O κινηματογράφος γεννήθηκε στη Γαλλία το 1894 και έκτοτε έχει χαρίσει παγκόσμιες δημιουργίες στο ευρύ κοινό. Υπήρξε και υπάρχει ως σημείο αναφοράς, ως σημείο ενημέρωσης, διασκέδασης, ψυχαγωγίας. Ταινίες πρότυπα, ταινίες σύμβολα, ηθοποιοί και σταρ που γεννήθηκαν μέσα από την 7η τέχνη.
Γενιές και γενιές μεγάλωσαν με ταινίες οι οποίες είναι ακόμα και σήμερα διάσημες ή εμβληματικές.
Το φιλμ, είχε ένα τεράστιο κόστος και μια ιδιαίτερα πολύπλοκη διαδικασία επεξεργασίας.
Πολύ αργότερα εμφανίστηκε το βίντεο. Ένα φθηνότερο υλικό που είχε τη δυνατότητα να γράφει και να ξαναγράφει από πάνω. Δεν ήταν τόσο ακριβό όσο το φιλμ που χρειαζόταν εμφάνιση και επεξεργασία.
Στην Ελλάδα η θρυλική εποχή της δεκαετίας του 80 που είχε ‘’πέσει’’ ο κινηματογράφος και ανέβαινε η βιντεοταινία έκανε μεγάλη θραύση και δημιουργήθηκαν ένα σωρό άλλα κέντρα εργασιακού ενδιαφέροντος και συναλλαγής όπως τα βίντεο κλαμπ.
Ο κόσμος έμπαινε σιγά σιγά σε μια νέα εποχή ηλεκτρονικής εξερεύνησης.
Μετά την βιντεοκασέτα ήρθε το DVD που ο κόσμος έβλεπε ό,τι δεν προλάβαινε στο σινεμά. Ήταν πιο φθηνό να νοικιάσει ένα DVD ή να το έχει σπίτι να το δει ανά πάσα στιγμή.
Με την πάροδο των χρόνων τα βίντεο κλαμπ έσβησαν . Ελάχιστα υπάρχουν στην Αθήνα πλέον.
Ο Κινηματογράφος έπεσε γιατί ήρθε το ίντερνετ και ο κόσμος κατέβαζε και κατεβάζει ταινίες ‘’παράνομα’’, είτε κυκλοφορούν ελεύθερα στο διαδίκτυο. Παρεμπιπτόντως, στη βιομηχανία του θεάματος δουλεύει κόσμος ο οποίος έχει σπουδάσει και περιμένει να πληρωθεί από τις προβολές. Η πειρατεία και η παρανομία αναγκάζει τους τεχνικούς να μένουν εκτός εργασίας.
Στο σήμερα και μετά τον κορονοϊό το σινεμά υπάρχει αλλά δεν είναι πρώτιστο ενδιαφέρον για το κοινό. Οι νέες πλατφόρμες διαδικτυακής αναζήτησης και η σωρεία ταινιών και σειρών στρέφει τον κόσμο στο σπίτι και στο κομπιούτερ του.
Οι νεότεροι δε, παρακολουθούν βίντεο μόνο από το κινητό και οι νεότερες γενιές δεν θα μπορούν να παρακολουθήσουν βίντεο πάνω από 5-10 ή 15 λεπτά.
Υπάρχουν τα νέα μοτίβα και η νέα τάση των σήριαλ με τα μονόλεπτα επεισόδια που σε κρατά σε δράση και ένταση και μπορείς αυτό εύκολα μέσα από πλατφόρμα να το παρακολουθείς παντού μέσα από το κινητό σου. Στο δρόμο , στο λεωφορείο , στο τρένο ακόμα και στο εργασιακό διάλλειμα.
Έτσι λοιπόν η νέα εποχή ήρθε ή έρχεται και θα δούμε πράγματα που δεν φανταζόμαστε ακόμα. Ο κλάδος μας στενάζει, λόγω του ότι οι εργασιακές συμβάσεις έχουν καταρριφθεί εδώ και χρόνια. Και λόγω του ότι η εργασία μας έχει φθηνύνει αρκετά ενώ εργαζόμαστε πάνω από 50 ώρες εβδομαδιαία με μια αναγκαστική γρηγοράδα για την παραγωγή αυτών των ταινιών (οποιωνδήποτε) είτε αφορά το σινεμά, την τηλεόραση, το διαδίκτυο.
Πριν παρακολουθήσεις οποιοδήποτε επαγγελματικό βίντεο, ταινία ή σειρά σκέψου το χρόνο , το κόστος και τους ανθρώπους που εργάστηκαν για αυτό.
Παρ’ όλα αυτά ελπίζω ο κινηματογράφος, οι ταινίες, η μαγεία και το σενάριο το δίωρο να μην ξεχαστούν τόσο σύντομα!!!
Αυτός ήταν ο σκοπός άλλωστε του κινηματογράφου κατά την εξέλιξή του. Η δράση η περιπέτεια και η εξέλιξη μια ιστορίας μέσα σε δύο ώρες.
Η διαφυγή από την πραγματικότητα και η ονειροπόληση!
Γράφει η Κλεοπάτρα Σβανά