ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ / ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΜΥCENAE της Βαλεντίνης Γιαννοπούλου – Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου

Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά παρουσιάζει το έργο σύγχρονου χοροθεάτρου της Βαλεντίνης Γιαννοπούλου «MyCenae». Μια παράσταση για τον μύθο των Ατρειδών. Για μια και μοναδική βραδιά την Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου στις 20.30.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

ΜΥCENAE της Βαλεντίνης Γιαννοπούλου

Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου

Ώρα : 20.30

*Ο τίτλος MyCenae δεν είναι τυχαίος: Μυκήνες, αλλά και “δικές μου” — μια κληρονομιά που η κάθε γενιά κουβαλάει σαν να ήταν η προσωπική της ιστορία.

Πριν από χιλιάδες χρόνια, μια κατάρα ξεκίνησε από ένα τραπέζι. Ο Τάνταλος σέρβιρε στους θεούς το ίδιο του το παιδί, κι από εκείνη τη στιγμή η γενιά των Ατρειδών δεν έπαψε ποτέ να πληρώνει: πατέρες που σκότωναν, μητέρες που εκδικούνταν, παιδιά που κληρονομούσαν τη βία σαν να ήταν αίμα τους. Η Κλυταιμνήστρα σκότωσε τον Αγαμέμνονα. Η κόρη τους, η Ηλέκτρα, μεγάλωσε μέσα σε αυτή τη σιωπή, περιμένοντας τη δικαίωση — ή την εκδίκηση.

Το MyCenae παίρνει αυτή την αρχαία ιστορία και τη φέρνει στο σώμα, εδώ και τώρα. Η ομάδα Khelanem παρουσιάζει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά μια σύγχρονη ανάγνωση των μύθων του Οίκου των Ατρειδών, όπου ο χορός και το σωματικό θέατρο γίνονται η γλώσσα ενός διαλόγου που οι λέξεις δεν αντέχουν να κουβαλήσουν.

Στο κέντρο, δύο γυναίκες — μητέρα και κόρη — στέκονται η μία απέναντι στην άλλη σαν μπροστά σε καθρέφτη που δεν σπάει ποτέ. Η Κλυταιμνήστρα και η Ηλέκτρα δεν είναι εδώ μόνο μυθικά πρόσωπα, αλλά το σώμα και η αντήχηση κάθε σχέσης μητέρας-κόρης όπου η αγάπη μπερδεύεται με τη σιωπή, το χρέος με την επιθυμία, η προστασία με τον πόνο. Εμπνευσμένο από τον Αισχύλο, τον Σοφοκλή και τον Ευριπίδη, το MyCenae δεν αναπαράγει τον μύθο — τον μεταγράφει, ρωτώντας κάτι πολύ σύγχρονο και πολύ ανθρώπινο: πώς μπορεί μια γυναίκα να είναι ταυτόχρονα μητέρα και δήμιος, τροφός και φύλακας μιας σιωπής που δεν διάλεξε ποτέ; Δείτε το τρέιλερ ΕΔΩ

Σημείωμα της χορογράφου, Βαλεντίνης Γιαννοπούλου: «Η παράσταση δημιουργήθηκε από την ανάγκη να εξερευνήσω τα ίχνη που αφήνουν οι ανθρώπινες σχέσεις πάνω στο σώμα, κι όσα αυτό αφηγείται όταν οι λέξεις δεν επαρκούν. Ονειρεύομαι ένα θέατρο όπου ο χορός γίνεται γλώσσα που μας ενώνει, μας συγκινεί, μας υπενθυμίζει την κοινή ανθρώπινη εμπειρία.»

Ταυτότητα παράστασης Σκηνοθεσία/Χορογραφία: Βαλεντίνη Γιαννοπούλου Μουσική: Σπύρος Σύρμος Μίξη ήχου: Μίνως Μαμαγκάκης Ερμηνεύουν:Φάνια Γρηγορίου, Χρήστος Τζοβάρας, Παναγιώτης Τζαφέρης, Μαρία Φιλίππου, Μαρία Κανδυλάκη, Μαρίνα Μαζαράκη, Βαλεντίνη Γιαννοπούλου Καλλιτεχνική σύμβουλος χορογραφίας: Φάνια Γρηγορίου Σκηνογραφία: Γεωργία Νικολογιάννη Φωνή: Eleanor Westbrook, Έλενα Μεγγρέλη, Παναγιώτης Τζαφέρης Βοηθός φωτιστή / Βίντεο και φωτογραφίες: Δημήτρης Παπαδόπουλος Outsideeye: Omar Gordon Χορηγός κατασκευής σκηνικού: Felipack Συμπαραγωγή: Khelanem ΑΜΚΕ

Προβολή και Επικοινωνία: Βάσω Σωτηρίου We Will

Εισιτήρια: Από 10 ευρώ

-Διακεκριμένη: 30€ Κανονικό (25€ Μειωμένο/ Φοιτητικό, Ανέργων, +65ετών)

-Α’ Ζώνη: 25€ Κανονικό (20€ Μειωμένο / Φοιτητικό, Ανέργων, +65ετών)

-Β’ Ζώνη: 20€ Κανονικό (15€ Μειωμένο / Φοιτητικό, Ανέργων, +65ετών)

-Γ’ Ζώνη: 15€ Κανονικό (10€ Μειωμένο / Φοιτητικό, Ανέργων, +65ετών)

-Χωρίς αρίθμηση-εξώστης: 10€

Κρατήσεις εισιτηρίων στο more.com και στα ταμεία του Δημοτικού θεάτρου Πειραιά. Τ ηλ : 210 4143 310 Διάρκεια: 60 λεπτά

Προπώληση : https://www.more.com/gr-el/tickets/dance/womendirectors/mycenae/

Λίγα λόγια για την ομάδα Khelanem Η Khelanem Company ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2025 με όραμα την ανάπτυξη μιας πρωτότυπης χοροθεατρικής γλώσσας, όπου το σώμα γίνεται φορέας μνήμης, μύθου και ανθρώπινης εμπειρίας — παραστάσεις που θέλουν να αφυπνίσουν, να συγκινήσουν, να ανοίξουν έναν ουσιαστικό διάλογο με το κοινό.