8 Μάρτη: Καμπάνια αναγνώρισης της νομικής αξίας του όρου «Γυναικοκτονία»

Στις 8 Μαρτίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, το  κίνημα Strong me και ο Δήμος Θεσσαλονίκης, αλλά και άλλοι τριάντα δήμοι – υπό την αιγίδα της  ΚΕΔΕ – ενώνουν όλη την χώρα ενάντια στην έμφυλη βία.

Το κίνημα Strong me για την πρόληψη και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, δημιουργεί μια διαδραστική καμπάνια κατά των Γυναικοκτονιών, με στόχο την νομική αναγνώριση του όρου και την αλλαγή του νομικού πλαισίου.

Από τις εμβληματικές “Ομπρέλες” στη νέα παραλία της Θεσσαλονίκης  θα δοθεί το σύνθημα ώστε να φωταγωγηθούν ταυτόχρονα μνημεία σε 30 πόλεις σε όλη την χώρα στη μνήμη των γυναικών που δολοφονήθηκαν, με σκοπό να αναδειχθεί η πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας και να δούμε όλοι ξεκάθαρα την γυναικοκτονία στο πραγματικό της μέγεθος, ως ένα έγκλημα με κοινωνικές διαστάσεις το οποίο χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.

Συγκεκριμένα την Τρίτη 8 Μαρτίου,  στις 18:30,με φόντο τις “Ομπρέλες” του Ζογγόπουλου ένα πιάνο, ένα βιολί και μια παρέα παιδιών θα στείλουν με τον πιο καθηλωτικό τρόπο το μήνυμα ότι τα κορίτσια που χάθηκαν δεν ξεχάστηκαν και μας δείχνουν τον δρόμο να “αλλάξουμε” ως κοινωνία.

Το δικό του μήνυμα θα στείλει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ενώ θα ακολουθήσουν σύντομοι χαιρετισμοί από τις ευρωβουλεύτριες Εύα Καϊλή  και Έλενα Κουντουρά και τον ευρωβουλευτή Στέλιο Κυμπουρόπουλο, αλλά και μηνύματα από εκπροσώπους των εξής τριάντα  δήμων από όλη την χώρα που συμμετέχουν στην καμπάνια αναγνώρισης της νομικής αξίας του όρου «Γυναικοκτονία».

Οι δήμοι που συμμετέχουν στην καμπάνια αναγνώρισης της νομικής αξίας του όρου «Γυναικοκτονία» οι εξής:, Κοζάνης, Ηρακλείου Αττικής, Μεταμόρφωσης, Ανωγείων, Βϋρωνα, Φλώρινας, Κερατσινίου- Δραπετσώνας, Αγίου Δημητρίου, Πύργου, Ωραιοκάστρου, Ηλιούπολης, Ωρωπού, Αγ. Ευστρατίου, Κατερίνης, Αγίας Βαρβάρας, Ανδρίτσαινας – Καρύταινας, Κηφισιάς, Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Καλλιθέας, Ζωγράφου, Λευκάδας, Παλαιού Φαλήρου, Αργοστολίου-Κεφαλονιάς, Αλεξανδρούπολης, Δράμας, Πλατανιά Χανίων, Παγγαίου, Σπετσών, Λήμνου.

Την αντίστροφη μέτρηση για να φωταγωγηθούν  ταυτόχρονα τα μνημεία στους 30 δήμους, θα κάνει η Αλεξάνδρα Μάκου, μητέρα της Γαρυφαλλιάς που δολοφονήθηκε τον περασμένο Ιούλιο στην Φολέγανδρο.

Η εκδήλωση, την οποία θα συντονίσουν οι δημοσιογράφοι Αναστασία Καρυπίδου και Αναστασία Τελιανίδου, θα πλαισιωθεί από το τραγούδι για την έμφυλη βία, που ερμηνεύει η ιδρύτρια του Strong me Ασπασία Θεοφίλου.

6.3.2022