Επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας: Οι ατομικές κυρώσεις της ΕΕ για την εδαφική ακεραιότητα παρατάθηκαν για άλλους έξι μήνες

Το Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να παρατείνει τα περιοριστικά μέτρα που στοχεύουν τους υπεύθυνους για την υπονόμευση ή την απειλή της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας για άλλους έξι μήνες, έως τις 15 Μαρτίου 2024 .

Τα υφιστάμενα περιοριστικά μέτρα προβλέπουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς για φυσικά πρόσωπα, δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση διάθεσης κεφαλαίων ή άλλων οικονομικών πόρων στα εισηγμένα άτομα και οντότητες. Οι κυρώσεις θα συνεχίσουν να ισχύουν για σχεδόν 1.800 άτομα και οντότητες συνολικά, πολλά από τα οποία στοχεύουν ως απάντηση στη συνεχιζόμενη αδικαιολόγητη και απρόκλητη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Στο πλαίσιο της επανεξέτασης των κυρώσεων, το Συμβούλιο αποφάσισε επίσης να μην ανανεώσει τους καταλόγους τεσσάρων ατόμων.

Μετά τις 24 Φεβρουαρίου 2022, ως απάντηση στη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση επέκτεινε μαζικά τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας με στόχο να περιορίσει σημαντικά την ικανότητά της να διεξάγει πόλεμο, στερώντας της κρίσιμες τεχνολογίες και αγορές και αποδυναμώνοντας την οικονομική βάση της Ρωσίας .

Στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 29-30ης Ιουνίου 2023, η ΕΕ επανέλαβε την αποφασιστική της καταδίκη του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, ο οποίος συνιστά έκδηλη παραβίαση του Χάρτη του ΟΗΕ, και υπενθύμισε την ακλόνητη υποστήριξη της ΕΕ για την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων του και του εγγενούς του δικαιώματος αυτοάμυνας ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα.

Η ΕΕ θα συνεχίσει να παρέχει ισχυρή οικονομική, οικονομική, ανθρωπιστική, στρατιωτική και διπλωματική υποστήριξη στην Ουκρανία και τον λαό της για όσο διάστημα χρειαστεί.

13.9.2023