Tη διασφάλιση ότι η χρηματοδότηση της Πολιτική Συνοχής θα ενισχυθεί μετά το 2027, στο νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ, και θα αντιμετωπίζει τις πραγματικές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, ζήτησε η Ευρωβουλευτής Έλενα Κουντουρά στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, απευθυνόμενη στον Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων της Κομισιόν, αρμόδιο Επίτροπο Ραφαέλε Φίτο.
Η Ευρωβουλευτής και μέλος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης REGI, τόνισε ότι η ΕΕ είναι ακόμη μακριά από την επίτευξη των κρίσιμων στόχων της κοινωνικής, οικονομικής και εδαφικής σύγκλισης των Περιφερειών, που σήμερα αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις λόγω των υψηλών τιμών ενέργειας και μεταφορών, της στεγαστικής κρίσης, της κλιματικής κρίσης, της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης.
Πέραν από αυξημένες χρηματοδοτήσεις, η Έλενα Κουντουρά ζήτησε η Πολιτική Συνοχής να βασίζεται σε πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, με αποκεντρωμένο μοντέλο προγραμματισμού και με ενισχυμένη συμμετοχή των περιφερειακών αρχών.
Όπως επίσης και να στηριχθούν μικρά νησιά και περιοχές, με πρόσθετα κριτήρια στη χρηματοδότηση, εκτός του περιφερειακού ΑΕΠ, ώστε να συνυπολογίζεται ο άμεσος αντίκτυπος στην ανάπτυξή τους από ειδικές συνθήκες που αντιμετωπίζουν, π.χ. το δημογραφικό, η νησιωτικότητα, η υποβάθμιση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής.
Συγχρόνως, τάχθηκε κατά της χρηματοδότησης αμυντικών τεχνολογιών από τα ταμεία της Πολιτικής Συνοχής.
Η παρέμβαση της Έλενας Κουντουρά στην Ολομέλεια:
“Η Πολιτική Συνοχής έχει βασικό στόχο την επίτευξη ισόρροπης ανάπτυξης σε όλη την Ευρώπη, μέσω της κοινωνικής, οικονομικής και εδαφικής σύγκλισης όλων των περιφερειών. Ωστόσο, παρά την πρόοδο είμαστε ακόμη πολύ μακριά από την επίτευξη αυτών των κρίσιμων στόχων.
Η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, η στεγαστική κρίση, η κλιματική κρίση, το υψηλό μεταφορικό και το ενεργειακό κόστος δημιουργούν νέες προκλήσεις για τις τοπικές κοινωνίες, ειδικά στα νησιά και στις απομακρυσμένες περιοχές.
Η ιδέα χρηματοδότησης αμυντικών τεχνολογιών από τα Ταμεία Συνοχής πρέπει να απορριφθεί.
Χρειαζόμαστε ενίσχυση της χρηματοδότησης της Πολιτικής Συνοχής στο νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο.
Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα βασίζεται στις ιδιαίτερες ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, στην αρχή της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, στο αποκεντρωμένο μοντέλο προγραμματισμού και στην ενισχυμένη συμμετοχή των περιφερειακών αρχών.
Τέλος, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν οι ενδοπεριφερειακές ανισότητες, σε επίπεδο NUTS 3, συνυπολογίζοντας παράγοντες πέραν του περιφερειακού ΑΕΠ, όπως η δημογραφική ερήμωση, η νησιωτικότητα, η περιβαλλοντική επιβάρυνση και η ποιότητα ζωής.”
Tο βίντεο της παρέμβασης: https://youtu.be/7O7GLG5gHv8