Ερμούπολη: 200 Χρόνια Ζαχαροπλαστικής Κληρονομιάς Ένα γλυκό ταξίδι δύο αιώνων

Με αφορμή τη συμπλήρωση 200 ετών ζαχαροπλαστικής ιστορίας, η Λέσχη Γαστρονομίας Σύρου διοργάνωσε μία ξεχωριστή γιορτή γεύσης και μνήμης, τιμώντας την πλούσια γαστρονομική κληρονομιά του νησιού. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στη Σύρο με τη συμμετοχή 30 διακεκριμένων ζαχαροπλαστών και δημοσιογράφων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στα πλαίσια των 200 ετών από την ίδρυση της Ερμούπολης, το αφιέρωμα αυτό ήταν μια αναβίωση της ζαχαροπλαστικής ταυτότητας της Σύρου — ένα ταξίδι στον χρόνο που ξεκίνησε από το 1822, όταν οι πρόσφυγες από τη Χίο και τα Ψαρά έφεραν μαζί τους το εμπορικό τους δαιμόνιο, την κουλτούρα της ευζωίας και… λίγες χούφτες από δάκρυα του σχίνου: τη μαστίχα, πολύτιμο στοιχείο που καθόρισε τη γεύση των συριανών γλυκών.

Το 1834 καταγράφονται στο δημοτολόγιο του Δήμου Ερμούπολης ο πρώτος ζαχαροπώλης, ο Λήμνιος Ιωάννης Ευαγγελιάδης, και ο πρώτος ζαχαροποιός, ο Χιώτης Γεώργιος Αρφάνης. Από τότε και μέχρι σήμερα, η Σύρος δεν σταμάτησε να δημιουργεί, να εξελίσσει και να τιμά τη γλυκιά της τέχνη.

Στα μέσα του 19ου αιώνα, μέσα από το μεγάλο λιμάνι της Ερμούπολης, περνούσαν σπάνιες πρώτες ύλες – ζάχαρη, μπαχαρικά, αμύγδαλα – που γέννησαν νέες γεύσεις. Οι Ευρωπαίοι σεφ και ζαχαροπλάστες που εγκαταστάθηκαν στο νησί, έφεραν μαζί τους τις παραδόσεις της δύσης, από τη Γαλλία και την Ιταλία. Έτσι, γεννήθηκε μια ιδιαίτερη γαστρονομική ταυτότητα, όπου οι μπακλαβάδες και τα σερμπέτια συνυπήρχαν αρμονικά με σαντιγί, νουγκατίνες και σορμπέ.

Η εκδήλωση, που διεξάχθηκε στον χώρο του Θερινού Κινηματογράφου Παλλάς, περιλάμβανε αφηγήσεις, γευστικές δοκιμές και βιωματικές εμπειρίες, με σκοπό τη σύνδεση του παρελθόντος με το παρόν. Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν γλυκά-συνταγές από τον 19ο αιώνα, να ακούσουν ιστορίες από τα ζαχαροπλαστεία των παιδικών και εφηβικών χρόνων των ντόπιων και να περιηγηθούν σε

ένα διαχρονικό ταξίδι από τα αρχοντικά με τις ιδιωτικές κουζίνες, μέχρι τα θρυλικά ζαχαροπλαστεία της δεκαετίας του ’80. Παράλληλα δοκίμασαν νέες γαστρονομικές εμπειρίες, μέσα από δημιουργικά γλυκά που ετοίμασαν οι pastry chefs, εμπνευσμένοι από το ζαχαροπλαστικό παρελθόν του νησιού μας. Στον ανθισμένο μπουφέ που διέτρεχε τον υπαίθριο χώρο του κινηματογράφου, είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε τη Νέα Φραγκοτυρόπιτα, την Κουβανέζα Celia, τα Μαστιχάκια με μους μαστίχας, τα Ροδίνια με κρέμα diplomat, και άλλες καινούριες γεύσεις ποτισμένες με αναμνήσεις από το παρελθόν. Παράλληλα γιορτάσαμε τα γενέθλια δύο σημαντικών επιχειρήσεων του νησιού, του παγωτατζίδικου Django που έκλεισε τα 20 χρόνια λειτουργίας, και του cocktail bar Theosis που έσβησε 4 κεράκια.

Ανάμεσα στους εκλεκτούς καλεσμένους ζαχαροπλάστες και παγωτατζήδες που τίμησαν τη Σύρο με την παρουσία τους ήταν οι: Στέλιος Παρλιάρος, Θανάσης Τσαγκλιώτης, Μανώλης Στήθος, Δήμητρα Μακρή, Μίνα Αποστολίδη, Φάνια Ανδρεάδη, Ρένα Οροκλού, Εύη Παπαδοπούλου, Γιάννης Νύκταρης, Ιωάννα Σταμούλου, Λουίζος Συμεωνίδης και Alessandro Cessari.

Από τη Σύρο συμμετείχαν ζαχαροπλάστες και λουκουμοποιοί του νησιού:

Κανακάρης, Κεχαγιάς, Ελληνικόν, Σταύρος, Μελίκρατον, Το σπιτικό της Αγνής, Λειβαδάρας, Συκουτρή, Κορρές, Ντάνος, κηπευτικά Σύρου Βλάμης (Ιωσηφίνα Πρίντεζη), Garnish by Αντουανέτα Αλτουβά.

Η Λέσχη Γαστρονομίας Σύρου συνεχίζει να εργάζεται με στόχο την ανάδειξη και διατήρηση της γαστρονομικής ταυτότητας του νησιού, φροντίζοντας ώστε κάθε κουταλιά να κουβαλά ιστορία και εξέλιξη, συναίσθημα και πολιτισμό.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε σε συνεργασία με τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης, ενώ αγκαλιάστηκε και υποστηρίχτηκε από όλο το νησί. Ιδιαιτέρως θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε για την αμέριστη βοήθειά τους, τον Αντιδήμαρχο Καθημερινότητας Γιάννη Μαραγκό και τους χορηγούς μας:

Χορηγός Επικοινωνίας

Καθημερινή, Athens Voice Χορηγός Ακτοπλοϊκών

Blue Star Χορηγός Διαμονής

Argini, Syros Village Suites, Boutique Florence, AlmasyroS by Soul, Castro, Dolphin Bay, Apollonion, Benois, Electra, Iliada, Syrou Melathron, Naves, Nisaki, Shapes, Villa Selena, Diogenis

Χορηγοί

Vassilikos, Island Packaging, Watershop, Τυποκυκλαδική, Κοινή Γνώμη, Bite, Merlet, Nuage, Purple Sheep, Creatively, Μαμίδης, Makryonitis Distillery, Αλίκη Ιστίου “Anasa”, θερινός κινηματογράφος Παλλάς, Zero-Syriggas

Συνδιοργάνωση Δήμος Σύρου – Ερμούπολης

Credits fotos : Στέφανος Μαμίδης

 

Άντζυ Νομικού

Υπευθ. Επικοινωνίας Φεστιβάλ

angienomikou@gmail.com