Απλούστευση: Το Συμβούλιο συμφωνεί σε θέσεις σχετικά με την ψηφιοποίηση και τις κοινές προδιαγραφές, καθώς και για τις μικρές μεσαίες κεφαλαιοποιήσεις, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ

Οι εκπρόσωποι των κρατών μελών (ΕΜΑ) ενέκριναν σήμερα τις θέσεις του Συμβουλίου σχετικά με διάφορες προτάσεις της Επιτροπής, οι οποίες αποτελούν μέρος της λεγόμενης νομοθετικής δέσμης «Omnibus IV» και περιέχουν δύο κύρια στοιχεία:

  • δύο προτάσεις (οδηγία και κανονισμός) σχετικά με την ψηφιοποίηση και τις κοινές προδιαγραφές, με στόχο την ψηφιοποίηση των υφιστάμενων φυσικών απαιτήσεων μέσω της εφαρμογής της αρχής της «ψηφιακής εξ ορισμού» και την εισαγωγή διαδικασίας για την Επιτροπή για την κατάρτιση κοινών προδιαγραφών σε μια σειρά νομικών πράξεων, και
  • δύο προτάσεις (οδηγία και κανονισμός) που αποσκοπούν στην επέκταση ορισμένων μέτρων μετριασμού και στήριξης που είναι διαθέσιμα για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) σε εταιρείες που έχουν ξεπεράσει τον ορισμό των ΜΜΕ, τις λεγόμενες μικρές επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης ( ΜΜΕ )

Πάρα πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες αφιερώνουν πολύ χρόνο στην πλοήγηση σε πολύπλοκους κανόνες. Με τη σημερινή συμφωνία, κάνουμε ένα σημαντικό βήμα για να το αλλάξουμε αυτό. Είτε πρόκειται για την απλοποίηση της ψηφιακής τεκμηρίωσης είτε για την υποστήριξη της ανάπτυξης των μικρών επιχειρήσεων, πρόκειται για την οικοδόμηση μιας πιο ανταγωνιστικής Ευρώπης. Υπάρχει περισσότερη δουλειά μπροστά μας – αλλά αυτές οι συμφωνίες δείχνουν ότι η απλοποίηση δεν είναι πλέον απλώς μια υπόσχεση, είναι πλέον πρακτική.

Marie Bjerre, Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Δανίας

Με αυτήν τη συμφωνία, δείχνουμε τον δρόμο προς μια πιο ψηφιακή Ευρώπη με λιγότερα βάρη για τις επιχειρήσεις μας. Αυτό είναι απολύτως κρίσιμο για το μέλλον της Ευρώπης σε έναν κόσμο όπου χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα προοδεύουν. Αξιοποιώντας τις δυνατότητες της τεχνολογίας, μπορούμε να άρουμε πολύ συγκεκριμένα βάρη για τις εταιρείες μας. Ταυτόχρονα, δείχνουμε ευελιξία απέναντι στις επιχειρήσεις που έχουν αναπτυχθεί αλλά θα πρέπει να γίνουν ακόμη μεγαλύτερες και να δημιουργήσουν τις λύσεις του μέλλοντος εδώ στην Ευρώπη.

Morten Bødskov, Υπουργός Βιομηχανίας, Επιχειρήσεων και Οικονομικών Υποθέσεων

Στόχοι των προτάσεων

Όσον αφορά την ψηφιοποίηση και τις κοινές προδιαγραφές, οι προτάσεις αποσκοπούν στην τροποποίηση 20 νομοθετικών πράξεων της ΕΕ για τα προϊόντα βάσει των κανόνων της ενιαίας αγοράς για την ψηφιοποίηση και τις κοινές προδιαγραφές .

Ακολουθούν μια ευρύτερη στρατηγική για την ιεράρχηση των ψηφιακών μορφών με στόχο την εξάλειψη των απαιτήσεων σε χαρτί στη νομοθεσία για τα προϊόντα. Συγκεκριμένα, η πρόταση προβλέπει την ψηφιοποίηση της δήλωσης συμμόρφωσης της ΕΕ , καθώς και τις ανταλλαγές μεταξύ των αρμόδιων εθνικών αρχών και των οικονομικών φορέων.

Η πρόταση παρέχει επιπλέον τη δυνατότητα στους κατασκευαστές να παρέχουν οδηγίες χρήσης στους χρήστες σε ψηφιακή μορφή αντί για έντυπη. Επιπλέον, η πρόταση εισάγει εναλλακτικές λύσεις για την απόδειξη της συμμόρφωσης ενός προϊόντος με τους κανόνες της ΕΕ μέσω «κοινής προδιαγραφής» σε περιπτώσεις όπου δεν υπάρχουν διαθέσιμα εναρμονισμένα πρότυπα. Αυτό θα προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια δικαίου, θα μειώσει το κόστος και θα αυξήσει την ανταγωνιστικότητα.

Όσον αφορά τις μικρές επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης , ο κύριος στόχος είναι η επέκταση ορισμένων μέτρων μετριασμού και υποστήριξης που είναι διαθέσιμα για τις ΜΜΕ σε εταιρείες που έχουν ξεπεράσει τον ορισμό των ΜΜΕ. Αυτές οι εταιρείες θεωρούνται ότι διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στην οικονομία της ΕΕ, παρέχοντας το 6% της συνολικής απασχόλησης και έχουν εξέχουσα παρουσία σε βασικούς τομείς ανταγωνιστικότητας της ΕΕ, όπως η ηλεκτρονική, η αεροδιαστημική και η άμυνα, η ενέργεια, οι ενεργοβόρες βιομηχανίες και η υγεία. Ο ορισμός μιας νέας κατηγορίας μικρών εταιρειών μεσαίας κεφαλαιοποίησης θα πρέπει να βοηθήσει στα εξής:

  • να αποφευχθεί η απότομη πτώση και να καταστεί δυνατή η ομαλή μετάβαση των ΜΜΕ σε ΜΜΕ
  • επιτρέπουν στις ΜΜΕ να διατηρήσουν το ίδιο ευεργετικό περιβάλλον όπως όταν ήταν ΜΜΕ
  • να δοθούν καλύτερα κίνητρα στις ΜΜΕ για να αναπτυχθούν

Κύρια στοιχεία των τροπολογιών του Συμβουλίου

Όσον αφορά τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) , η αρχική πρόταση της Επιτροπής προσδιορίζει αυτή τη νέα κατηγορία εταιρειών ως επιχειρήσεις με λιγότερους από 750 εργαζομένους και είτε κύκλο εργασιών έως 150 εκατομμύρια ευρώ είτε ετήσιο σύνολο ισολογισμού έως 129 εκατομμύρια ευρώ. Στην εντολή του, το Συμβούλιο αύξησε αυτά τα όρια σε επιχειρήσεις με λιγότερους από 1000 εργαζομένους και ετήσιο κύκλο εργασιών έως 200 εκατομμύρια ευρώ ή ετήσιο σύνολο ισολογισμού έως 172 εκατομμύρια ευρώ .

Όσον αφορά την ψηφιοποίηση και τις κοινές προδιαγραφές , το Συμβούλιο διατήρησε σε γενικές γραμμές το κεντρικό θέμα των προτάσεων της Επιτροπής, τροποποιώντας παράλληλα αρκετά τεχνικά στοιχεία που αφορούν ειδικά τις αντίστοιχες νομοθετικές πράξεις.

Το Συμβούλιο εισήγαγε επίσης περαιτέρω διευκρινίσεις σχετικά με την πρόσβαση σε ψηφιακά διαθέσιμες πληροφορίες και στην «ψηφιακή επαφή » μιας εταιρείας. Το κείμενο διασφαλίζει επίσης ότι, σε περιπτώσεις όπου υπάρχει κίνδυνος σοβαρής βλάβης των καταναλωτών, οι πληροφορίες ασφαλείας είναι πάντα διαθέσιμες σε έντυπη μορφή.

Το Συμβούλιο ευθυγράμμισε τα κείμενα σχετικά με τις κοινές προδιαγραφές με την προσέγγιση που συμφωνήθηκε στον κανονισμό για την «Ασφάλεια των παιχνιδιών» (Άρθρο 14) νωρίτερα φέτος. Το κείμενο διευκρινίζει ότι οι κοινές προδιαγραφές θα πρέπει να χρησιμεύουν μόνο ως εφεδρική επιλογή όταν δεν υπάρχουν διαθέσιμα ή ανεπαρκή εναρμονισμένα πρότυπα, προωθώντας έτσι τη συνοχή σε ολόκληρο το κεκτημένο της ΕΕ.

Τέλος, το Συμβούλιο παρέτεινε τις προθεσμίες μεταφοράς της οδηγίας στο εθνικό δίκαιο σε 24 μήνες, ώστε να δοθεί στα κράτη μέλη επαρκής χρόνος για να εφαρμόσουν τις τροποποιήσεις.

Επόμενα βήματα

Μετά τη σημερινή έγκριση των διαπραγματευτικών εντολών του Συμβουλίου από την ΕΜΑ, η Προεδρία θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το συντομότερο δυνατό για την επίτευξη τελικής συμφωνίας.

Φόντο

Τον Οκτώβριο του 2024, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάλεσε όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, τα κράτη μέλη και τα ενδιαφερόμενα μέρη, κατά προτεραιότητα, να προωθήσουν το έργο, ιδίως ως απάντηση στις προκλήσεις που εντοπίστηκαν στις εκθέσεις του Enrico Letta («Πολύ περισσότερο από μια αγορά») και του Mario Draghi («Το μέλλον της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας»). Η δήλωση της Βουδαπέστης της 8ης Νοεμβρίου 2024 στη συνέχεια ζήτησε την «έναρξη μιας επανάστασης απλοποίησης», διασφαλίζοντας ένα σαφές, απλό και έξυπνο κανονιστικό πλαίσιο για τις επιχειρήσεις και μειώνοντας δραστικά τον διοικητικό, κανονιστικό και τον φόρτο υποβολής εκθέσεων, ιδίως για τις ΜΜΕ. Μεταξύ 26 Φεβρουαρίου και 9 Ιουλίου 2025, σε συνέχεια της έκκλησης των ηγετών της ΕΕ, η Επιτροπή υπέβαλε έξι δέσμες «Omnibus», με στόχο την απλοποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας για τη βιωσιμότητα, τις επενδύσεις, τη γεωργία, τις μικρές επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης, την ψηφιοποίηση και τις κοινές προδιαγραφές, την αμυντική ετοιμότητα και τα χημικά προϊόντα.

Στις 21 Μαΐου 2025, η Επιτροπή ενέκρινε την τέταρτη δέσμη Omnibus. Η δέσμη περιλαμβάνει μια πρόταση οδηγίας και έναν κανονισμό για τις εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης, μια πρόταση οδηγίας και έναν κανονισμό όσον αφορά την ψηφιοποίηση και την ευθυγράμμιση των κοινών προδιαγραφών, που τροποποιούν 20 νομοθετικές πράξεις της ΕΕ για τα προϊόντα βάσει των κανόνων της ενιαίας αγοράς, καθώς και μια τροποποίηση του κανονισμού για τις μπαταρίες όσον αφορά τις απαιτήσεις δέουσας επιμέλειας. Ο κανονισμός και η οδηγία για τις εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης τροποποιούν συνολικά 8 υφιστάμενες νομοθετικές πράξεις: τον γενικό κανονισμό για την προστασία δεδομένων (GDPR), τον κανονισμό αντιντάμπινγκ, τον κανονισμό κατά των επιδοτήσεων, τον κανονισμό για το ενημερωτικό δελτίο, τον κανονισμό για τις μπαταρίες, τον κανονισμό για τα φθοριούχα αέρια, την οδηγία για τις αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων (MiFID) και την οδηγία για την ανθεκτικότητα των κρίσιμων οντοτήτων.

25.9.2025