Γιώργος Γεραπετρίτης : .Ελλάδα και Αίγυπτος παραμένουν πυλώνες σταθερότητας, έχοντας αναπτύξει μια υποδειγματική και πολύπλευρη σχέση σε ένα ρευστό διεθνές περιβάλλον,

Δηλώσεις Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, Badr Abdelatty :

Σας ευχαριστώ πολύ που είστε σήμερα εδώ. Με ιδιαίτερη χαρά και τιμή καλωσορίζω σήμερα στο Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών τον αγαπητό μου φίλο, Υπουργό Εξωτερικών της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Badr Abdelatty.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, αγαπητέ μου φίλε. Λίγους μήνες πριν, τον Μάιο του 2025, υπεγράφη η κοινή διακήρυξη με την οποία καθιερώνεται η Στρατηγική Εταιρική Σχέση των δύο γειτονικών χωρών μας. Μια σχέση, η οποία αποτυπώνει τους στενούς ιστορικούς δεσμούς των λαών μας και τη διαχρονική πορεία των αρχαίων πολιτισμών μας. Εκφράζει όμως, με τον πιο ανάγλυφο τρόπο, και το επίπεδο της συνεργασίας μας σήμερα, που έχει φτάσει στο υψηλότερο σημείο της, εδραζόμενη στο διεθνές δίκαιο και στην αμοιβαία κατανόηση για πολλά και σύνθετα γεωπολιτικά ζητήματα. Ελλάδα και Αίγυπτος παραμένουν πυλώνες σταθερότητας, έχοντας αναπτύξει μια υποδειγματική και πολύπλευρη σχέση σε ένα ρευστό διεθνές περιβάλλον, σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή, όπως αυτή της Ανατολικής Μεσογείου, με εντεινόμενες κρίσεις και περίπλοκες προκλήσεις. Παραμένει σήμερα υποδειγματική η Συμφωνία για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Σήμερα, 5 χρόνια ακριβώς μετά την υπογραφή της.

Για την κρίση στη Γάζα, απόλυτη προτεραιότητα είναι η επίτευξη εκεχειρίας, η μαζική ροή ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους και η άνευ όρων απελευθέρωση των ομήρων. Σε συνεργασία με την Αίγυπτο, θα συνεχίσουμε να αναλαμβάνουμε ανθρωπιστικές πρωτοβουλίες στην περιοχή, όπως υποστηρίξαμε και στη Διεθνή Διάσκεψη για την ειρηνική επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος στη Νέα Υόρκη, η Ελλάδα παραμένει σταθερά υπέρ της επανεκκίνησης της πολιτικής διαδικασίας με στόχο τη λύση των δύο κρατών, στη βάση των ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ως τη μόνη απάντηση στο διαχρονικό αίτημα των Παλαιστινίων για ανεξάρτητο κράτος και του Ισραήλ για ασφάλεια στην περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό, στηρίζουμε το αραβικό σχέδιο ανασυγκρότησης της Γάζας, στο οποίο η Αίγυπτος έχει πρωτοστατήσει.

Ως προς τη Συρία, Ελλάδα και Αίγυπτος τασσόμαστε υπέρ της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας ενός ενιαίου κράτους, με τη συμμετοχή όλων των Σύρων, με καθολικό σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου. Καταδικάζουμε τις πρόσφατες επιθέσεις κατά αμάχων και θρησκευτικών χώρων στη νότια Συρία. Και καλούμε τη μεταβατική κυβέρνηση της χώρας να αναλάβει όλα τα αναγκαία, προληπτικά και κατασταλτικά, μέτρα για την ασφάλεια όλων των πληθυσμών, κατεξοχήν των Χριστιανών και όλων των θρησκευτικών και εθνοτικών κοινοτήτων.

Ως προς τη Λιβύη, κοινή γειτονιά των δύο χωρών μας, ενημέρωσα τον κύριο Υπουργό για τις πρόσφατες επισκέψεις μου στη Βεγγάζη και την Τρίπολη.

Συμφωνούμε στην ανάγκη να αναβιώσει η πολιτική διαδικασία. Συμφωνούμε επίσης ότι ο λιβυκός λαός θα πρέπει να αποφασίσει για το μέλλον του με ελεύθερες και δίκαιες εκλογές, χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις για την ανάδειξη αντιπροσωπευτικής κυβέρνησης. Μια σταθερή και ενωμένη Λιβύη είναι προς το συμφέρον της ίδιας της χώρας, αλλά και της περιφερειακής ειρήνης και ευημερίας.

Με την Αίγυπτο έχουμε κοινή θέση στα δύο μείζονα θέματα που αφορούν την Λιβύη, την παράτυπη μετανάστευση και την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Η Αίγυπτος έχει επιδείξει ιδιαίτερη αποτελεσματικότητα στην προστασία των θαλασσίων συνόρων της. Συμφωνήσαμε δε να υπάρχει ενίσχυση του συντονισμού στον τομέα των παράτυπων μεταναστευτικών ροών. Σχετικά με την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, η Ελλάδα έχει ήδη προχωρήσει σε μερική οριοθέτηση με την Αίγυπτο και προτιθέμεθα να εκκινήσουμε συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο με την Λιβύη. Ελλάδα, Αίγυπτος και Λιβύη είναι γνήσια γειτονικές χώρες και έχουν κάθε συμφέρον να προχωρήσουν στις εναπομείνασες οριοθετήσεις με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Συμφωνίες που δεν ερείδονται στο Διεθνές Δίκαιο είναι αυτονόητο ότι δεν παράγουν κανένα έννομο αποτέλεσμα. Προκαλούν δε ένταση σε μια ήδη βεβαρημένη περιοχή. Στηρίζουμε το δικαίωμα της Αιγύπτου στους φυσικούς της πόρους και στην προστασία του φυσικού της περιβάλλοντος.

Θα ήθελα ιδιαίτερα να εξάρω τον διαμεσολαβητικό ρόλο της Αιγύπτου και προσωπικά του φίλου Υπουργού Εξωτερικών προς όφελος της περιφερειακής σταθερότητας σε εξαιρετικά χαλεπούς καιρούς, στη σύνθετη κατάσταση στη Λιβύη, στη μείζονα κρίση στη Μέση Ανατολή, στο ζήτημα του Ιράν και του πυρηνικού του προγράμματος, στις συρράξεις και τους ανθρωπιστικούς κινδύνους στην υποσαχάρια Αφρικη. Στην περιοχή αυτή, η Αίγυπτος αποτελεί τη φυσική ηγέτιδα δύναμη, έχοντας τη δυνατότητα όχι μόνο να διασφαλίζει συνθήκες ομαλότητας, αλλά και να ανακόψει κάθε αθέμιτη και αποσταθεροποιητική επιρροή που επιχειρείται να ασκηθεί από άλλες χώρες στην ευρύτερη αυτή περιοχή.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, κατανοώ και εκτιμώ την ευαισθησία που επιδεικνύει ο Πρόεδρος Σίσι και τις προσπάθειες τόσο του Προέδρου όσο και τις δικές σας σχετικά με τη Μονή της Αγίας Αικατερίνης του Όρους Σινά. Για την Ελλάδα και τους απανταχού Ορθόδοξους, η Μονή δεν αποτελεί μόνο τον μακροβιότερο εν λειτουργία λατρευτικό χώρο, αλλά και ένα μοναδικό σύμβολο οικουμενικού πολιτισμού. Άλλωστε ήταν ο ίδιος ο Πρόεδρος Σίσι που αναφέρθηκε με θερμά λόγια στη συνέχεια του λατρευτικού χώρου, όταν επισκέφθηκε την Αθήνα στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας.

Όπως και τον περασμένο Ιούνιο στο Κάιρο, έτσι και σήμερα, στην Αθήνα, η συζήτησή μας με τον υπουργό ήταν εξαιρετικά παραγωγική, σχετικά με τη νομική κατάσταση της Μονής, αλλά και την ανάδειξή της ως παγκόσμιου θρησκευτικού κέντρου.

Η κοινή μας πρόθεση είναι να συνεχίσει η Μονή την αδιατάρακτη πορεία της, με το διαμορφωμένο επί δεκαπέντε αιώνες status quo. Είμαι πεπεισμένος ότι η Αίγυπτος θα τιμήσει την παράδοση σεβασμού όλων των θρησκειών και των δογμάτων που η ίδια διαμόρφωσε μέσα στον χρόνο. Τη διαβεβαίωση ότι δεν θα διαταραχθεί η συνέχεια και ο λατρευτικός ελληνορθόδοξος χαρακτήρας της Μονής έλαβα και σήμερα από τον φίλο Υπουργό, χαρακτηριστικό της θρησκευτικής ανοχής αλλά και του σεβασμού στα θρησκευτικά δικαιώματα που ανέκαθεν επιδεικνύει η Αίγυπτος.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την υποδειγματική συνεργασία, τόσο διμερώς όσο και στο πλαίσιο των διεθνών Οργανισμών. Διμερώς, εργαζόμαστε συστηματικά για την περαιτέρω ανάπτυξη του διμερούς μας εμπορίου, για τη διασυνδεσιμότητα στον ενεργειακό τομέα, μέσω ιδίως του εμβληματικού έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης GREGY Interconnector, ενώ μεριμνούμε και για τη διαρκή αναβάθμιση της νόμιμης οδού μετανάστευσης από την Αίγυπτο προς την Ελλάδα, που αποτελεί μια σημαντική και εξαιρετικά ωφέλιμη προοπτική για την ελληνική οικονομία. Θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας, έτσι ώστε να αρθούν τα όποια γραφειοκρατικά εμπόδια σε σχέση με τη συμφωνία μας για τη νόμιμη μετανάστευση.

Η Ελλάδα παραμένει σταθερός υποστηρικτής της Αιγύπτου εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρωτοστάτησε προκειμένου να υπογραφεί η Συμφωνία Συνολικής Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης ΕE – Αιγύπτου και συνεχίζει να πρωταγωνιστεί υπέρ των μέτρων υλοποίησης της σχέσης αυτής. Την ίδια συναντίληψη απολαύουν και στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, όπου η Ελλάδα, εκλεγμένο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, εκφράζει τη θέση και της φίλης Αιγύπτου. Ιδιαιτέρως, ενώνουμε τις φωνές μας σε όλα τα διεθνή φόρα σχετικά με την ανάγκη ουσιαστικής διασφάλισης της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας και ιδιαίτερα, στην Ερυθρά Θάλασσα.

Κλείνοντας, θέλω και πάλι να σας ευχαριστήσω, αξιότιμε κύριε Υπουργέ, αγαπητέ μου φίλε, για την παρουσία σας εδώ, που αποτελεί έκφραση της φιλίας αλλά και της αδελφοσύνης των δύο λαών μας.

6.8.2025