ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΤΡΙΝΗ: ”Λειτουργία Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου Πτήσεων στην Καλαμάτα.”

Ερωτήματα για τη λειτουργία του Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου Πτήσεων στην Καλαμάτα

Το θέμα της λειτουργίας του Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου Πτήσεων στην Καλαμάτα επαναφέρει με ερώτησή του προς τον αρμόδιο υπουργό ο τομεάρχης Εθνικής Άμυνας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης, μετά από συνεργασία με τον Τομέα Άμυνας του κόμματος.

Στην ερώτησή του ο Μιχάλης Κατρίνης επισημαίνει ότι έχουν παρέλθει τέσσερα και πλέον έτη από την σύναψη της σχετικής σύμβασης, που ήταν διακρατική, με συμμετοχή συγκεκριμένης ιδιωτικής εταιρίας και συνεπώς επιβάλλεται συστηματικός έλεγχος τήρησης των συμβατικών της υποχρεώσεων.

Ο τομεάρχης Εθνικής Άμυνας του ΠΑΣΟΚ, αφού αναφέρει ότι το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, κατέθεσε στο παρελθόν δύο ερωτήσεις επί του θέματος στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, θέτει συγκεκριμένα ερωτήματα που σχετίζονται με τον αριθμό των εκπαιδευτικών αεροσκαφών που έχουν ενσωματωθεί στο Εκπαιδευτικό Κέντρο, τον αριθμό εκπαιδευτών και εκπαιδευομένων από την έναρξη λειτουργίας του Κέντρου και τις ελληνικές και ισραηλινές εταιρείας έχουν αναλάβει εργολαβικό έργο.

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της Ερώτησης.

Θέμα: Λειτουργία Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου Πτήσεων στην Καλαμάτα.

Στις 21 Δεκεμβρίου 2020 εισήχθη στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή η πρόταση ενεργοποίησης του υποπρογράμματος για τη δημιουργία Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου Πτήσεων στην Καλαμάτα.

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής διά του εκπροσώπου του παρείχε θετική γνώμη αν και διατύπωσε ορισμένα ερωτήματα που δεν απαντήθηκαν.

Στη συνέχεια, διά της κοινοβουλευτικής οδού (Ερωτήσεις 3133/8.1.21 και 6083/19.4.21), θέσαμε επί πλέον ερωτήματα κυρίως για την διαμόρφωση του τελικού τιμήματος της σύμβασης με τη συμμετοχή της εταιρίας Elbit του Ισραήλ.

Δεδομένου ότι έχουν παρέλθει τέσσερα (4) και πλέον έτη από την σύναψη της σύμβασης και συνεπώς είναι δυνατό να αξιολογηθεί η πορεία υλοποίησης της,

Δεδομένου ότι η συγκεκριμένη σύμβαση ήταν διακρατική, αλλά με συμμετοχή συγκεκριμένης ιδιωτικής εταιρίας και συνεπώς επιβάλλεται συστηματικός έλεγχος τήρησης των συμβατικών της υποχρεώσεων

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ:

1. Πόσα εκπαιδευτικά αεροσκάφη Μ-346 έχουν ενσωματωθεί στο Εκπαιδευτικό Κέντρο για εκπαιδευτικούς σκοπούς;

2. Από την ημερομηνία λειτουργίας του κέντρου μέχρι 31/12/2024 πόσοι Έλληνες και πόσοι ξένοι εκπαιδεύτηκαν;

3. Υφίστανται Ισραηλινοί εκπαιδευτές που συμμετέχουν στην εκπαίδευση των εκπαιδευομένων; Αν ναι, πόσοι εκπαιδευτές είναι Ισραηλινοί και πόσοι Έλληνες;

4. Ποιες ελληνικές και ξένες εταιρίες έχουν αναλάβει εργολαβικό έργο με απόφαση της ELBIT;

5. Ποιο ακριβώς εργολαβικό έργο έχει ανατεθεί από την ELBIT σε κάθε ελληνική και κάθε ξένη εταιρία και με ποιο τίμημα;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Κατρίνης Μιχάλης