Θόδωρος Λουλούδης: Ανάγκη για κοινή στρατηγική και διεύρυνση του ρόλου των επιμελητηρίων

Τα Επιμελητήρια και ο ρόλος τους στην ισόρροπη ανάπτυξη ήταν το θέμα συζήτησης στο πλαίσιο του 13ο  Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης (RGC), που διοργανώνει η εφημερίδα «Πελοπόννησος» στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, από τις 12 έως τις 14 Μαΐου.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Θεόδωρος Λουλούδης, τόνισε πως είναι αναγκαία μία «κοινή στρατηγική» για τα επιμελητήρια, ώστε να βελτιώσουν τη ζωή των μελών τους και αυτό θα γίνει, όπως είπε, «όταν δούμε τον εαυτό μας όχι μόνο ως σύμβουλο του κράτους».

Επιπρόσθετα, ο κ. Λουλούδης επεσήμανε ότι: «Ξέροντας την τοπική οικονομία και κοινωνία, να τρέξουμε με ταχύτητα», ενώ συμπλήρωσε πως «πρέπει να διευρυνθεί ο ρόλος των Επιμελητηρίων και αυτό να γίνει στρατηγικός στόχος». Όπως ανέφερε, τα Επιμελητήρια έχουν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν και υπάρχει μεν πρόοδος, αλλά ο κόσμος συνεχώς αλλάζει. Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη τόνωσης και ενίσχυσης των υποδομών προκειμένου να αναπτυχθούν δυναμικά τόσο οι ΜμΕ όσο και οι μεγάλες επιχειρήσεις έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα δυναμικό οικοσύστημα με αύξηση του ΑΕΠ και του κατά κεφαλήν εισοδήματος.

Ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ), Γιάννης Βουτσινάς, δήλωσε πως τα Επιμελητήρια πρέπει να είναι τεχνολογικά αναβαθμισμένα και κοντά στον επιχειρηματία, ενώ μίλησε για «συμβόλαιο με την κοινωνία» και «αναβάθμιση των επιμελητηρίων σε κέντρα επιχειρηματικής υποστήριξης». Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ανάγκη κατάρτισης του προσωπικού των επιχειρήσεων, αλλά και της «ορθής θωράκισης έναντι της νομοθεσίας» με τη δημιουργία τεχνοκρατικής ομάδας προληπτικής νομοθετικής παρέμβασης.

Ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) και Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας, Κώστας Λεβέντης, εκτίμησε, ότι η βελτίωση των συνθηκών σε κάθε περιφέρεια, αναβαθμίζει και τη γενική εικόνα της οικονομία της Ελλάδας. «Καλούμαστε να συνενώσουμε δυνάμεις, όπως με την ΤΑ και τα ΑΕΙ, να ανοίξει ο διάλογος για την άμβλυνση των ανισοτήτων και μέσα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας», τόνισε, ενώ συμπλήρωσε πως χρειάζεται «ισόρροπη ευθύνη και διεκδίκηση». 

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας, Παναγιώτης Τσιχριτζής, επεσήμανε πως παρά τη 2η θέση της Ελλάδας στην απορρόφηση των κονδυλίων ΕΣΠΑ της περιόδου 21-27, παραμένουν τα προβλήματα, κυρίως με τις γραφειοκρατικές καθυστερήσεις στην αξιολόγηση και τις εγκρίσεις έργων. Μίλησε ωστόσο και για «έλλειψη ωριμότητας», καθώς πολλοί επιχειρηματίες υποβάλλουν αιτήσεις χρηματοδότησης, ενώ έχουν σοβαρές ελλείψεις στις προβλεπόμενες άδειες, μελέτες και προβλήματα ρευστότητας. 

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος Βαγγέλης Καραχάλιος, τόνισε, ότι πρέπει να υπάρξει μία «καθαρή θέση για το νέο παραγωγικό μοντέλο» και όπως είπε «να δούμε με τί στόχο και τί υποδομές θα συντονίσουμε τις φωνές μας, χωρίς πολιτικές εξαρτήσεις».  Εκτίμησε μάλιστα πως χρειάζεται να καλυφθεί το μεγάλο κενό της αποεπένδυσης στην περιοχή, με έργα υποδομών και ενεργειακή διασύνδεση.

Ο Ορκωτός Ελεγκτής Λογιστής και Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Β/Δ Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος, Γιώργος Παππάς, επεσήμανε πως «χρειάζονται συνεργασίες για τις σύγχρονες προκλήσεις» όπως είναι η ΑΙ, δημιουργώντας έναν οδικό χάρτη για τα επόμενα χρόνια. Συμπλήρωσε δε πως υπάρχουν ζητήματα διαλειτουργικότητας και «ο ρόλος των Επιμελητηρίων είναι να συμβάλλουν στην ψηφιακή μετάβαση και την ανάπτυξη περιφερειακής οικονομίας». 

Τη συζήτηση συντόνισε ο Βασίλης Τουντόπουλος, Ιδρυτής & Διευθύνων Σύμβουλος, MPDO ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΕ. 

Το RGC συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Πανεπιστήμιο Πατρών

Περισσότερες πληροφορίες: https://rgc.gr/gr    

 

Το συνέδριο μεταδίδεται από:

 

https://www.youtube.com/@regionalgrowthconference351/streamss