Όταν οι ερασιτέχνες ηθοποιοί δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τους επαγγελματίες!

Το Σάββατο που μας πέρασε βρεθήκαμε στην Σαλαμίνα για να παρακολουθήσουμε την παράσταση ΠΟΙΟΣ ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΟΝ ΑΝΤΡΕ που σκηνοθέτησε ο ηθοποιός Μιχάλης Καλιότσος για την ομάδα ΘΕΑΤ.Ο.Σ στην Αίθουσα Δημήτρης Μπόγρης του Δημαρχείου Σαλαμίνας! Μια παράσταση που προέκυψε ύστερα από το τετράμηνο εργαστήριο υποκριτικής με ερασιτέχνες ηθοποιούς. Με ευκολία θα πω ότι η παράσταση αυτή τα είχε όλα! Υπόθεση με αγωνία, κωμικές στιγμές, ίντριγκες και ανομολόγητα πάθη από την μια, εγρήγορση, ενέργεια, πάθος, ήθος, ωραία απόδοση του λόγου από την άλλη! Το ήθος ειδικά δεν το συναντάς εύκολα ακόμη και στους επαγγελματίες και οι ηθοποιοί της χθεσινής παράστασης το απέδειξαν περίτρανα με τον τρόπο που ερμήνευσαν τους ρόλους τους στην κατάμεστη αίθουσα! Δεν βρήκαμε ούτε ένα λεπτό να αφαιρούμαστε από την παράσταση που παρακολουθήσαμε και αυτό το νιώσαμε γύρω μας και από όλους μας.  Ήταν όλοι τους συνεπαρμένοι από αυτό που έβλεπαν και αναρωτηθήκαμε αν αυτό συνέβαινε λόγω του εξαιρετικού έργου με τις συνεχόμενες ανατροπές η λόγω της σκηνοθεσίας και των ερμηνειών; Και καταλήγουμε στο εξής: Όσο δυνατό και πιασάρικο μπορεί να είναι ένα έργο αν δεν έχει προηγηθεί επιμονή δουλειά, φαντασία, και ικανότητα στην καθοδήγηση των ρόλων, κανένα έργο δεν θα σε κρατήσει ενεργό μέχρι το τέλος όσο καλογραμμένο κι αν είναι. 

Συγχαρητήρια κύριε Καλιότσο που μας χαρίσατε αυτή την εμπειρία με την ευφάνταστη και καλοκουρδισμενη σαν ρολόι σκηνοθεσία σας! Συγχαρητήρια που μπορέσατε να αναδείξετε τα ταλέντα των ερασιτεχνών ηθοποιών σας! Άλλωστε ο ρόλος του σκηνοθέτη είναι αυτός ακριβώς. Να φωτίζει τις υποκριτικές δυνατότητες των ερμηνευτών και μέσα από αυτές να αναδεικνύεται το έργο του συγγραφέα. Όντας ηθοποιός και ο ίδιος σφυγμομέτρησε τους ρόλους με ευαισθησία! Οχτώ γυναίκες πάνω στην σκηνή τόσο καλά δουλεμένες η μία να συμπληρώνει την άλλη που κάθε τους κίνηση είχε λόγο και ύπαρξη! 

Οι ερμηνείες:

Η θεία Αυγουστίνα εκρηκτική, παθιασμένη, μια περσόνα ζωντανή και άμεση, μέσα από την στριφνότητα και τις ιδιοτροπίες της χάρισε στο κοινό μοναδικές κωμικές στιγμές! Απολαυστική! Συνεπής από την αρχή έως το τέλος  κράτησε ενεργό τον ρόλο της ακόμη κι όταν δεν μιλούσε. Οι εκφράσεις του προσώπου της μια κλαυσίγελη μάσκα που διαρκώς εναλλασσόταν. Επάξια θα κέρδιζε ένα βραβείο ερμηνείας! 

Η γυναίκα του δολοφονημένου συζύγου εσωτερική και αληθινή, μελετημένη στις εκφράσεις της! Ωραία σκηνική παρουσία, λεπτεπίλεπτη στις κινήσεις της! Στην σκηνή με την αδερφή του Αντρέ χειρίστηκε τις εσωτερικές συγκρούσεις της ηρωίδας της  με μαεστρία!

Η αδερφή του Αντρέ φλογερή και σαρκαστική με βεβαρημένο παρελθόν αντιμετώπισε με υποκριτικό σθένος τις υπόλοιπες γυναίκες του σπιτιού σαν αιθέρας που περνούσε από μπροστά τους. Το φόρεμα της ως προέκταση της βελούδινης κουρτίνας που υπήρχε στο πίσω μέρος της σκηνής μας θύμιζε το αίμα του δολοφονημένου αδερφού που υπήρχε στο μέσα δωμάτιο. 

Η μυστηριώδης υπηρέτρια και ερωμένη του νεκρού συζύγου ψυχολογικά άρτια στην ερμηνεία της ειδικά στα ξεσπάσματα της! Ξεδίπλωσε τον ρόλο της σταδιακά φανερώνοντας μεθοδικά τα κίνητρα της. 

Οι δυο κόρες συναισθηματική με δυνατή σκηνική παρουσία και αμεσότητα η μεγαλύτερη, ουδέτερη και αφελής η μικρότερη που στο τέλος αποκαλύπτεται. 

Η οικονόμος του σπιτιού εύθραυστη και στοργική.

Ενώ τέλος η γιαγιά μια φιγούρα βγαλμένη από τον παλιό ελληνικό κινηματογράφο ανέδειξε τον ρόλο της μέσα από την σωματικότητα της!

Να πούμε και για την μουσική επένδυση της παράστασης που έντυσε πολύ εύστοχα την ατμόσφαιρα του έργου!

Στις 16 Ιουνίου η παράσταση θα παιχτεί σε διαγνωστικό φεστιβάλ που διοργανώνει το θέατρο 2510. 

Η παράσταση αναφέρεται σε εφτά γυναίκες κλεισμένες σε ένα σπίτι λόγω κακοκαιρίας οι οποίες θα έρθουν αντιμέτωπες με ένα απρόσμενο γεγονός. Την δολοφονία του μοναδικού άντρα του σπιτιού, του Αντρέ! Ο δολοφόνος κυκλοφορεί ελεύθερος μέσα στο σπίτι και η αγωνία των γυναικών κορυφώνεται. Οι υποψίες πολλές ενώ η άφιξη της αδερφής του θύματος θα περιπλέξει ακόμη περισσότερο τα πράγματα.

Σκηνοθεσία- Διδασκαλία- Μουσική επιμέλεια: Μιχάλης Καλιότσος 

Κοστούμια: Ομάδα ΘΕΑΤ.Ο.Σ

Ιδέα σκηνικού χώρου: Μιχάλης Καλιότσος

Χειρισμός ήχου και φωτισμού: Παύλος Λάππας

Επιμέλεια αφίσας: Γιώργος Βαχάρης

Φωτογραφίες: Ελευθέρια Γανωτίδου  

Παίζουν: Ιωάννα Δρακοπούλου, Αφροδίτη Βιλλιώτη, Ρούλα Παπασταθοπούλου, Αμαλία Χατζηγεωργίου, Τριάδα Προκοπίου, Γαβριέλα Κουμάρη, Κέλλυ Αλεφάντου, Σοφία Παπαλυμπέρη και ο Αντρέ

 

28.4.2025