41ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Μπορεί κάποιοι άνθρωποι να μην μπορούν να φανταστούν τη ζωή τους χωρίς το βιολοντσέλο τους όπως μοναδικά ο Hauser μας μαγεύει με αυτό. Κάπως έτσι δεν θα μπορούσα να φανταστώ ζωή χωρίς έρωτα, φιλίες, πάθος, μουσική, χορό, θέατρο, κινηματογράφο , αλλά και δε θα μπορούσα να φανταστώ ζωή χωρίς βιβλία!

Αυτά τα ακίνητα αλλά όχι στάσιμα στο ράφι του βιβλιοπωλείου, αμίλητα αλλά όχι άφωνα μέσα από τον ήχο της σιωπής των λέξεων…με δυνατό ηχόχρωμα.

Βιβλία…ταξιδεύουν μαζί σου  και πρόσχαρα σε συντροφεύουν, φίλοι παντοτινοί, πιστοί, ταξιδεύοντάς σε διαβάζοντάς τα νοερά σε κόσμους ονειρεμένους, μαγικούς, ρεαλιστικούς , ακροβατώντας μέσα απ’ το άυλο που παίρνει μορφή και η μορφή διανεμίζεται στο ατελείωτο σύμπαν. 

Όσο η τεχνολογία κι αν κυριαρχεί και όλο και πιο πολλοί προτιμούν να διαβάζουν μέσα από έναν υπολογιστή, υπάρχουμε και εμείς οι ρομαντικοί ταξιδευτές βιβλίων που δεν χορταίνουν να βρίσκονται ανάμεσα σε αυτά, σε δράσεις γι’ αυτά, με πυξίδα την ατέλειωτη γνώση και όχι μόνο που μας προσφέρουν.

Το ένθετο «Ένα βιβλίο…για Σένα» ταξίδεψε στη συμπρωτεύουσα για τον 41ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης, ένιωσε μια ιδιάζουσα αύρα μεταξύ των βιβλίων απ’ τη μία, συντελώντας μοναδικά απ’ την άλλη η φυσική παρουσία του χώρου στην ιστορική παραλία της Θεσσαλονίκης.

Εκεί συναντήσαμε διακόσιους εκδότες, σαράντα χιλιάδες τίτλους βιβλίων, γνωρίσαμε από κοντά κάποιους συγγραφείς αυτών, ανταλλάξαμε απόψεις και απολαύσαμε κάποιες από τις εκδηλώσεις που πλαισίωναν το φετινό Φεστιβάλ.

Μας υποδέχτηκε και μας καλωσόρισε εγκάρδια ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Βορείου Ελλάδος κύριος Μπάμπης Μπαρμπουνάκης,ένας άνθρωπος σταθμός με σημαντική φυσική παρουσία όλα αυτά τα χρόνια σε αυτόν τον τόσο επιτυχημένο θεσμό, συμβάλλοντας σε μια σταθερή αξία για τον πολιτισμό της πόλης της Θεσσαλονίκης.

Μιλήσαμε μαζί του και τον ρωτήσαμε να μας πει μέσα σε λίγες λέξεις τι κάνει πετυχημένο ένα φεστιβάλ βιβλίου: «Εμφάνιση, χώρος, περιεχόμενο και προβολή αυτού». Στο ερώτημα ποια η σχέση του με το βιβλίο, μας απάντησε…ΕΡΩΤΙΚΗ! Θυμήθηκε την αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη που είχε βρεθεί το Μάιο του 1982 στο τότε Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης με κεντρικό μήνυμα: «Φθηνό και καλό βιβλίο στο λαό».

Στη συνέχεια της κουβέντας μας ο κύριος Μπαρμπουνάκης μας είπε ότι σημαντικό ρόλο μέσα στη πανδημία συντέλεσαν τα ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία. Επίσης μας τόνισε ότι παρόλο τους δύσκολους καιρούς που πέρασε η ανθρωπότητα, το βιβλίο κατάφερε να είναι δίπλα στον αναγνώστη και να γίνει το στήριγμα και η διέξοδός του.

Εμάς, αν μας ρωτήσετε τι είναι αυτό που καθιέρωσε το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, που κρύβεται η πετυχημένη πορεία του, σας απαντάμε  αφενός στην αγάπη του αναγνωστικού κοινού για το βιβλίο και αφετέρου στο μεράκι και στην καλή οργάνωση του Συνδέσμου Εκδοτών Βορείου Ελλάδος με Πρόεδρο τον εξαίρετο κύριο Μπάμπη Μπαρμπουνάκη.

 Είχαμε τη χαρά να γνωρίσουμε την όμορφη οικογένειά του,την γλυκύτατη σύζυγό του και δημοσιογράφο, κυρία Σοφία Λαβίδα, ανακαλύπτοντας ότι δύο από τα τρία του παιδιά, ο γιος του Γιώργος, τελειόφοιτος Νομικής, αλλά και η κόρη του Κλαίρη, τελειόφοιτη Ανώτερης Δραματικής Σχολής Ανδρέα Βουτσινά, ακολουθούν τα χνάρια του πατέρα τους, καθώς η Κλαίρη Μπαρμπουνάκη κάνει την παρουσία της αισθητή στο χώρο του βιβλίου μέσα από τις Εκδόσεις AGRAFINA.

Το βιβλίο ταξιδεύει παντού, σε δρόμους δίχως σύνορα, καλλιεργώντας ένα μυαλό στη διάσταση του υπαρκτού με το ανύπαρκτο, αλλά εφικτού σε ένα κόσμο ορισμένες φορές ανέφικτο, ακροβατώντας αρμονικά το υλικό με το άυλο, το σώμα με το πνεύμα καθώς η κάθε πένα δίνει μια έγγραφη κατάθεση ψυχής, που θα διαβαστεί από εκατομμύρια αναγνώστες. 

Το 41ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης έριξε αυλαία τη Κυριακή 10 Ιουλίου 2022, αλλά με την υπόσχεση να ανταμώσουμε ξανά του χρόνου!

12.7.2022