Η Βουλή των Ελλήνων στις εργασίες της 50ης Συνόδου Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης Γαλλοφωνίας

Ολοκληρώθηκαν χθες το απόγευμα οι εργασίες της 50ης Συνόδου Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης Γαλλοφωνίας, οι οποίες διεξήχθησαν στο Παρίσι με τη συμμετοχή των βουλευτών κ.κ. Βασίλειου-Νικολάου Υψηλάντη και Νάντιας Γιαννακοπούλου.

Ο κ. Υψηλάντης έλαβε μέρος στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής, κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσίασε στα μέλη της επιτροπής την τρέχουσα πολιτική κατάσταση της χώρας μας. Ιδιαίτερα ενημέρωσε ότι η Ελλάδα θα αυστηροποιήσει τη μεταναστευτική της πολιτική για να αποθαρρύνει τη μακροχρόνια παραμονή των παράτυπων μεταναστών, ενώ υπογράμμισε τη διεθνή στάση της χώρας ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή, προσηλωμένης στους κανόνες του διεθνούς δικαίου και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών.

Επίσης αναφέρθηκε στους κύριους μακροοικονομικούς δείκτες της ελληνικής οικονομίας, παρουσιάζοντας στοιχεία για την ανάπτυξη, το δημοσιονομικό πλεόνασμα, τον πληθωρισμό και την αγορά εργασίας. Επίσης, αναφέρθηκε στην ενεργειακή πολιτική που ακολουθεί η χώρα τα τελευταία χρόνια προκειμένου να καταστεί ενεργειακός κόμβος, συμβάλλοντας στην εθνική και ευρωπαϊκή ενεργειακή διαφοροποίηση και ασφάλεια.

Επιπλέον, σημείωσε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να υλοποιεί διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ιδίως στους τομείς της εκπαίδευσης, του φορολογικού συστήματος, της αγοράς εργασίας και της ψηφιακής μετάβασης.

Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα, ως μέλος του ΝΑΤΟ δαπανά πάνω από το 3% του ΑΕΠ της σε αμυντικές δαπάνες και αναφέρθηκε στην σχεδιαζόμενη αναμόρφωση του στρατού της, διαθέτοντας 25 δισ. ευρώ  έως το 2036.

Η κ. Γιαννακοπούλου έλαβε μέρος στη συνεδρίαση του Δικτύου Γυναικών-Βουλευτών της Συνελεύσεως, όπου και παρουσίασε το πλέγμα των νομοθετικών και άλλων κανονιστικών μέτρων που ισχύουν στη χώρα μας για την ενδυνάμωση της θέσης των γυναικών και υπέρ της ισότητας των δύο φύλων.

Ειδικότερα αναφέρθηκε στις σχετικές συνταγματικές προβλέψεις, στο ποσοστό των γυναικών στη Βουλή και στην Κυβέρνηση, στην απαιτούμενη ποσόστωση 40% υποψηφίων γυναικών στα εκλογικά ψηφοδέλτια, στην κύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Σύμβασης 190 του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας, στο νόμο 4604/2019  μέσω του οποίου η αρχή της ίσης μεταχείρισης των φύλων ενσωματώνεται στις δημόσιες πολιτικές και στον ιδιωτικό βίο.

Κλείνοντας την παρέμβασή της τόνισε ότι παρά την πολύ σημαντική πρόοδο που έχει γίνει σε νομοθετικό επίπεδο, η ουσιαστική ισότητα παραμένει ένα διαρκές ζητούμενο, λέγοντας  ότι μένουν πολλά ακόμη να γίνουν και, κυρίως, ότι πρέπει η ίδια η κοινωνία να συνειδητοποιήσει ότι η ισότητα των φύλων δεν είναι ένα θέμα μόνο γυναικείο, αλλά θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και εγκάρσιο ζήτημα ζωτικής σημασίας για την οικοδόμηση μιας υγιούς κοινωνίας.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί του κεντρικού θέματος των εργασιών της Ολομέλειας που ήταν “η Γαλλοφωνία ως άγκυρα σ’ ένα κόσμο σε κρίση” ο κ. Β. Ν, Υψηλάντης στην παρέμβασή του σημείωσε ότι η Γαλλοφωνία, σ’ έναν κόσμο όπου οι κρίσεις γίνονται ο κανόνας και όχι η εξαίρεση, πρέπει να επαναξιολ

ογήσει τον τρόπο δράσης της, ώστε να καταστεί πιο αποτελεσματική και να αυξήσει την επιρροή της στις παγκόσμιες εξελίξεις.

Προς αυτή την κατεύθυνση, είπε ότι η Γαλλοφωνία οφείλει να ενισχύσει την πολιτική της δράση με καλύτερο συντονισμό μεταξύ των διαφόρων οργάνων της, αλλά και τη θέση της ως οικονομ

ικός παράγοντας, διευκολύνοντας τις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των  χωρών της και δίνοντας έμφαση στους κλάδους του πολιτισμού και της επικοινωνίας λόγω της αυξανόμενης οικονομικής τους σημασίας.

Τέλος, έκανε ειδική αναφορά στους νέους, καθώς το 60% του πληθυσμού των γαλλόφωνων χωρών είναι κάτω των 30 ετών, λέγοντας ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στην εκπαίδευση, την κατάρτισή τους και τη διευκόλυνση της πρόσβασής τους στην αγορά εργασίας.

Ολοκλήρωσε την παρέμβασή του σημειώνοντας ότι, η Γαλλοφωνία του μέλλοντος πρέπει να είναι μια Γαλλοφωνία της δράσης και των λύσεων, με συλλογική στρατηγική, ικανή να κινητοποιήσει τους ανθρώπινους, διπλωματικούς και πολιτιστικούς πόρους της για την αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων του αιώνα μας.

14.7.2025