E.E : Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων

Κύρια αποτελέσματα

Ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας

Το Συμβούλιο συζήτησε τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, μετά από άτυπη ανταλλαγή απόψεων με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας Αντρέι Σιμπίχα μέσω τηλεδιάσκεψης.

Η επακόλουθη υπουργική συζήτηση επικεντρώθηκε στον αντίκτυπο της κρίσης στη Μέση Ανατολή στην Ουκρανία και στον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας, ιδίως στις στρατιωτικές και ενεργειακές επιπτώσεις του.

 

Οι υπουργοί ήταν σαφείς ότι η Ουκρανία παραμένει η κορυφαία προτεραιότητα ασφαλείας της Ευρώπης και ότι η προσοχή που δίνεται στην Ουκρανία δεν θα χαθεί. Τα ίδια μη επανδρωμένα αεροσκάφη που χτυπούν το Κίεβο χτυπούν και τα κράτη του Κόλπου, επομένως, καθώς η Ουκρανία διαθέτει τις καλύτερες άμυνες κατά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, συζητήσαμε επίσης εν συντομία πώς μπορούμε να τα συνδυάσουμε όλα αυτά.

Κάγια Κάλλας, Ύπατη Εκπρόσωπος για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας και Πρόεδρος του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων

Το Συμβούλιο συζήτησε επίσης την υποστήριξη προς την Ουκρανία , μεταξύ άλλων μέσω του Δανείου Στήριξης της Ουκρανίας ύψους 90 δισεκατομμυρίων ευρώ για τα έτη 2026-2027, καθώς και τρόπους για την περαιτέρω αύξηση της πίεσης στη Ρωσία .

Η Ευρώπη θα διατηρήσει τις κυρώσεις και θα συνεχίσει να απομακρύνεται από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. Αν θέλουμε να τελειώσει αυτός ο πόλεμος, η Μόσχα πρέπει να έχει λιγότερα χρήματα για τον πόλεμο, όχι περισσότερα. Η αύξηση της πίεσης στον σκιώδη στόλο της Ρωσίας είναι ένα από τα καλύτερα εργαλεία που έχουμε.

Κάγια Κάλλας, Ύπατη Εκπρόσωπος για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας και Πρόεδρος του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων

Το Συμβούλιο κατέγραψε εννέα άτομα ως υπεύθυνα για τη σφαγή της Μπούτσα τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2022.

Επίσης, ενέκρινε πρόσθετα περιοριστικά μέτρα κατά τεσσάρων ατόμων που είναι υπεύθυνα για Χειραγώγηση και Παρέμβαση σε Ξένες Πληροφορίες ( FIMI ) κατά της ΕΕ και των κρατών μελών και των εταίρων της, και ενέκρινε συμπεράσματα σχετικά με την ενίσχυση της ικανότητας της ΕΕ να αντιμετωπίζει υβριδικές απειλές 

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συζήτησαν την κατάσταση στη Μέση Ανατολή υπό το πρίσμα των τελευταίων εξελίξεων σχετικά με τον πόλεμο στο Ιράν και τις επιπτώσεις του σε όλη την περιοχή.

Ιράν

Οι υπουργοί εξέφρασαν τη βαθιά τους ανησυχία για τη συνεχιζόμενη κλιμάκωση και τον κίνδυνο μιας ευρύτερης περιφερειακής σύγκρουσης. Τόνισαν ότι η μόνη βιώσιμη διέξοδος από την κρίση είναι η παύση των εχθροπραξιών , η κατάπαυση του πυρός και η επιστροφή στη διπλωματία.

Οι υπουργοί συζήτησαν επίσης τις ευρύτερες επιπτώσεις της σύγκρουσης, συμπεριλαμβανομένων των κινδύνων για την περιφερειακή σταθερότητα, τις παγκόσμιες εμπορικές οδούς, τις χρηματοπιστωτικές αγορές και τις τιμές της ενέργειας. Ιδιαίτερη ανησυχία εκφράστηκε για την ασφάλεια των θαλάσσιων οδών και την ανάγκη διατήρησης της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας , συμπεριλαμβανομένης της Ερυθράς Θάλασσας και του Πορθμού του Ορμούζ.

Η επανεκκίνηση των αποστολών λιπασμάτων, τροφίμων και ενέργειας μέσω του Πορθμού του Ορμούζ αποτελεί επείγουσα προτεραιότητα. […] Η ΕΕ έχει ήδη ναυτικές επιχειρήσεις σε εξέλιξη. Έχουμε την ASPIDES που παίζει βασικό ρόλο στη διασφάλιση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας. Στις συζητήσεις μας υπήρξε σαφής επιθυμία να ενισχυθεί αυτή η επιχείρηση.

Κάγια Κάλλας, Ύπατη Εκπρόσωπος για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας και Πρόεδρος του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων

 

Η προστασία των πολιτών της ΕΕ στην περιοχή επισημάνθηκε ως βασική προτεραιότητα. Οι υπουργοί σημείωσαν τον συνεχή συντονισμό μεταξύ των κρατών μελών και τη χρήση των μέσων της ΕΕ για τη διευκόλυνση των επαναπατρισμών και της προξενικής βοήθειας 

Δεν πρόκειται για πόλεμο της Ευρώπης, αλλά διακυβεύονται άμεσα τα συμφέροντα της Ευρώπης. Καθώς αυτός ο πόλεμος εξαπλώνεται, προτεραιότητα της ΕΕ παραμένει η προστασία των πολιτών μας.

Κάγια Κάλλας, Ύπατη Εκπρόσωπος για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας και Πρόεδρος του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων

Οι υπουργοί τόνισαν τη σημασία της υποστήριξης της ιρανικής κοινωνίας των πολιτών και της συνεχιζόμενης συνεργασίας με τους περιφερειακούς εταίρους , συμπεριλαμβανομένων των χωρών της περιοχής του Κόλπου, για την υποστήριξη των προσπαθειών αποκλιμάκωσης και της περιφερειακής ασφάλειας.

Το Συμβούλιο αποφάσισε να επιβάλει περιοριστικά μέτρα σε 16 επιπλέον πρόσωπα και τρεις οντότητες που ευθύνονται για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν.

Λίβανος

Οι υπουργοί συζήτησαν την κατάσταση στον Λίβανο , εκφράζοντας ανησυχία για τον κίνδυνο περαιτέρω εμπλοκής της χώρας στη σύγκρουση και τις ανθρωπιστικές συνέπειες των συνεχιζόμενων εχθροπραξιών και του εκτοπισμού μεγάλης κλίμακας .

Οι υπουργοί τόνισαν την ανάγκη για αποκλιμάκωση και ζήτησαν τον αφοπλισμό της Χεζμπολάχ, προτρέποντας παράλληλα το Ισραήλ να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να αποφύγει ενέργειες που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω τη χώρα. Τόνισαν επίσης τη σημασία της συνεχιζόμενης υποστήριξης για τη σταθερότητα και τους κρατικούς θεσμούς του Λιβάνου .

 

Η ΕΕ θα παράσχει 100 εκατομμύρια ευρώ σε ανθρωπιστική βοήθεια στον Λίβανο. Συνεχίζουμε επίσης να υποστηρίζουμε τις ένοπλες δυνάμεις του Λιβάνου για τον αφοπλισμό της Χεζμπολάχ.

Κάγια Κάλλας, Ύπατη Εκπρόσωπος για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας και Πρόεδρος του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων

Γάζα και Δυτική Όχθη

Οι υπουργοί τόνισαν ότι η συνεχιζόμενη κλιμάκωση στην περιοχή δεν πρέπει να αποσπά την προσοχή από την κατάσταση στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη . Εξέφρασαν σοβαρή ανησυχία για την επιδείνωση των ανθρωπιστικών συνθηκών στη Γάζα και την ανεπαρκή ροή ανθρωπιστικής βοήθειας, τονίζοντας την ανάγκη να διασφαλιστεί η πλήρης, ασφαλής και απρόσκοπτη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Επανέλαβαν επίσης την ανάγκη να προχωρήσει η εφαρμογή του Ολοκληρωμένου Σχεδίου για τον τερματισμό της σύγκρουσης στη Γάζα, σύμφωνα με το ψήφισμα 2803 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Οι υπουργοί εξέφρασαν επίσης την ανησυχία τους για την κλιμάκωση της βίας στη Δυτική Όχθη , συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων από βίαιους εποίκους, και υπογράμμισαν την ανάγκη προστασίας των αμάχων, διασφάλισης της λογοδοσίας και πρόληψης περαιτέρω κλιμάκωσης. Επανέλαβαν τη σημασία της διατήρησης της βιωσιμότητας της λύσης των δύο κρατών και της υποστήριξης των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών της Παλαιστινιακής Αρχής.

Η ΕΕ θα συνεχίσει να πιέζει για βελτιωμένη πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια, αποκλιμάκωση, καθώς και για υποστήριξη των μεταρρυθμίσεων των παλαιστινιακών αρχών.

Κάγια Κάλλας, Ύπατη Εκπρόσωπος για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας και Πρόεδρος του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων

ΕΕ-Νότια Γειτονία

Οι υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τις σχέσεις της ΕΕ με τις Νότιας Γειτονίας , κάνοντας απολογισμό της εφαρμογής του Συμφώνου για τη Μεσόγειο που δρομολογήθηκε τον Οκτώβριο του 2025.

Οι υπουργοί τόνισαν τη σημασία της ενίσχυσης της εταιρικής σχέσης της ΕΕ με τις χώρες της Νότιας Γειτονίας για την προώθηση της σταθερότητας, της οικονομικής ανάπτυξης και της ευημερίας σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Τόνισαν την ανάγκη να προχωρήσει η εφαρμογή του Συμφώνου και να επιτευχθούν απτά αποτελέσματα μέσω συγκεκριμένων πρωτοβουλιών και έργων.

Στο περιθώριο της συνάντησης

Πριν από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, πραγματοποιήθηκε άτυπη ανταλλαγή απόψεων κατά τη διάρκεια του πρωινού σχετικά με την ευρωπαϊκή στρατηγική ασφάλειας .

Είναι σαφές ότι το περιβάλλον ασφαλείας αλλάζει ραγδαία και δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε μόνο με έκτακτες συνόδους κορυφής. Χρειαζόμαστε μια μακροπρόθεσμη πολιτική.

Κάγια Κάλλας, Ύπατη Εκπρόσωπος, Ύπατη Εκπρόσωπος για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας και Πρόεδρος του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων

Κατά τη διάρκεια του γεύματος, οι υπουργοί συναντήθηκαν με τον Ινδό υπουργό Εξωτερικών, Subrahmanyam Jaishankar, για μια άτυπη συζήτηση σχετικά με τις διμερείς σχέσεις και τις διεθνείς εξελίξεις.

Άλλα στοιχεία

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η Γερμανία και η Γαλλία έθιξαν την κατάσταση στη Γεωργία , υπό το πρίσμα της πρόσφατης υιοθέτησης της νομοθετικής δέσμης για τη χρηματοδότηση και την πολιτική δραστηριότητα από το εξωτερικό.

Η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία ενημέρωσαν τους υπουργούς σχετικά με τους ισχυρισμούς της Ρωσίας κατά των χωρών της Βαλτικής περί μη συμμόρφωσης με τη Διεθνή Σύμβαση για την εξάλειψη όλων των μορφών φυλετικών διακρίσεων ( CERD ).

Η Ιταλία και η Μάλτα ενημέρωσαν τους υπουργούς σχετικά με την κλιμακούμενη θαλάσσια και περιβαλλοντική απειλή στη Μεσόγειο που αφορά το ρωσικό πλοίο μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου Arctic Metagaz.

Άλλες αποφάσεις

Το Συμβούλιο ενέκρινε απόφαση για την υποστήριξη των αφρικανικών χωρών στην ενίσχυση των ικανοτήτων τους στον τομέα της δράσης κατά των ναρκών, συμβάλλοντας στον στόχο μιας Αφρικής απαλλαγμένης από νάρκες.

Το Συμβούλιο ενέκρινε περιοριστικά μέτρα κατά τριών οντοτήτων και δύο ατόμων που ευθύνονται για κυβερνοεπιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν εναντίον κρατών μελών της ΕΕ και εταίρων της ΕΕ.

17.3.2026