Η βραβευμένη συγγραφέας, Σταυρούλα Βενιέρη, είναι η κύρια ομιλήτρια στην Επιμορφωτική Διαδικτυακή Συζήτηση για γονείς και εκπαιδευτικούς με θέμα «Η αξία της ενσυναίσθησης», στα πλαίσια του σχεδίου δράσης της σχολικής μονάδας, σε συνεργασία με το 8ο και 10ο Νηπιαγωγείο Κορίνθου.
Η συζήτηση θα διεξαχθεί την Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023, ώρα 17:00
Λίγα λόγια από τη συγγραφέα:
Ευχαριστώ θερμά την Προϊσταμένη του 10ου Νηπιαγωγείου Κορίνθου, κυρία Μαρία Λαγγίρη και την Προϊσταμένη του 8ου Νηπιαγωγείου Κορίνθου, κυρία Ελένη Πετρούλια, για την τιμητική τους πρόσκληση να είμαι η κύρια ομιλήτρια της Επιμορφωτικής
Διαδικτυακής Συζήτησης με θέμα «Η αξία της ενσυναίσθησης».
Η ενσυναίσθηση είναι μία από τις πιο σημαντικές δεξιότητες. Είναι η ικανότητα της ουσιαστικής κατανόησης των σκέψεων και των συναισθημάτων των άλλων. Είναι η δεξιότητα του να μπορείς να να μπεις συνειδητά στη θέση του άλλου, δίχως απαραίτητα να έχεις βρεθεί εκεί στην πραγματικότητα.
Η μεγαλύτερη έμπνευση και το ισχυρότερο κίνητρο για την ανάπτυξη της ενσυναίσθησης είναι η ίδια η συμπεριφορά μας προςν τους συνανθρώπους μας και όχι μόνο προς το παιδί.
Η ενσυναίσθηση προτρέπει τα παιδιά να είναι κοινωνικά και να αποφεύγουν την σκληρότητα. Και φυσικά, όταν αισθάνονται ενσυναίσθηση μπορούν να συνδεθούν με πιο βαθύ και ουσιαστικό τρόπο. Να αναπτύσσουν σχέσεις με νόημα και ουσία και να βαισθανθούν πιο επιτυχημένα στο κοινωνικό περιβάλλον, όπως το σχολείο, εξωσχολικές δραστηριότητες, το παιχνίδι και έτσι, να γίνονται περισσότερο αποδεκτά από τους συνομηλίκους τους.
Κύριο μου μέλημα ήταν μέσα από συγκεκριμένα παραμύθια μου που καλλιεργούν την ενσυναίσθηση είναι να κάνουμε διάλογο με τα παιδιά ώστε να τα ρωτήσουμε τη γνώμη τους σχετικά με όσα συνέβησαν στους πρωταγωνιστές της εκάστοτε ιστορίας, ανοίγοντας έτσι μια εποικοδομητική συζήτηση για τη σπουδαιότητα της ενσυναίσθησης. Για παράδειγμα, «Πώς νομίζεις ότι νιώθει τώρα αυτός ο ήρωας;», «Γιατί λες να νιώθει έτσι;», «Εσύ πώς θα ένιωθες στην θέση του;».
Τα παιδιά λοιπόν, αποκτούν τη σχετική συνείδηση ότι υπάρχουν κι νάλλες οπτικές γωνίες για να δει κάποιος μία κατάσταση πέρα από τη δική μας, αρκεί να μπορούμε να νιώθουμε πώς αισθάνεται το άλλο άτομο, να μην το αγνοούμε και να ευαισθητοποιούμαστε με τη δυσάρεστη θέση του. Οπότε θα καταφέρνουμε είτε να το συμπαραστεκόμαστε στη λύπη του είτε να χαιρόμαστε με τη χαρά του.
Με αυτόν τον τρόπο επιθυμώ να μεταδώσω ουσιαστικά μηνύματα στους μαθητές που θα τους βοηθήσουν να ενεργοποιηθεί η δυναμική τους και να αναπτύξουν τη συναισθηματική τους νοημοσύνη στον μέγιστο βαθμό.
Και ας μην ξεχνάμε πως κάθε παιδί που μεγαλώνει μέσα σε οικογένεια με αληθινή αγάπη, στοργή και φροντίδα, έχει μεγάλες πιθανότητες να αναπτύξει υγιές εγώ και ενσυναίσθηση χτίζοντας ανθεκτικές σχέσεις που θα του χαρίσουν την ευτυχία για ολόκληρη τη ζωή του.
Σταυρούλα Βενιέρη