Σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης: Το Συμβούλιο εγκρίνει συστάσεις προς τις χώρες που βρίσκονται υπό διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος

Tο Συμβούλιο ενέκρινε συστάσεις για επτά χώρες για τη διόρθωση της κατάστασης υπερβολικού ελλείμματος εντός καθορισμένης χρονικής περιόδου: Βέλγιο, Γαλλία, Ιταλία, Μάλτα, Πολωνία, Σλοβακία και Ρουμανία.

Οι συστάσεις περιέχουν μια διορθωτική δημοσιονομική διαδρομή, εκφρασμένη σε αριθμητικά στοιχεία, και μια προθεσμία, για κάθε κράτος μέλος. Αυτοί συνάδουν με τους στόχους κάθε κράτους μέλους, που εκφράζονται στα μεσοπρόθεσμα δημοσιονομικά-διαρθρωτικά τους σχέδια, που υποβάλλονται στο πλαίσιο της εφαρμογής του νέου πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ.

Βέλγιο

Το Συμβούλιο συνιστά στο Βέλγιο να θέσει τέλος στην κατάσταση υπερβολικού ελλείμματος έως το 2027. Το Βέλγιο θα πρέπει να διασφαλίσει ότι ο ονομαστικός ρυθμός αύξησης των καθαρών δαπανών δεν θα υπερβαίνει το 2,4% το 2025, το 1,9% το 2026 και το 2,0% το 2027. παρόλα αυτά υπέβαλε ένα μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό-διαρθρωτικό σχέδιο, η διορθωτική πορεία βασίζεται στην αναφορά τροχιά που διαβίβασε η Επιτροπή στο Βέλγιο τον Ιούνιο του 2024, όπως ενημερώθηκε με βάση πιο πρόσφατα δεδομένα.

Γαλλία

Η σύσταση του Συμβουλίου ορίζει ότι η Γαλλία θα πρέπει να θέσει τέλος στην κατάσταση υπερβολικού ελλείμματος έως το 2029. Η Γαλλία θα πρέπει να διασφαλίσει ότι ο ονομαστικός ρυθμός αύξησης των καθαρών δαπανών δεν υπερβαίνει το 0,8% το 2025, το 1,2% το 2026, το 1,2% το 2027, το 1,2% το 2028 και 1,1% το 2029.

Ιταλία

Το Συμβούλιο συνιστά στην Ιταλία να θέσει τέλος στην κατάσταση υπερβολικού ελλείμματος έως το 2026. Η Ιταλία θα πρέπει να διασφαλίσει ότι ο ονομαστικός ρυθμός αύξησης των καθαρών δαπανών δεν θα υπερβαίνει το 1,3% το 2025 και το 1,6% το 2026.

Μάλτα

Το Συμβούλιο συνιστά στη Μάλτα να θέσει τέλος στην κατάσταση υπερβολικού ελλείμματος έως το 2027. Η Μάλτα θα πρέπει να διασφαλίσει ότι ο ονομαστικός ρυθμός αύξησης των καθαρών δαπανών δεν υπερβαίνει το 6,0% το 2025, το 5,8% το 2026 και το 5,8% το 2027.

Πολωνία

Το Συμβούλιο συνιστά στην Πολωνία να θέσει τέλος στην κατάσταση υπερβολικού ελλείμματος έως το 2028. Η Πολωνία θα πρέπει να διασφαλίσει ότι ο ονομαστικός ρυθμός αύξησης των καθαρών δαπανών δεν υπερβαίνει το 6,3% το 2025, το 4,4% το 2026, το 4,0% το 2027 και το 3,5% το 2028 .

Ρουμανία

Το Συμβούλιο συνιστά στη Ρουμανία να θέσει τέλος στην κατάσταση υπερβολικού ελλείμματος έως το 2030. Η Ρουμανία πρέπει να διασφαλίσει ότι ο ονομαστικός ρυθμός αύξησης των καθαρών δαπανών δεν υπερβαίνει το 5,1% το 2025, το 4,9% το 2026, το 4,7% το 2027, το 4,3% το 2028 , 4,2% το 2029 και 3,9% σε 2030.

Σλοβακία

Η σύσταση του Συμβουλίου ορίζει ότι η Σλοβακία πρέπει να θέσει τέλος στην κατάσταση υπερβολικού ελλείμματος έως το 2027. Η Σλοβακία πρέπει να διασφαλίσει ότι ο ονομαστικός ρυθμός αύξησης των καθαρών δαπανών δεν υπερβαίνει το 3,8% το 2025, το 0,9% το 2026 και το 1,6% το 2027.

Φόντο

Τα κράτη μέλη πρέπει να συμμορφώνονται με τη δημοσιονομική πειθαρχία με βάση τα κριτήρια και τις τιμές αναφοράς που ορίζονται στις Συνθήκες της ΕΕ: ​​το έλλειμμά τους δεν πρέπει να υπερβαίνει το 3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) και το χρέος τους δεν πρέπει να υπερβαίνει το 60% του ΑΕΠ τους. Όλα τα κράτη μέλη πρέπει να σέβονται αυτές τις τιμές αναφοράς της Συνθήκης.

Εάν εμφανιστεί υπερβολικό έλλειμμα σε ένα κράτος μέλος, ο στόχος της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος είναι να ωθήσει τη διόρθωσή του θέτοντας τα κράτη μέλη υπό ενισχυμένο έλεγχο και παρέχοντας συστάσεις ώστε να λάβουν αποτελεσματικά μέτρα για τη διόρθωση του ελλείμματος. Τελικά, στόχος είναι να ενισχυθεί η βιωσιμότητα του χρέους των κρατών μελών.

Βάσει του νέου πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης, μόλις κινηθεί διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, το Συμβούλιο υποβάλλει σύσταση στο ενδιαφερόμενο κράτος μέλος να λάβει αποτελεσματικά μέτρα για να τερματιστεί η κατάσταση υπερβολικού ελλείμματος εντός καθορισμένης προθεσμίας.

Στη σύστασή του, το Συμβούλιο ζητά επίσης από το κράτος μέλος να εφαρμόσει μια διορθωτική πορεία καθαρών δαπανών που διασφαλίζει ότι το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης θα μειώνεται και θα διατηρείται κάτω από την τιμή αναφοράς του 3% του ΑΕΠ εντός της προθεσμίας που ορίζεται στη σύσταση.

Στις 26 Ιουλίου 2024, το Συμβούλιο κίνησε επίσημα διαδικασίες υπερβολικού ελλείμματος κατά επτά κρατών μελών και αποφάσισε να διατηρήσει ανοιχτή τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος κατά της Ρουμανίας, με βάση τις προτάσεις της Επιτροπής για αποφάσεις του Συμβουλίου που διαπιστώνουν την ύπαρξη υπερβολικών ελλειμμάτων για επτά κράτη μέλη (Βέλγιο, Γαλλία, Ιταλία, Μάλτα, Πολωνία, Σλοβακία και Ουγγαρία) και απόφαση που αναφέρει ότι η Ρουμανία, η οποία βρίσκεται κάτω από το υπερβολικό έλλειμμα διαδικασία από το 2020, δεν έχει λάβει αποτελεσματικά μέτρα για τη διόρθωση της κατάστασης.

Φέτος, κατ’ εξαίρεση, ο χρόνος υποβολής συστάσεων προς τα κράτη μέλη στο πλαίσιο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος για την ανάληψη αποτελεσματικής δράσης έχει ευθυγραμμιστεί με τις διατάξεις του μεταρρυθμισμένου πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, που ισχύουν από τις 30 Απριλίου 2024, τα κράτη μέλη καλούνται να καταρτίσουν μεσοπρόθεσμα δημοσιονομικά διαρθρωτικά σχέδια, τα οποία θα καθορίζουν τις διαδρομές των δαπανών τους και τις μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις προτεραιότητάς τους για τα επόμενα 4-7 χρόνια.

Στόχος ήταν να ευθυγραμμιστούν οι συστάσεις του Συμβουλίου στο πλαίσιο των διαδικασιών υπερβολικού ελλείμματος με εκείνες που προβλέπονται στα μεσοπρόθεσμα δημοσιονομικά-διαρθρωτικά σχέδια.

21.1.2025