Γράφει η Μαρία Σούρλα Δημοσιογράφος
Στη συνέντευξη τύπου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, παρουσία του Υφυπουργού Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Δράμας Γιάννης Σακαρίδης, και ο πρόεδρος του Φεστιβάλ Γιώργος Δεμερτζής, ανακοίνωσαν το εθνικό διαγωνιστικό, το εθνικό σπουδαστικό πρόγραμμα και το πρόγραμμα Short and Green της 45ης διοργάνωσης του Φεστιβάλ Δράμας, που φέτος θα διεξαχθεί στις 5-11 Σεπτεμβρίου, ενώ παρουσίασαν τη φετινή οπτική ταυτότητα του DISFF και το πρόγραμμα Cinematherapy.
O Nικόλας Γιατρομανωλάκης ενημέρωσε τους δημοσιογράφους πως υπογράφτηκε μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του ΥΠΠΟΑ, του Δήμου Δράμας και της ΕΤΑΔ με στόχο «την ανάδειξη του Στρατοπέδου Ανδρικάκη στη Δράμα σε ένα διεθνές οπτικοακουστικό κέντρο που θα περιλαμβάνει νέες εγκαταστάσεις για το Φεστιβάλ, για το Τμήμα Κινηματογραφικών Σπουδών που σχεδιάζεται, αλλά και για ανερχόμενες επιχειρήσεις του οπτικοακουστικού χώρου».
Ο Υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού, ανακοίνωσε επίσης πως «στο Ταμείο Ανάκαμψης έχουν ενταχθεί δύο έργα: ο εκσυγχρονισμός του Δημοτικού Ωδείου και του Κινηματογράφου «Ολύμπια» στη Δράμα», ενώ ενημέρωσε πως στο φετινό Φεστιβάλ Δράμας θα παιχτούν ταινίες που χρηματοδοτήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος Covid.
Κλείνοντας, υπογράμμισε την στήριξη του ΥΠΠΟΑ στο Φεστιβάλ Δράμας: «Το ΥΠΠΟΑ πιστεύει σε αυτό το Φεστιβάλ. Τα τελευταία χρόνια, μαζί, αντιμετωπίσαμε δυσκολίες: τον θάνατο του Αντώνη Παπαδόπουλου, την πανδημία. Αλλά μαζί, βρήκαμε και τις λύσεις σε διάφορα προβλήματα. Και προσπαθούμε να το κάνουμε καλύτερο. Θέλουμε να επενδύσουμε στο Φεστιβάλ Δράμας και την πόλη».
Όπως ανέφερε ο Γιάννης Σακαρίδης, «το Διεθνές Φεστιβάλ Μικρού Μήκους Δράμας (DISFF) για 45 χρόνια προβάλει τις πρώτες ταινίες ανερχόμενων σκηνοθετών, από τη Φρίντα Λιάππα το 1980, το Γιάννη Οικονομίδη το 1992, τον Γιώργο Λάνθιμο το 1995, μέχρι το Βασίλη Κεκάτο το 2015. Η ομάδα του φεστιβάλ, μετά από δεκάδες χιλιάδες ώρες παρακολούθησης ταινιών, με μεγάλο ενθουσιασμό θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με μικρά αριστουργήματα και φρέσκες ανακαλύψεις από όλο τον κόσμο και την Ελλάδα. Φέτος είχαμε νέο ρεκόρ συμμετοχών και παρακολουθήσαμε με μεγάλο ενδιαφέρον τις 285 ταινίες που υποβλήθηκαν. Οι αγαπημένες μου ταινίες στο Εθνικό Διαγωνιστικό του DISFF, είναι μια γενναία συλλογή από σαγηνευτικά, μοναδικά έργα που προκαλούν σκέψη».
Ο Γιώργος Δεμερτζής υπογράμμισε πως ένα όνειρο και αγώνας χρόνων γίνεται επιτέλους πραγματικότητα. «Το Υπουργείο Παιδείας ενέκρινε Προπτυχιακό Τμήμα Κινηματογραφικών Σπουδών από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, ενώ σε συνεργασία με τον Δήμο Δράμας και το Φεστιβάλ τα εργαστήρια θα υλοποιούνται στη πόλη μας. Παράλληλα, το Φεστιβάλ Δράμας θα αναπτύξει προγράμματα και δράσεις συνέργειας με τη Σχολή μεγιστοποιώντας το όφελος των εν δυνάμει νέων κινηματογραφιστών».
Ο πρόεδρος του Φεστιβάλ, ενημέρωσε τους δημοσιογράφους πως «με την έμπρακτη στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και την ουσιαστική συμβολή του Υφυπουργού Σύγχρονου Πολιτισμού κ. Νικόλα Γιατρομανωλάκη, το πρώην στρατόπεδο Ανδρικάκη στη πόλη μας θα εξελιχθεί σε συστάδα οπτικοακουστικής επιχειρηματικότητας καθώς και νέων εγκαταστάσεων του Φεστιβάλ, με πόρους που έχουν εξασφαλιστεί από το Ταμείο Ανάκαμψης. Παράλληλα, θα εκσυγχρονιστούν οι δύο κύριοι χώροι πολιτισμού της Δράμας αλλά και προβολής των προγραμμάτων του Φεστιβάλ».
«Καινοτόμες επιλογές προγραμμάτων και νέες συνεργασίες με σημαντικούς φορείς και ανθρώπους της 7ης τέχνης εντός και εκτός συνόρων, συνθέτουν τη φετινή διοργάνωση και ενισχύουν τη διασύνδεση τη βιομηχανία του κινηματογράφου και τους νέους του χώρου, τους σπουδαστές του κινηματογράφου από το εξωτερικό και την Ελλάδα στους οποίους δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα, αναβαθμίζοντας συνολικά την εικόνα και τη προσφορά του».
Μαρία Σούρλα
Δημοσιογράφος
18.7.2022