Την έκθεση γλυπτικής με έργα του Κώστα Βαρώτσου εγκαινίασε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων στη Βιβλιοθήκη της ΕΣΗΕΑ

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Νικήτας Κακλαμάνης, εγκαινίασε σήμερα την έκθεση «La verità è sempre un’altra – Η αλήθεια είναι πάντα κάποια άλλη», με έργα του διακεκριμένου εικαστικού και καθηγητή Κώστα Βαρώτσου, που διοργανώνεται στη Βιβλιοθήκη της ΕΣΗΕΑ «Δημήτρης Ι. Πουρνάρας», από σήμερα μέχρι τις 7 Σεπτεμβρίου.

Ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε τον σεβασμό και την εκτίμησή του στην διαχρονική προσφορά του δημιουργού, σημειώνοντας πως «από τη δεκαετία του ΄70 μέχρι σήμερα, ο Κώστας Βαρώτσος, πιστός στις αρχές της γνήσιας ελληνικής αισθητικής, έχει φέρει στο φως ένα υψηλό καλλιτεχνικό έργο, πάντα με επίκεντρο τον Άνθρωπο και με αφετηρία την Ελλάδα».

Όπως επεσήμανε ο Πρόεδρος της Βουλής, ο Βαρώτσος, «πολύ μακριά από στερεότυπα που υπαγορεύουν την “Τέχνη για την Τέχνη”, δημιουργεί για να επικοινωνήσει. Και επιλέγει την “Τέχνη για τη Ζωή”. Ελληνοκεντρικός με παγκόσμια συνείδηση, αλλά και ανθρωποκεντρικός με λογική και ευαισθησία, παντρεύει την αρχαία Ολυμπία των παιδικών του χρόνων με τη Ρώμη της νιότης του και την Αμερική με τη Μέση Ανατολή όπου απλώνονται τα έργα του, με ιδιαίτερη πάντα προτίμηση σε ανοιχτούς για το κοινό χώρους».

Ο κ. Ν. Κακλαμάνης χαρακτήρισε τον Κ. Βαρώτσο ως «ένα αληθινό καλλιτέχνη της Φύσης και της Ιστορίας μας, πάντα σε ανοιχτό διάλογο με τον Άνθρωπο, με αγάπη για την πατρίδα, αλλά και με σεβασμό στην οικουμενική “φυλή”».

Έδωσε τέλος τα εύσημα στο Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ για την πρωτοβουλία να οργανώσει και να φιλοξενήσει αυτή την ιδιαίτερη έκθεση.

Από την πλευρά του, ο σπουδαίος Έλληνας δημιουργός σημείωσε: «Ο χώρος αυτός που παρουσιάζω τη δουλειά μου είναι ένας ιστορικός χώρος γεμάτος πληροφορίες μέσα στα χρόνια. Αποτελεί ουσιαστικά ένα άλλο είδος “γραφής” της Ιστορίας της Ελλάδας».

Αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία του τίτλου της Έκθεσης «La verità è sempre un’altra – Η αλήθεια είναι πάντα κάποια άλλη», δίνοντας έμφαση στον ρόλο που παίζει διαχρονικά «η έρευνα της αλήθειας και όχι μόνο η ίδια η αλήθεια», εκφράζοντας παράλληλα την ευχή «τόσο οι δημοσιογράφοι όσο και οι καλλιτέχνες να καταφέρνουμε να βρίσκουμε πάντα το θάρρος να αναζητούμε την αλήθεια πίσω από τις βεβαιότητες, ανεξαρτήτως κόστους».

Η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ και του Μορφωτικού της Ιδρύματος, κ. Μαρία Αντωνιάδου, αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της Έκθεσης των έργων ενός «μεγάλου εμβληματικού καλλιτέχνη σε παγκόσμιο επίπεδο που έργα του κοσμούν χώρους στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ», υπογραμμίζοντας πως η Έκθεση εντάσσεται στον διάλογο του Μορφωτικού Ιδρύματος με την Τέχνη και τον Πολιτισμό.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Έκθεση, που θα έχει ελεύθερη είσοδο για το κοινό, περιλαμβάνει κάποια ιστορικά έργα της προσωπικής διαδρομής του Κώστα Βαρώτσου, καθώς και το γλυπτό “Hope” που εκτίθεται για πρώτη φορά, αλλά και τη νέα in situ εγκατάσταση “Explosions”.

6.5.2025

Τελευταία Άρθρα

World

Ο Μοτζταμπά Χαμενεΐ καλεί να στοχοποιηθούν «οι εχθροί» στην πατρίδα και το εξωτερικόΟ νέος ανώτατος ηγέτης του Ιράν κάλεσε τις υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας του να βάλουν στο στόχαστρο «εχθρούς στην πατρίδα και στο εξωτερικό». H σχετική δήλωση, που αναρτήθηκε σήμερα στο λογαριασμό του νεοδιορισθέντος ανώτατου ηγέτη Μοτζταμπά Χαμενεΐ στο X, έγινε μετά το θάνατο του Ισμαήλ Χατίμπ, υπουργού αρμόδιου για τις υπηρεσίες πληροφοριών, ο οποίος σκοτώθηκε από πλήγμα αυτή την εβδομάδα. Στην ανάρτηση στο X επισημαίνεται πως «οι αξιωματούχοι και το προσωπικό που απομένουν σ’ αυτό το ευαίσθητο υπουργείο» πρέπει να αναπληρώσουν το κενό που δημιουργήθηκε με το θάνατο του υπουργού. Ο Μοτζταμπά Χαμενεΐ δεν έχει εμφανισθεί δημοσίως ούτε έχει δημοσιοποιήσει ηχητικό ή βιντεοσκοπημένο μήνυμά του μετά το διορισμό του, στις 8 Μαρτίου, ως ανώτατου ηγέτη της χώρας, με αποτέλεσμα να διατυπώνονται εικασίες για την υγεία του. Ο Μοτζταμπά Χαμενεΐ διαδέχθηκε τον πατέρα του, τον αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στην Τεχεράνη κατά την πρώτη ημέρα της αμερικανοϊσραηλινής επίθεσης στις 28 Φεβρουαρίου. Ο Μοτζταμπά Χαμενεΐ έχασε επίσης στους βομβαρδισμούς τη σύζυγό του, τη μητέρα του και έναν γαμπρό του. Σύμφωνα με την αμερικανική κυβέρνηση, ο Μοτζταμπά Χαμενεΐ έχει τραυματισθεί, ενώ δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.