Eurogroup, 15 Σεπτεμβρίου 2023 που πραγματοποιήθηκε στο Σαντιάγο ντε Κομποστέλα της Ισπανίας

Κύρια αποτελέσματα

Μακροοικονομικές εξελίξεις

Το Eurogroup συζήτησε τις μακροοικονομικές εξελίξεις και τον συντονισμό των πολιτικών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε τις καλοκαιρινές (ενδιάμεσες) οικονομικές της προβλέψεις και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ενημέρωσε τους υπουργούς για τη νομισματική πολιτική. Η Irene Tinagli, πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προσκλήθηκε να συμμετάσχει στην ανταλλαγή.

Paschal Donohoe, Πρόεδρος του Eurogroup

Η συνολική ανθεκτικότητα της ζώνης του ευρώ είναι ακόμη πολύ σαφής. Η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να είναι συνετή και πρέπει να λειτουργεί σε ευθυγράμμιση με τις αλλαγές στη νομισματική πολιτική.

Paschal Donohoe, Πρόεδρος του Eurogroup

Διαδικασία επιλογής νέου μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ

Το Eurogroup έδωσε τη στήριξή του στην υποψηφιότητα του Piero Cipollone να γίνει νέο μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αντικαθιστώντας το απερχόμενο μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, Fabio Panetta.

Ενημέρωση σχετικά με την επικύρωση της συνθήκης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Το Eurogroup έκανε απολογισμό της προόδου που σημειώθηκε με την επικύρωση της συνθήκης του ESM και ενημερώθηκε για τις συνεχιζόμενες τεχνικές εργασίες από τον ESM.

Δηλώσεις του Paschal Donohoe  Πρόεδρος του Eurogroup μετά τη συνεδρίαση της 15ης Σεπτεμβρίου 2023

Σήμερα, είχαμε μια πολύ χρήσιμη συνεδρίαση του Eurogroup. Ήταν υπέροχο που επέστρεψα με όλους τους συναδέλφους μας σε αυτό το εμπνευσμένο περιβάλλον όπου όλοι ευχαριστήσαμε τη Nadia Calviño για τη φιλοξενία της και για την υπέροχη υποδοχή που λάβαμε όλοι.

Το μεγαλύτερο μέρος της συνάντησης έγινε με εκτενή ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις οικονομικές εξελίξεις. Είναι μια ποικίλη εικόνα σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ. Εδώ στην Ισπανία, η δυναμική είναι ακόμα καλή, αλλά σε άλλες χώρες, βλέπουμε μια αλλαγή. Είναι επίσης μια ποικίλη εικόνα όσον αφορά τον τομέα των υπηρεσιών και τον βιομηχανικό τομέα σε διαφορετικές οικονομίες.

Αφού ακούσαμε την Επιτροπή και την ΕΚΤ να παρουσιάζουν τις πιο πρόσφατες προβλέψεις τους, είναι σαφές ότι η οικονομία της ζώνης του ευρώ έχει χάσει κάποια αναπτυξιακή δυναμική λόγω ορισμένων προηγούμενων κραδασμών και φυσικά οι πρόσφατες αποφάσεις πολιτικής τροφοδοτούνται. Ωστόσο, επιτρέψτε μου να τονίσω ότι η συνολική ανθεκτικότητα της ζώνης του ευρώ είναι ακόμη πολύ σαφής. Αποδεικνύεται πιο έντονα από τη συνεχιζόμενη απόδοση της αγοράς εργασίας στη ζώνη του ευρώ – από τόσους πολλούς ανθρώπους σε τόσα πολλά μέρη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εξακολουθούν να εργάζονται παρά τις πολλές προκλήσεις που έπρεπε να αντιμετωπίσουμε. Και ενώ φυσικά υπάρχει πάντα η ώθηση να εστιάσουμε στα πιο πρόσφατα στοιχεία και στις πιο πρόσφατες προβλέψεις, αυτή η εικόνα της συνολικής ανθεκτικότητας ενόψει πολλών μεγάλων προκλήσεων πρέπει ακόμη να δημιουργηθεί.

Στη συζήτησή μας σήμερα, εστιάσαμε ιδιαίτερα στις μεσοπρόθεσμες οικονομικές επιδόσεις, στην ανταγωνιστικότητά μας και στη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών. Και σε αυτό το πλαίσιο, η δήλωσή μας για το Eurogroup του Ιουλίου εξακολουθεί να είναι επίκαιρη και συνεχίζει να υποστηρίζεται από τους υπουργούς. Η δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να είναι συνετή, να είναι προσεκτική, να ακολουθεί περιοριστική στάση και να λειτουργεί σε ευθυγράμμιση με τις αλλαγές στη νομισματική πολιτική.

Έτσι, μετά τη συζήτηση που είχαμε για τις οικονομικές προοπτικές, προχωρήσαμε στη διαδικασία επιλογής ενός νέου μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ που θα διαδεχθεί τον σπουδαίο συνάδελφό μας, Fabio Panetta, μετά την πρόσκληση υποβολής υποψηφίων που έκανα στη συνεδρίαση του Eurogroup τον Ιούλιο. Σήμερα, το Eurogroup στήριξε την υποψηφιότητα του Piero Cipollone, ο οποίος είναι αναπληρωτής διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας, να γίνει μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ. Επίσημη δήλωση Τύπου εκδόθηκε ήδη σήμερα.

Το Συμβούλιο αναμένεται τώρα να προτείνει επίσημα την υποψηφιότητά του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ώστε το νέο μέλος του διοικητικού συμβουλίου, ελπίζουμε, να μπορέσει να αναλάβει τα καθήκοντά του την 1η Νοεμβρίου 2023.

Ολοκληρώσαμε τη συνάντησή μας με μια σύντομη ανταλλαγή απόψεων για την επικύρωση της συνθήκης του ESM, ώστε ο συνάδελφός μας και υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Giancarlo Giorgetti να μας ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις που έλαβαν χώρα το καλοκαίρι και τα επόμενα βήματα για την κοινοβουλευτική διαδικασία στην Ιταλία.

Επιτρέψτε μου να σημειώσω ότι εάν η Ιταλία δεν προχωρήσει στην επικύρωση, δεν είναι μόνο η Ιταλία που δεν θα επωφεληθεί από το δίχτυ ασφαλείας που θα παρέχει ο ESM, αλλά αυτό δεν θα είναι δυνατό για ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ. Ελπίζω ότι οι ιταλικές αρχές θα συνεχίσουν να κάνουν ό,τι μπορούν για να εκπληρώσουν αυτή τη σημαντική δέσμευση.

Ο Pierre Gramegna, ο διευθύνων σύμβουλος του ESM, μας ενημέρωσε για την πρόσφατη δουλειά του και με αυτό φτάσαμε στο τέλος της ατζέντας μας.

 

16.9.2023