Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, 22 Ιανουαρίου 2024

Κύρια αποτελέσματα

Ρωσικός επιθετικός πόλεμος κατά της Ουκρανίας

Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων συζήτησε τη ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας, μετά από παρέμβαση του VTC του Υπουργού Εξωτερικών της Ουκρανίας Dmytro Kuleba , ο οποίος ενημέρωσε τους ομολόγους του στην ΕΕ για τις τελευταίες εξελίξεις επί τόπου.

Παρά τις συνεχείς επιθέσεις από τη Ρωσία, η Ουκρανία σημειώνει σημαντικές στρατιωτικές επιτυχίες, ιδίως στη Μαύρη Θάλασσα. Ωστόσο, η Ρωσία κλιμακώνει τις επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε πολιτικούς στόχους στην Ουκρανία και παραμένει απειλή για την Ευρώπη.

Ως εκ τούτου, η συζήτηση του Συμβουλίου επικεντρώθηκε στην ανάγκη συνέχισης της βοήθειας προς την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής υποστήριξης .

Οι υπουργοί συμφώνησαν ότι δεν είναι η στιγμή να αποδυναμώσουμε την υποστήριξή μας στην Ουκρανία. Αντίθετα: είναι η στιγμή να κάνεις περισσότερα και πιο γρήγορα. Με οικονομικούς πόρους, στρατιωτικό εξοπλισμό, εκπαιδεύοντας στρατιώτες και [παρέχοντας] όλα όσα χρειάζεται η Ουκρανία για να αμυνθεί.

Josep Borrell, Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων και Πολιτικής Ασφάλειας

Οι υπουργοί συζήτησαν τρόπους για να βοηθήσουν την Ουκρανία παρέχοντας περισσότερη και προβλέψιμη βοήθεια , ενόψει της ειδικής συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που έχει προγραμματιστεί την 1η Φεβρουαρίου. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος εξέφρασε την ελπίδα ότι η ΕΕ θα μπορέσει να καταλήξει σε συμφωνία για συμπλήρωση πέντε δισεκατομμυρίων ευρώ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ειρήνης και τη δημιουργία ενός «Ταμείου Βοήθειας της Ουκρανίας» για την αντιμετώπιση των πιο πιεστικών αναγκών της Ουκρανίας.

Σχετικά με τα ακινητοποιημένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, νομίζω ότι μπορώ να πω ότι έχουμε μια πολιτική συμφωνία για την ολοκλήρωση των εργασιών με βάση την πρόταση που καταθέσαμε τον Δεκέμβριο, με επίκεντρο τα έσοδα ή τα απροσδόκητα κέρδη.

Josep Borrell, Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων και Πολιτικής Ασφάλειας

Κατάσταση στη Μέση Ανατολή

Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων πραγματοποίησε συζήτηση για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και πραγματοποίησε χωριστές ανταλλαγές για το θέμα αυτό με: τον Υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ Israel Katz, τους Υπουργούς Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας – Faisal bin Farhan Al Saud, Ιορδανία – Ayman Safadi, και την Αίγυπτο – Sameh Shoukry, και τον Γενικό Γραμματέα του Συνδέσμου των Αραβικών Κρατών Ahmed Aboul Gheit, καθώς και τον Υπουργό Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής Riyad al-Maliki.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης συζήτησης με τον υπουργό Katz, οι υπουργοί της ΕΕ συμφώνησαν ότι η καταστροφική κατάσταση στη Γάζα – ο αυξανόμενος αριθμός νεκρών μεταξύ των αμάχων, η εκτεταμένη πείνα, η σοβαρή έλλειψη ανθρωπιστικών παραδόσεων και πρόσβασης και οι ισραηλινοί όμηροι που κρατούνται για περισσότερες από 100 ημέρες – είναι απόλυτη και επικείμενη προτεραιότητα .

Περισσότεροι θάνατοι, καταστροφές και κακουχίες για τον παλαιστινιακό λαό δεν θα βοηθήσουν στην ήττα της Χαμάς και της ιδεολογίας της. Δεν θα φέρει περισσότερη ασφάλεια στο Ισραήλ, αντίθετα. Γι’ αυτό πρέπει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας με τους διεθνείς εταίρους για να περάσουμε από τη θανάσιμη αντιπαράθεση προς μια λύση.

Josep Borrell, Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων και Πολιτικής Ασφάλειας

Στη συνέχεια, οι υπουργοί της ΕΕ είχαν μια μεσημεριανή συζήτηση με περιφερειακούς εταίρους στην προσπάθεια για την Ημέρα της Ειρήνης – Σαουδική Αραβία, Ιορδανία, Αίγυπτος και τον Σύνδεσμο των Αραβικών Κρατών.

Συμφώνησαν στην ανάγκη υποστήριξης της UNRWA (Ο Οργανισμός Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή) και μίλησαν για τη μεταπολεμική Γάζα , τις κοινές προσπάθειες για αναζωογόνηση της πολιτικής διαδικασίας προς μια λύση δύο κρατών και την εργασία για Προπαρασκευαστική Διάσκεψη Ειρήνης και ένα ολοκληρωμένο περιφερειακό σχέδιο ειρήνης.

Τρίτον, οι υπουργοί της ΕΕ είχαν επίσης συζήτηση με τον Παλαιστίνιο Υπουργό Εξωτερικών αλ-Μαλίκι, στον οποίο επανέλαβαν την ισχυρή υποστήριξη της ΕΕ στον παλαιστινιακό λαό και στην Παλαιστινιακή Αρχή .

Τέλος, η Ύπατη Εκπρόσωπος μοιράστηκε με τα κράτη μέλη της ΕΕ ιδέες για μια εσωτερική συζήτηση της ΕΕ σχετικά με μια συνολική προσέγγιση για την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή , με βάση το έργο που επιτελέστηκε στο πλαίσιο της «Προσπάθειας για την Ημέρα της Ειρήνης». Η Ύπατη Εκπρόσωπος πρότεινε ιδίως να εργαστούν για μια Προπαρασκευαστική Διάσκεψη Ειρήνης , για την αντιμετώπιση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης με συνολικό τρόπο, στο μέλλον.

Άλλες πτυχές που συζήτησαν οι υπουργοί ήταν: οι συνεχείς εργασίες για τις κυρώσεις κατά των εξτρεμιστών και βίαιων εποίκων στη Δυτική Όχθη, οι συνεχιζόμενες εντάσεις στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου και στην Ερυθρά Θάλασσα και η πρόσφατη σπείρα βίας που προκάλεσε πολλές απώλειες αμάχων στην ευρύτερη περιοχή περιοχή και στη Νότια Ασία.

Αζερμπαϊτζάν και Αρμενία

Υπό τις τρέχουσες υποθέσεις, το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων έθιξε το Αζερμπαϊτζάν/Αρμενία. Το Συμβούλιο εξέφρασε την αλληλεγγύη του στη Γαλλία για την απέλαση των διπλωματών της και τις πρόσφατες επιθέσεις στα μέσα ενημέρωσης. Οι υπουργοί συμφώνησαν ότι το Αζερμπαϊτζάν πρέπει να επιστρέψει σε ουσιαστικές συνομιλίες ειρήνης και εξομάλυνσης με την Αρμενία.

Οποιαδήποτε παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Αρμενίας είναι απαράδεκτη και θα έχει σοβαρές συνέπειες στις σχέσεις με την ΕΕ.

Συμπεράσματα του Συμβουλίου

Το Συμβούλιο ενέκρινε συμπεράσματα σχετικά με τις προτεραιότητες της ΕΕ στα φόρουμ του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα το 2024 .

23.1.2024