Παρέμβαση Έλενας Κουντουρά στο Συμβούλιο της ΕΕ: Ζητά να συγκροτηθεί ειδική σύνθεση Υπουργών για την Ισότητα των Φύλων στην ΕΕ
Στόχος η λήψη αποφάσεων για την ισότητα στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο και η αντιμετώπιση νομοθετικών στρεβλώσεων
Η Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Έλενα Κουντουρά κατέθεσε ερώτηση προς το Συμβούλιο της ΕΕ, με την οποία ζητά να συγκροτηθεί ειδική σύνθεση Υπουργών για τα ζητήματα της Ισότητας των Φύλων.
Με την πρότασή της αυτή ασκεί πίεση ώστε να μπει ψηλά στην ατζέντα του Συμβουλίου η Ισότητα, και να λαμβάνονται αποφάσεις στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο. Η σύσταση ειδικής σύνθεσης, θα επιτρέψει να συνεδριάζουν οι αρμόδιοι Υπουργοί και Υφυπουργοί Ισότητας για τη λήψη αποφάσεων και την έγκριση νομοθεσιών στα ζητήματα της ισότητας, όπως συμβαίνει σε άλλους τομείς πολιτικής.
Με τη θεσμική αυτή συγκρότηση, θα μπορούν διορθωθούν σημερινά κενά και στρεβλώσεις στην ΕΕ, όπως στο απαράδεκτο μισθολογικό χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών, την αντιμετώπιση των εργασιακών διακρίσεων και την καταπολέμηση όλων των μορφών της έμφυλης βίας.
Πρόκειται για πρόταση που έχει επανειλημμένα καταθέσει η Ευρωβουλευτής Έλενα Κουντουρά στην προηγούμενη θητεία, και είχε ενσωματωθεί ήδη από τον Ιούλιο 2020 στην προοδευτική έκθεση- ψήφισμα για την προώθηση της ισότητας των φύλων στην Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ της Επιτροπής FEMM του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Με τη νέα θεσμική της παρέμβαση, η Έλενα Κουντουρά ζητά ουσιαστικά από το Συμβούλιο να αναγνωρίσει ως αναγκαία η συγκρότηση μιας ειδικής σύνθεσης για την ισότητα των φύλων, στην οποία θα συμμετέχουν οι υπουργοί και υφυπουργοί Ισότητας, με σκοπό την υιοθέτηση κοινών πολιτικών και νομοθεσίας για τις προκλήσεις στον τομέα των δικαιωμάτων των γυναικών και της ισότητας των φύλων.
Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση:
Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-002421/2025/rev.1
προς το Συμβούλιο
Άρθρο 144 του Κανονισμού
Έλενα Κουντουρά (The Left)
Η ισότητα των φύλων έχει κατοχυρωθεί στις ευρωπαϊκές Συνθήκες ήδη από το 1957[1]. Ωστόσο, με τον σημερινό ρυθμό προόδου, υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν πάνω από 60 χρόνια για να επιτευχθεί πλήρης ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών στην ΕΕ.
Η ΕΕ καλείται να αντιμετωπίσει πολλαπλές προκλήσεις στον τομέα των δικαιωμάτων των γυναικών και της ισότητας των φύλων: την εξάλειψη όλων των μορφών έμφυλης βίας, το κλείσιμο του μισθολογικού χάσματος μεταξύ γυναικών και ανδρών, τη βελτίωση της πρόσβασης των γυναικών στην αγορά εργασίας, την ενίσχυση της πολιτικής εκπροσώπησης των γυναικών και τη διασφάλιση της καθολικής πρόσβασης στα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώματα και στην υγειονομική φροντίδα.
Ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διαθέτει σε θεσμικό επίπεδο την επιτροπή FEMM, το Συμβούλιο δεν διαθέτει μέχρι σήμερα ειδική σύνθεση που να αφορά την ισότητα των φύλων. Σύμφωνα με τον εσωτερικό κανονισμό του Συμβουλίου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι το αρμόδιο όργανο για τη συγκρότηση των συνθέσεών του[2].
Ερωτάται το Συμβούλιο:
1.Αναγνωρίζει ότι είναι αναγκαία η συγκρότηση μιας ειδικής σύνθεσης για την ισότητα των φύλων, στην οποία θα συμμετέχουν οι υπουργοί και υφυπουργοί Ισότητας, με σκοπό την υιοθέτηση κοινών πολιτικών και νομοθεσίας για τις προκλήσεις στον τομέα των δικαιωμάτων των γυναικών και της ισότητας των φύλων;
2.Προτίθεται να καλέσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να προχωρήσει στη συγκρότηση μιας τέτοιας σύνθεσης, ώστε τα ζητήματα ισότητας να συζητούνται στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο της Ένωσης;
[1] Το άρθρο 157 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ) ορίζει ότι οι άνδρες και οι γυναίκες πρέπει να λαμβάνουν ίση αμοιβή για ίση εργασία και επιτρέπει τη λήψη θετικών μέτρων για την ενδυνάμωση των γυναικών. Το άρθρο 153 της ίδιας Συνθήκης επιτρέπει δράσεις της Ένωσης στον ευρύτερο τομέα των ίσων ευκαιριών και της ίσης μεταχείρισης στον χώρο της εργασίας και της απασχόλησης. Επιπλέον, το άρθρο 19 ΣΛΕΕ προβλέπει τη δυνατότητα υιοθέτησης νομοθεσίας για την καταπολέμηση όλων των μορφών διακρίσεων, συμπεριλαμβανομένων των διακρίσεων λόγω φύλου.
[2] Η συγκρότηση νέων συνθέσεων του Συμβουλίου βασίζεται κυρίως στο άρθρο 16 παράγραφος 6 ΣΕΕ, το οποίο καθορίζει ότι το Συμβούλιο συνεδριάζει υπό διάφορες συνθέσεις, ο κατάλογος των οποίων εγκρίνεται σύμφωνα με το άρθρο 236 ΣΛΕΕ. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αποφασίζοντας με ειδική πλειοψηφία, έχει την αρμοδιότητα να καθορίζει ή να τροποποιεί τον κατάλογο των συνθέσεων του Συμβουλίου.