6ο Νηπιαγωγείο Αγίων Αναργύρων Διοργανωτής δράσης: Δήμος Αγίων Αναργύρων – Καματερού

Γράφει η συγγραφέας Παραμυθιών και Παιδικής Λογοτεχνίας, Σταυρούλα Βενιέρη

Ευχαριστώ θερμά τον αξιότιμο Δήμαρχο Αγίων Αναργύρων – Καματερού, κύριο Σταύρο Τσίρμπα και την εκλεκτή Αντιδήμαρχο Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης, κυρία Άννα Καπνιά Μπούνα, για την τιμητική τους πρόσκληση να αφηγηθώ παραμύθια μου στους μαθητές των σχολείων Αγίων Αναργύρων – Καματερού, με δεύτερο σταθμό το 6ο Νηπιαγωγείο Αγίων Αναργύρων, Ν. Αττικής, που πραγματοποιήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 2024.

Ο Δήμος Αγίων Αναργύρων – Καματερού μέσα από μια σειρά καινοτόμων ιδεών υλοποιεί στόχους, έτσι ώστε μυήσει τους μαθητές στη φιλαναγνωσία και ταυτόχρονα, να τους βοηθήσει να εμπλουτίσουν τις γνωστικές, τις κοινωνικές και τις συναισθηματικές τους εμπειρίες.

Με αυτό τον τρόπο, ενισχύουν την κριτική τους σκέψη, την ενσυναίσθηση και την αυτοπεποίθησή τους, διότι μέσα από τις συγκεκριμένες δράσεις, ξεπηδούν ανεκτίμητες εικόνες αγάπης που πλημμυρίζουν το μυαλό των παιδιών και σαν ήλιος ζεσταίνουν την καρδιά τους. Έτσι, ανθίζει ο χαρακτήρας τους με διδάγματα πουnδιαρκούν για ολόκληρη τη ζωή τους.Ευχαριστώ επίσης, τους εκπαιδευτικούς του 6ου Νηπιαγωγείου Αγίων Αναργύρων για την εγκάρδια φιλοξενία τους και τους συγχαίρω για την θαυμάσια δουλειά τους.

Αφήγηση παραμυθιού: “Η καταπράσινη συμφωνία”

“Η καταπράσινη συμφωνία” είναι ένα παραμύθι που έχει σαν βασικό σκοπό να προβάλλει το δικαίωμα όλων των παιδιών να μεγαλώνουν σε ένα υγιές φυσικό περιβάλλον και να το διεκδικήσουν.
Επιπλέον, με τα ουσιαστικά του μηνύματα στοχεύει να διαμορφώσουν οι μαθητές οικολογική συνείδηση και να κατανοήσουν το γεγονός ότι η φύση αξίζει αγάπη, σεβασμό και φροντίδα από εμάς, αξίες σημαντικές που πρέπει να αποτελούν βασικά χαρακτηριστικά όλων των ανθρώπων.
Η ξαφνική περιπέτεια που βιώνουν κάποια ατίθασα ζώα του δάσους, αναδεικνύει τις αρνητικές συνέπειες της μόλυνσης του περιβάλλοντος. Ωστόσο, η αντιμετώπιση των υπόλοιπων ευγενικών ζώων, βοηθά τα παιδιά να αντιληφθούν τα οφέλη που προσφέρουν τα δάση στον άνθρωπο.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες συμμετείχαν ενεργά με κέφι και μεγάλο ενδιαφέρον παρακολουθώντας το παραμύθι που τους αφηγήθηκα.
Εκφράστηκαν ελεύθερα, απάντησαν στις ερωτήσεις μου, ανταλλάξαμε απόψεις και διασκεδάσαμε πολύ!
Επίσης, γεμάτοι ενθουσιασμό και ζωντάνια δημιούργησαν εκπληκτικές ζωγραφιές εμπνευσμένες από τους χάρτινους ήρωες της ιστορίας, για τις οποίες βραβεύτηκαν με επαίνους.
Τέλος, μια μεγάλη έκπληξη περίμενε τα παιδιά! Δωρίστηκαν παραμύθια μου με CD σε κάθε μαθητή, τα οποία πρόσφατα εκδόθηκαν από τις Εκδόσεις ΚΟΥΡΟΣ, με την ευγενική χορηγία του Δημάρχου Αγίων Αναργύρων – Καματερού, κυρίου Σταύρου Τσίρμπα και της Αντιδημάρχου Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης, κυρίας Άννας Καπνιά Μπούνα! Φυσικά, όλοι οι μαθητές ενθουσιάστηκαν, ξέσπασαν σε χειροκροτήματα λέγοντας ένα μεγάλο ευχαριστώ!
Οι σπουδαίες αυτές ενέργειες του Δήμου Αγίων Αναργύρων – Καματερού, είναι φωτεινό παράδειγμα προς μίμηση, γιατί μέσα από τα παραμύθια προσφέρουν χαρά στα παιδιά και τα βοηθούν να χτίσουν με γερά θεμέλια τα δικά τους ονειρικά παλάτια, τα δικά τους μαγικά κάστρα με απώτερο σκοπό να αγωνίζονται και να αγαπούν ιδέες και αξίες!

29.2.2029

Τελευταία Άρθρα