Γράφει η Αιμιλία Πανταζή
Επιθετικότητα και παιδί: Λυπηρό και μόνο που συνυπάρχουν στην ίδια πρόταση…
Η κακομεταχείριση ενός παιδιού μπορεί να είναι σωματική, ψυχική, συναισθηματική ή και o συνδυασμός τους. Σκοπός της ημέρας είναι η επισήμανση ότι εκατομμύρια παιδιά στον κόσμο υπόκεινται απάνθρωπης μεταχείρισης, με οποιονδήποτε τρόπο κι αν αυτή εκδηλώνεται.
Η επιθετικότητα και η κακοποίηση περιλαμβάνουν ένα μεγάλο φάσμα συμπεριφορών. Σε πολλά μέρη του κόσμου τα παιδιά γίνονται θύματα πολέμων. Σε άλλα τα παιδιά γίνονται θύματα ενδοοικογενειακής βίας ή και εκμετάλλευσης. Ο κοινός παρανομαστής είναι ένας. Η κακομεταχείρισή τους. Η μικρή τους ηλικία, και η άγνοια να υπερασπιστούν τον εαυτό τους είναι αυτά που τα κάνουν να βρίσκονται στη θέση του θύματος.
Τα παιδιά έχουν ανάγκη από ιδιαίτερη προφύλαξη και φροντίδα τόσο πριν όσο και μετά τη γέννησή τους, συμπεριλαμβανομένης και της κατάλληλης νομικής προστασίας. Στις 26 Νοεμβρίου 1924 υιοθετήθηκε η Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Παιδιού, γνωστή και ως Διακήρυξη της Γενεύης από την Κοινωνία των Εθνών. Η διακήρυξη αυτή αφορούσε στην προάσπιση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων των παιδιών. Κάποιες δεκαετίες αργότερα, στις 20 Νοεμβρίου 1959 υιοθετήθηκε η Διακήρυξη για τα Δικαιώματα του Παιδιού από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Κάποια από τα βασικά δικαιώματα που αναφέρονται στη Διακήρυξη για τα Δικαιώματα του Παιδιού είναι το δικαίωμα στη ζωή, στην εκπαίδευση, στην υγεία, στην ελευθερία, στο κατάλληλο επίπεδο διαβίωσης, στην ανάπαυση, στην ψυχολογική ασφάλεια, στην ειρήνη και στην αρμονική ανάπτυξη της προσωπικότητας του παιδιού.
Για να προστατευτούν και να προληφθούν επιθετικές συμπεριφορές δεν αρκεί η νομική προστασία. Είναι επιτακτική ανάγκη η κοινωνία να ευαισθητοποιηθεί και να κινητοποιηθεί. Να θυμόμαστε ότι η κακοποίηση επηρεάζει τη ζωή των παιδιών και μετά την ενηλικίωση τους. Στην πραγματικότητα όταν γίνεται κακοποίηση της ψυχής των παιδιών, χάνεται η αθωότητα της παιδικής ηλικίας και τα ψυχικά τραύματα παραμένουν στο υπόλοιπο της ζωής τους. Οφείλουμε να μην είμαστε αδιάφοροι και να αντιδρούμε σε κάθε μορφή βίας εναντίον τους. Η σιωπή είναι συνενοχή. Είναι ανάγκη να γίνουμε ασπίδα προστασίας και ασφάλειας για τα παιδιά όλου του κόσμου. Και βεβαίως, να κινούμαστε άμεσα. Αν αντιληφθούμε κάποιο περιστατικό άσκησης βίας, οποιασδήποτε μορφής, να το καταγγέλλουμε. Τους το οφείλουμε.
4.6.2022