Συνάντησα τον Δημήτρη Μπίρμπα, υποψήφιο για την δημαρχία του Αιγάλεω. Μέσα από την συζήτησή μας “ανακάλυψα” ένα ξεχωριστό, πολύπλευρο και δραστήριο άνθρωπο με ειλικρινή αγάπη για την πόλη του. Σε ένα κόσμο που αλλάζει, έχει σχέδια για το άμεσο μέλλον ώστε το Αιγάλεω να είναι έτοιμο για τις νέες προκλήσεις.
Σας παραθέτω την συνέντευξη.
Κύριε Μπίρμπα έρχεστε πάλι να διεκδικήσετε την δημαρχία του Αιγάλεω, την προηγούμενη τετραετία παραλίγο να είστε για δεύτερη θητεία Δήμαρχος, από ότι έχω διαβάσει η διαφορά με τον νυν Δήμαρχο ήταν μόλις 54 ψήφοι. Μετά από τέσσερα χρόνια τώρα υπάρχει μια άλλη πραγματικότητα, που θα δώσετε μεγαλύτερη έμφαση αν εκλεγείτε αυτή την τετραετία;
Έχοντας την εμπειρία της προηγούμενης περιόδου και έχοντας διδαχθεί από τα θετικά και τις αδυναμίες μας και με προτεραιότητα την ποιότητα της καθημερινής μας ζωής, στόχος μας είναι να εφαρμόσουμε το όραμά μας που είναι μια πόλη που η ποιότητα της καθημερινής ζωής της θα έχει υψηλό δείκτη στα τρία «Α» -Αλληλεγγύη, Αξιοπρέπεια, Ασφάλεια- για όλες και όλους και ιδιαίτερα για τις ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες (ΑμεΑ κ.λπ.), που σημαίνει ασφαλείς και προσβάσιμες κτιριακές υποδομές (σχολεία, δημόσια κτίρια, δρόμοι και πεζοδρόμια, πλατείες, αθλητικοί – πολιτιστικοί χώροι), κοινωνικά αλληλέγγυα, με δομές και υπηρεσίες, φιλική στα ζώα συντροφιάς και στα αδέσποτα, συμπεριληπτική, συμμετοχική και δημοκρατική, πράσινη και ψηφιακή, με αρμονική συνύπαρξη των χρήσεών της μεταξύ καταστημάτων, επιχειρήσεων και κατοίκων. Ένας Δήμος που θα λειτουργεί με Δημοκρατία και διαφάνεια, με αμεσότητα και αποτελεσματικότητα για την κάλυψη των αναγκών των πολιτών του.
Η πόλη έχει αλλάξει κατά πολύ τα τελευταία δέκα χρόνια, επισκέπτες από το λεκανοπέδιο και από τους γύρω δήμους επισκέπτονται την πόλη σας λόγω των καταστημάτων. Τα μικρά μαγαζιά είναι η ραχοκοκαλιά της πόλης πως θα τα στηρίξετε; Σκέφτεστε να αξιοποιήσετε και την ιστορία της πόλης ώστε εκτός από επισκέπτες κατανάλωσης να προσελκύσετε επισκέπτες και για τον πολιτισμό; Άλλωστε με το metro όλα έχουν έρθει πιο κοντά.
Έχοντας σαν στόχο την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση της πόλης μας, θα επικεντρώσουμε στην προετοιμασία των κατοίκων και των επιχειρήσεών της, ώστε να γίνει τόπος καινοτομίας, με τη συνεργασία των αξιόλογων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της και του κοινωνικού κεφαλαίου της, και πολιτιστικός προορισμός με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της (Μουσείο Βιομηχανικού Πολιτισμού στο Μπαρουτάδικο, ίχνος αρχαίας Ιεράς Οδού, εκθέματα και γέφυρα Κηφισού στους σταθμούς Μετρό, Μουσεία της πόλης, φεστιβάλ κ.λπ. Ιδιαίτερα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που όπως σωστά λέτε αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της τοπικής οικονομίας, κατά πρώτον, θα διατηρήσουμε την πολιτική των χαμηλότερων δημοτικών τελών στην ευρύτερη περιοχή και θα διερευνήσουμε πιθανότητες πιθανής μείωσής τους. Δεύτερον, με κόμβο το κέντρο επιχειρηματικότητας που υλοποιήθηκε μετά από πρότασή μας στην ΟΧΕ της Δ. Αθήνας την προηγούμενη περίοδο, θα αναβαθμίσουμε και θα αναπτύξουμε τα προγράμματα στήριξης και ψηφιακής προβολής τους.
Ο Ελαιώνας θα αρχίζει να παίρνει “σάρκα και οστά”, πολεοδομικά έχετε κάποια σχέδια ώστε να μην επηρεάσει τον ιστό της πόλης π.χ. σε ό,τι αφορά το κυκλοφοριακό;
Έχει ήδη εκπονηθεί από την περίοδο διοίκησής μας μια κυκλοφοριακή μελέτη και θα προχωρήσουμε άμεσα σε επικαιροποίηση και εφαρμογή της. Επείγει γιατί ο ΚΣΥΛ (Κεντρικός Σταθμός Υπεραστικών Λεωφορείων) και οι νέες χρήσεις στον Ελαιώνα (Γήπεδο, τζαμί, ΣΜΑ κ.λπ.) θα αλλάξουν ριζικά την εικόνα της ευρύτερης περιοχής και θα επηρεάσουν καταλυτικά την κοινωνική και οικονομική ζωή της πόλης. Προτεραιότητά μας σε αυτή την πορεία είναι η εφαρμογή της ομόφωνης απόφασης του Δ.Σ. του 2013 (μετά από πρότασή μας) που ζητά την αποτροπή διέλευσης του κύριου όγκου των υπεραστικών από τη μεριά του οικιστικού ιστού στον Κηφισό και τη διοχέτευσή τους στην Αγίας Άννης. Παράλληλα, διεκδικούμε την ολοκλήρωση των υποδομών (αντιπλημμυρικά, αποχέτευση, δίκτυα) και την αξιοποίηση των χώρων που θα προκύψουν από την ολοκλήρωση της διαδικασίας ένταξης της περιοχής στο σχέδιο πόλης, που ξεκινήσαμε ως διοίκηση το 2015, 20 χρόνια μετά από το ΠΔ του 1995 (Λαλιώτης). Ήδη είναι εγγεγραμμένη στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου για το 2022.
Υπάρχουν στο δήμο σας χώροι άθλησης και περιπάτου όπως το Μπαρουτάδικο που είναι ενδεικτικό για την ιστορία της πόλης, έχω ακούσει από δημότες ότι δεν αξιοποιήθηκε όσο θα έπρεπε, επίσης το θέμα της ασφάλειας είναι σημαντικό, π.χ. ο φωτισμός είναι ελλιπής μέσα στο πάρκο. Είναι μέσα στα άμεσα σχέδια σας η βελτίωση των πεζόδρομων και η πιο άνετη πρόσβαση των ατόμων με ειδικές ανάγκες;
Σε σχέση με το Μπαρουτάδικο, προτεραιότητα είναι η λειτουργική και η αισθητική αναβάθμισή του, η ανάδειξη των υπόγειων στοών (Μουσείο Βιομηχανικού Πολιτισμού), η μετατροπή του σε ψηφιακό άλσος που θα λειτουργεί με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας η ασφάλεια για όλους τους επισκέπτες και η αποτροπή διέλευσης οχημάτων και μηχανών στους χώρους του.
Όπως ήδη έχουμε αναφέρει στις άμεσες προτεραιότητές μας για το πρώτο εξάμηνο μετά την εκλογή μας θα είναι η διασφάλιση προσβασιμότητας ΑΜΕΑ & ευάλωτων ομάδων από αυθαίρετες καταλήψεις στο σύνολο της πόλης, νέες ράμπες και θέσεις parking ΑμεΑ.
Πάντα ήσασταν υπέρ της ενεργού συμμετοχής των πολιτών σε όλα τα επίπεδα, πως θα καταφέρετε να τους ενώσετε όλους κάτω από την ομπρέλα για το καλό της πόλης άσχετα με κομματικές και ιδεολογικές πεποιθήσεις; Η διαύγεια σε όλες τις ενέργειές σας αν εκλεγείτε θα είναι μία από τις προτεραιότητές σας;
Η ιστορία μας, το έργο μας και το πρόγραμμα μας είναι τα εχέγγυα της προσπάθειάς μας για υλοποίηση του σχεδίου που προτείνουμε για την πόλη. Δεσμευόμαστε για μια διαφανή και αποτελεσματική διοίκηση, όπως αυτή που το 2018 (ΑΝΑΠΛΑΣΗ – Δ. Μπίρμπας) χάρισε στον Δήμο Αιγάλεω το πρώτο βραβείο -μεταξύ των ελληνικών Δήμων- χρηστής διακυβέρνησης, μετά από διαγωνιστική αξιολόγηση του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Πιστεύουμε και παλεύουμε για την τοπική Δημοκρατία και την ουσιαστική συμμετοχή των πολιτών και ιδιαίτερα της νέας γενιάς (Διαβουλεύσεις, Συμμετοχικός προϋπολογισμός,, Τοπικά Συμβούλια, Τοπικά δημοψηφίσματα, διαδικασίες ψηφιακής δημοκρατίας κλπ.) και των Δημοτικών Οργάνων στη λήψη των αποφάσεων βάσει των αρχών της χρηστής διοίκησης, με καταπολέμηση του πελατειακού συστήματος, περιορισμό των απ’ ευθείας αναθέσεων, κατάργηση της μη δημοσιοποίησης τους και ολοκλήρωση των ψηφιακών – ηλεκτρονικών λειτουργιών και υπηρεσιών εξυπηρέτησης των πολιτών.
Βιογραφικό του Δημήτρη Μπίρμπα
Γεννημένος το 1958 στο Αιγάλεω, τεχνολόγος Γραφικών Τεχνών ΤΕΙ Αθήνας, έχει εργαστεί ως ωρομίσθιος καθηγητής ΤΕΙ σε τομείς πώλησης και διαφήμισης επιχειρήσεων, στον προγραμματισμό παραγωγής του Οργανισμού Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων, ενώ υπήρξε συνιδιοκτήτης χαρτοπωλείου 1987-1990. Σήμερα μετά την διάλυση του ΟΕΔΒ είναι υπάλληλος στο ΥΠΕΠΘ.
Δημοτικός σύμβουλος (1995-2002, 2009-2014). Έχει διατελέσει αντιδήμαρχος Αιγάλεω στους τομείς αθλητισμού, πρασίνου, πολιτισμού, ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Δημοτικής Επιχείρησης, αντιπρόεδρος του Διαδημοτικού Κέντρου και του ΚΕΚ υποστήριξης γυναικών Δυτικής Αθήνας.
Μέλος από το 2011 της Εθνικής Αντιπροσωπείας στην Επιτροπή των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (CoR). Μέλος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης και Απασχόλησης της ΚΕΔΕ.
Έχει υπάρξει Εμπειρογνώμονας της ΚΕΔΚΕ, συμμετέχοντας στην Επιτροπή Απασχόλησης και κοινωνικής πολιτικής και στην επιτροπή Employers Platform του συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης (CCRE), στην τριμερή ευρωπαϊκή επιτροπή τομεακού κοινωνικού διαλόγου για ΟΤΑ και στην ομάδα στήριξης της ΚΕΔΚΕ σε αντίστοιχες Εθνικές Επιτροπές και Επιτροπές Παρακολούθησης Προγραμμάτων του ΚΠΣ και του ΕΣΠΑ.
Συμμετοχή ως Εμπειρογνώμονας σε εθνικές και διεθνείς συναντήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΟΑΣΑ, ευρωπαϊκών και εθνικών δικτύων για ζητήματα τοπικής ανάπτυξης, κοινωνικής πολιτικής, απασχόλησης και κοινωνικής οικονομίας, σε φόρουμ διεθνών οργανώσεων (Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης – Ερυθρός Σταυρός, ESN, NIRAS κλπ.) για ζητήματα υποστήριξης μεταναστών, προσφύγων, αιτούντων άσυλο. Επίσης στο Εθνικό Συμβούλιο Υγιεινής και Ασφάλειας Εργασίας.
Δραστηριοποίηση σε επιτροπές και κινήσεις για την προστασία του Ελαιώνα, του Ποικίλου, του όρους Αιγάλεω, του Θριάσιου, των ελεύθερων χώρων.
Με ενεργό δράση στο μεταπολιτευτικό μαθητικό κίνημα του Αιγάλεω και στο σπουδαστικό κίνημα, στις γραμμές της ΚΝΕ και του ΚΚΕ, ανένταχτος από το 1980 με έντονη συνδικαλιστική δραστηριότητα.
Ιδρυτικό μέλος του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ, μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ (1996-2010) και του ΣΥΡΙΖΑ (2012-σήμερα), μέλος της γραμματείας στα τμήματα Αυτοδιοίκησης και Ευρωπαϊκής Πολιτικής.
Υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ το 2007.
Ιδρυτικό μέλος του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ.