8ο Δημοτικό Σχολείο Καματερού – Διοργανωτής δράσης: Δήμος Αγίων Αναργύρων – Καματερού

Γράφει η Σταυρούλα Βενιέρη, Συγγραφέας Παραμυθιών & Παιδικής Λογοτεχνίας 

Ευχαριστώ θερμά τον αξιότιμο Δήμαρχο Αγίων Αναργύρων – Καματερού, κύριο Σταύρο Τσίρμπα και την εκλεκτή Αντιδήμαρχο Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης, κυρία Άννα Καπνιά Μπούνα, για την τιμητική τους πρόσκληση να αφηγηθώ παραμύθια μου στους μαθητές των σχολείων Αγίων Αναργύρων – Καματερού, με τέταρτο σταθμό, το 8ο Δημοτικό Σχολείο Καματερού (Γ’ τάξη), που πραγματοποιήθηκε στις 4 Μαρτίου 2024.

Ο Δήμος Αγίων Αναργύρων  – Καματερού μέσα από μια σειρά καινοτόμων ιδεών υλοποιεί στόχους, έτσι ώστε μυήσει τους μαθητές στη φιλαναγνωσία. Με ανεπτυγμένο στον υπέρτατο βαθμό το συναίσθημα της ενσυναίσθησης, γνωρίζει καλά ότι προτρέποντας τα παιδιά να διαβάσουν ένα παραμύθι, είναι σαν να φυτεύει μερικούς σπόρους στο χώμα και στη συνέχεια, να τους παρακολουθεί να εξελίσσονται σε πανέμορφα λουλούδια…

Ευχαριστώ επίσης, τους εκπαιδευτικούς του 8ου Δημοτικού Σχολείου Καματερού για την εγκάρδια φιλοξενία τους και τους συγχαίρω για την εξαιρετική δουλειά τους. 

Αφήγηση παραμυθιού: Ο μαθητής χωρίς τσάντα 

 

 Ο μαθητής χωρίς τσάντα” είναι ένα παραμύθι που κάνει τους μαθητές να κατανοήσουν πως όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα να πηγαίνουν στο σχολείο για να μορφωθούν.

Η ιστορία του μικρού προσφυγόπουλου, του Βαλέριου, και η μεγάλη του αγάπη για το σχολείο, μεταδίδει τα δικά της ουσιαστικά μηνύματα. 

Προσφέρει ερεθίσματα στα παιδιά για να γιγαντώσουν τη δύναμη της θέλησης, και την τόλμη που κρύβουν μέσα τους, ενισχύοντας την αυτοεκτίμηση και την ενσυναίσθησή τους ώστε να μπορούν να μπουν στη θέση του άλλου και να αντιλαμβάνονται τα προβλήματα και τις δυσκολίες του.

Ακούγοντας την αφήγηση του παραμυθιού “Ο μαθητής χωρίς τσάντα”, τα παιδιά συνειδητοποιούν πως πρέπει όλα να μορφώνονται, χωρίς καμία εξαίρεση, ανεξάρτητα από το χρώμα, τη φυλή, την εθνικότητα, τη θρησκεία, τις απόψεις, τις ειδικές ανάγκες τους, αν είναι πλούσια ή φτωχά. Κατανούν τη σπουδαιότητα και τα οφέλη του σχολείου ανακαλύπτοντας νέους τρόπους ώστε να μπορούν να διαχειρίζονται τις δυσκολίες που συναντούν.

Και πάνω από όλα, οι μαθητές αντιλαμβάνονται ότι το σχολείο πρέπει να ενισχύει τον σεβασμό, την κατανόηση, την ευγένεια και τη φιλία ανάμεσα στα παιδιά ανεξάρτητα από τον λαό στον οποίο ανήκουν.

Τα παιδιά συμμετείχαν ενεργά στη συζήτηση μετά την αφήγηση της ιστορίας, εκφράζοντας τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους.

Απάντησαν πρόθυμα σε όλες τις ερωτήσεις μου, εξήγησαν τι τους έκανε μεγαλύτερη εντύπωση, μου εκμυστηρεύτηκαν πώς θα αντιδρούσαν εκείνα αν ήταν στη θέση του πρωταγωνιστή της ιστορίας και ποια συναισθήματα ένιωσαν.

Στη συνέχεια, εμπνεύστηκαν από τους χάρτινους ήρωες του παραμυθιού και δημιούργησαν υπέροχες ζωγραφιές, για τις οποίες επιβραβεύτηκαν όλοι με επαίνους.

Τέλος, μια μεγάλη έκπληξη περίμενε τους μαθητές! Δωρίστηκαν παραμύθια μου με CD στον κάθε μαθητή, τα οποία πρόσφατα εκδόθηκαν από τις Εκδόσεις ΚΟΥΡΟΣ, με την ευγενική χορηγία του Δημάρχου Αγίων Αναργύρων – Καματερού, κυρίου Σταύρου Τσίρμπα και της Αντιδημάρχου Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης, κυρίας Άννας Καπνιά Μπούνα! Φυσικά, όλοι οι μαθητές ενθουσιάστηκαν και χαμόγελα στόλισαν τα προσωπάκια τους!

Οι συγκεκριμένες ενέργειες του Δήμου Αγίων Αναργύρων – Καματερού είναι φωτεινό παράδειγμα προς μίμηση, γιατί μέσα από τα παραμύθια σκορπούν το καλό στην ψυχή των παιδιών, τους προσφέρουν ευχαρίστηση και χαράζουν ωραιότερους δρόμους στη ζωή τους!

 

                                Σταυρούλα Βενιέρη 

      Συγγραφέας Παραμυθιών & Παιδικής Λογοτεχνίας 

5.3.2024