Χθες 21 Μαΐου και σήμερα 22 Μαΐου πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες η διήμερη σύνοδος ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Όπως πολύ σωστά γνωρίζουμε, η Ελλάδα είναι νόμιμο μέλος της επίσημα από το 1981, έχει φωνή και δικαίωμα στις ψηφοφορίες, συνεπώς θα είναι παρούσα στη σύνοδο.
Η παγκόσμια επικαιρότητα εν τω μεταξύ δεν αφήνει ακλόνητη την Ε.Ε., καθώς επηρεάζει την κοινότητα της Ευρώπης, τη θέση της, τη στρατηγική της, πολλάκις δε, την αναγκάζει να παρέμβει δραστικά, ενίοτε με κολασμό μάλιστα λαμβάνοντας αποφάσεις με ξεκάθαρη άποψη. Έτσι, λοιπόν σε αυτή τη σύνοδο τα θέματα προς συζήτηση μόνο ουδέτερα δεν μπορούμε να τα αποκαλέσουμε, καθώς “καίνε”. Ας πάμε λοιπόν να δούμε τα πιο ουσιαστικά εις εξ αυτών.
Το όχι και πολύ μακρινό Ισραήλ αν και γεωγραφικά βρίσκεται στην Ασία, έχει καταφέρει να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον αρκετών για τον αντίκτυπο που προκαλεί. Θα συζητηθεί λοιπόν στη σύνοδο τί θέση θα χρειαστεί να κρατήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση απέναντι στο σχέδιο του Ισραήλ για κατοχή της Γάζας. Πώς θα καταφέρει η Ε.Ε. να προασπίσει τα ανθρώπινα συμφέροντα στην ανθρωπιστική κρίση που έχει προκύψει, αλλά και πως θα εξασφαλιστεί η απελευθέρωση των ομήρων. Στις 18 Μαΐου η επανέναρξη των Ισραηλινών επιθέσεων, μετά τη δίμηνη εκεχειρία ήταν η αιτία χιλιάδες άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους. Ο ΟΗΕ έχει αναφέρει πως ο δεκάμηνος αποκλεισμός του για παράδοση τροφίμων και φαρμάκων στη Γάζα από το Ισραήλ έχει τοποθετήσει 2,1 περίπου εκατομμύρια Παλαιστίνιους σε κρίσιμο κίνδυνο λιμού, αν και στις 18 Μαΐου υποσχέθηκε το Ισραήλ να επιτρέψει την είσοδο κάποιας βασικής ποσότητας τροφίμων στη Γάζα. Οφείλουμε επίσης, να αναφέρουμε ως κατακλείδα στο θέμα της εμπόλεμης κατάστασης, πως υπήρξαν καταγγελίες από πέντε πολιτικούς ηγέτες για παραβίαση διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένων των δηλώσεων για εξαναγκαστικές εδαφικές/δημογραφικές αλλαγές στις επίμαχες περιοχές.
Ας μεταφερθούμε τώρα κάπου αρκετά βορειότερα. Η Ρωσία αν και αποτελεί κράτος, από το οποίο η Ευρώπη τα τελευταία χρόνια επιλέγει να εισάγει μεταξύ άλλων αέριο, πετρέλαιο και πυρηνική ενέργεια, ωστόσο οι εισαγωγές αυτές θα τεθούν προς συζήτηση. Η εξωτερική πολιτική της Ρωσίας έχει προβληματίσει πάρα πολύ την Ε.Ε. με αποτέλεσμα, στο τραπέζι των συζητήσεων ένα από τα φλέγοντα θέματα να είναι η σταδιακή κατάργηση των εισαγωγών ενέργειας από τη Ρωσία, εστιάζοντας στον Νοrd Stream, αλλά σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας εξίσου. Ο απώτερος σκοπός φυσικά αυτής της κίνησης είναι η ενεργειακή κυριαρχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διότι οι τρέχουσες κινήσεις της διπλωματικής κατά τα άλλα Ρωσίας προϊδεάζουν την ίσως επιθετική στάση της μελλοντικά. Η Ε.Ε. θέλει να είναι προετοιμασμένη σε περίπτωση που ο κύριος Πούτιν αποφασίσει να μας δείξει έναν άλλο καθόλου αρεστό εαυτό, κάτι φυσικά που θα έχει άμεση επίπτωση στον εμπορικό κλάδο της ενέργειας. Ένας άλλος λόγος φυσικά, αποτελεί η μείωση των εσόδων της Ρωσίας, η οποία ομολογουμένως χρησιμοποιεί για τη χρηματοδότηση του πολέμου της κατά της Ουκρανίας.
Ένα άλλο θέμα το οποίο θα τεθεί επί τάπητος δεν είναι άλλο από τη βελτίωση της ψυχικής υγείας και ευημερίας στην εργασία. Η Ευρωπαϊκή Έρευνα Εργατικού Δικαίου έδειξε το 2020, πως το 45% των εργαζομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέφεραν έκθεση σε κίνδυνο. Το Κοινοβούλιο λοιπόν με αφορμή τα στατιστικά στοιχεία, ζήτησε πρόσφατα από την Επιτροπή μέτρα για τη μείωση των ψυχοκοινωνικών κινδύνων όχι μόνο στον εργασιακό χώρο αλλά στην εργασία γενικότερα. Γράφω γενικότερα, διότι η τηλεργασία θα συζητηθεί επίσης, καθώς ο τηλεργαζόμενος έχει δικαιώματα εξίσου. Ένας άνθρωπος για να αποδώσει αποτελεσματικά στο επάγγελμά του, χρειάζεται να αφιερώσει ποιοτικό χρόνο στην προσωπική του ζωή. Η λειτουργικότητα ενός ατόμου στην καθολική κοινωνία κρίνεται μείζονος σημασίας, ενώ η απομόνωση του από κοινωνικές/προσωπικές συναναστροφές οδηγεί σε ψυχολογική τελμάτωση. Πέραν της έλλειψης ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, κίνδυνοι για την ψυχική υγεία θεωρούνται οι πολλές ώρες δουλειάς και ο μεγάλος φόρτος εργασίας, ζητήματα που θα συζητηθούν, καθότι μπορεί να ζημιώσουν σωματικά, ψυχολογικά αλλά και κοινωνικά έναν εργαζόμενο.
Επιπροσθέτως, αναφέρθηκε πως ευρωβουλευτές θα παροτρύνουν την Επιτροπή να αντιδράσει στην τεχνητή νοημοσύνη, όσον αφορά τη χρήση της στον εργασιακό χώρο. Κλείνοντας, αυτά αποτελούν τα κυριότερα ζητήματα μεταξύ άλλων (προσέλκυση επιστημόνων, ενιαία αγορά, νέοι δασμοί κλπ.) που θα κληθούν μέσω συνδιαλέξεων να διαμορφώσουν, αποφασίσουν, ψηφίσουν, αποσκοπώντας στο κοινό μας καλό.
Γράφει η Μαριλένα Βότση
22.5.2025