Ο πρόεδρος ΚΕΕΕ και ΕΟΑΕΝ, Γιάννης Βουτσινάς, στη ΓΣ των Νησιωτικών Επιμελητηρίων (INSULEUR) και το Συμπόσιο Aegean Cuisine Cyclades

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητήριων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) και του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (ΕΟΑΕΝ), Γιάννης Βουτσινάς, βρέθηκε στη Σύρο για τις εργασίες της ΓΣ των Νησιωτικών Επιμελητηρίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (INSULEUR) και το Συμπόσιο Aegean Cuisine Cyclades. Σε ένα διήμερο δράσεων, τις οποίες διοργάνωσε το INSULEUR, το Επιμελητήριο Κυκλάδων και το Δίκτυο Aegean Cuisine, η ΚΕΕΕ και ο πρόεδρος της, Γιάννης Βουτσινάς, άφησαν το δικό τους αποτύπωμα σχετικά με το παρόν και το μέλλον των νησιωτικών περιοχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στον χαιρετισμό του, ο κ. Βουτσινάς αναφέρθηκε στην ιστορικότητα του θεσμού: «Το INSULEUR γεννήθηκε από την ελληνική εμπειρία και ανάγκη. Για να υπερβούμε τη νησιωτική απομόνωση, για να ενώσουμε τις φωνές των νησιών μας σε ένα κοινό ευρωπαϊκό πλαίσιο. […] Το 2000, 29 νησιωτικά Επιμελητήρια από όλη την Ευρώπη -μαζί με τα Επιμελητήρια της Κύπρου και του Γκόζο της Μάλτας- έθεσαν τις βάσεις ενός θεσμού που έκτοτε υπηρετεί με συνέπεια ένα μεγάλο στόχο: τη βιωσιμότητα των νησιωτικών οικονομιών μέσα από την ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και τη συνεργασία με τις τοπικές αρχές και τα Πανεπιστήμια των νησιών. Και πράγματι — αυτός ο στόχος έχει επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό. Όμως η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί. Γιατί η νησιωτικότητα δεν είναι πρόβλημα· είναι πρόκληση. Και η αντιμετώπισή της απαιτεί διαρκή συνεργασία και ενότητα», και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Η νησιωτική επιχειρηματικότητα, ως παράδειγμα ανθεκτικότητας, καινοτομίας και εξωστρέφειας, πρέπει να υποστηριχθεί με ευρωπαϊκές πολιτικές —για ενέργεια, μεταφορές, ψηφιακή συνδεσιμότητα, πρόσβαση στη χρηματοδότηση. Η Ευρώπη των νησιών δεν είναι περιφέρεια της Ένωσης· είναι ο πυρήνας της ταυτότητάς της. Είναι η Ευρώπη του πολιτισμού, της θάλασσας, της ιστορίας και της βιώσιμης ανάπτυξης» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ και του ΕΟΑΕΝ. 

Τη δεύτερη ημέρα των εργασιών, από το βήμα του Συμποσίου Aegean Cuisine Cyclades, ο κ. Βουτσινάς εξήρε τη σημαντική αυτή πρωτοβουλία, η οποία ξεκίνησε από τα Επιμελητήρια Κυκλάδων και Δωδεκανήσου. «Είναι παράδειγμα του πώς ο επιμελητηριακός θεσμός μπορεί να εμπνεύσει, να ενώσει και να δημιουργήσει. Σήμερα, 190 εστιατόρια σε 23 νησιά φέρουν το σήμα Aegean Cuisine, ενώ 506 προϊόντα από 101 παραγωγούς αποτελούν το ζωντανό Μητρώο “Aegean Cuisine Recommended”. Πίσω από αυτούς τους αριθμούς υπάρχουν άνθρωποι, οικογένειες, μικρές επιχειρήσεις, που λειτουργούν ως πρεσβευτές της τοπικής κουλτούρας και φιλοξενίας. Δημιουργούν ένα μοναδικό γαστρονομικό ταξίδι για κάθε επισκέπτη. Αυτό είναι επιτυχία του ελληνικού επιχειρείν. Είναι η δύναμη της συνεργασίας, της συνέπειας και αυτού που ονομάζουμε “μεράκι”» επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Γράφει η Μαρία Σούρλα