει πολλά περισσότερα από αυτά που κάνει. Ο πραγματικός ηγέτης δεν είναι κάποιος που βρίσκεται συνεχώς σε κίνηση χωρίς να μπορεί να ησυχάσει αλλά κατέχει πολύ καλά την δεξιότητα του να παραχωρεί ευθύνες και έτσι δεν είναι συνεχώς σε κίνηση. Θέτει προτεραιότητες και κινείται στρατηγικά (και όχι συνεχώς) για να τις διεκπεραιώσει.
- Αλλάζει τους ανθρώπους, οι οποίοι είναι εκείνοι που πετυχαίνουν τα αποτελέσματα.
Ένας πραγματικός ηγέτης εμπνέει τους ανθρώπους και τους “αλλάζει” με τέτοιους τρόπους ώστε να αναλαμβάνουν ευθύνες και να πετυχαίνουν αποτελέσματα. Δεν πιέζει πέρα από συγκεκριμένα όρια, δεν χάνει τους στόχους και δεν κατηγορεί άλλους στην πορεία. Εμψυχώνει την ομάδα και αποτελεί μέρος αυτής.
Λοιπόν, διαπιστώνετε ότι έχετε αυτά τα χαρακτηριστικά στην καθημερινότητά σας;
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Βασίλης Παπαδολιάς έχει σπουδάσει Πληροφορική, Εκπαίδευση Ενηλίκων
και Διοίκηση Επιχειρήσεων και εργάζεται στον Ιδιωτικό Τομέα από
το 1998. Έχει κάνει στο παρελθόν δωρεάν διαλέξεις επιχειρηματικότητας
και αναφορές στην Ηγεσία, τη Διαχείριση Ομάδων, τη Διαχείριση Χρόνου,
τις Στρατηγικές Διαφοροποίησης , την Αξιολόγηση Επένδυσης, κλπ .
Γνωρίζει Αγγλικά και Γερμανικά και έχει ασχοληθεί επίσης εκτενώς και
με Σεμινάρια Εσωτερικής Φιλοσοφίας και Αυτογνωσίας μέσω Διαδικτύου.