Το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατέληξαν σήμερα σε προσωρινή συμφωνία σχετικά με μια οδηγία σχετικά με τα χρονικά όρια για την υιοθέτηση προτύπων αναφοράς βιωσιμότητας για ορισμένους τομείς και για ορισμένες επιχειρήσεις τρίτων χωρών, η οποία τροποποιεί την Οδηγία για την Έκθεση για την Εταιρική Αειφορία (CSRD). Η σημερινή συμφωνία θα δώσει περισσότερο χρόνο στις εταιρείες να προετοιμαστούν για τα τομεακά Ευρωπαϊκά Πρότυπα Αναφοράς Αειφορίας (ESRS) και για συγκεκριμένα πρότυπα για μεγάλες εταιρείες εκτός ΕΕ, τα οποία θα υιοθετηθούν τον Ιούνιο του 2026, δύο χρόνια αργότερα από την αρχικά προγραμματισμένη ημερομηνία.
Vincent Van Peteghem
Η ενίσχυση της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας αποτελεί βασικό πυλώνα της βελγικής Προεδρίας και ένας τρόπος για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος είναι η μείωση του διοικητικού φόρτου για τις εταιρείες. Η σημερινή συμφωνία περιορίζει τις απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων στο ελάχιστο και δίνει στις εταιρείες χρόνο να εφαρμόσουν το ESRS και να προετοιμαστούν για τα τομεακά Ευρωπαϊκά Πρότυπα Αναφοράς Αειφορίας.
Vincent Van Peteghem, Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης του Βελγίου και Υπουργός Οικονομικών
πρόταση της Επιτροπής
Η νομοθεσία της ΕΕ απαιτεί από τις εισηγμένες εταιρείες να αποκαλύπτουν πληροφορίες σχετικά με τους κινδύνους και τις ευκαιρίες που προκύπτουν από κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα για να βοηθήσουν τους επενδυτές, την κοινωνία των πολιτών, τους καταναλωτές και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς να αξιολογήσουν την πράσινη και κοινωνική βιωσιμότητα των δραστηριοτήτων τους. Στις 31 Ιουλίου 2023, η Επιτροπή ενέκρινε τα πρώτα οριζόντια πρότυπα και πρότυπα για όλα τα θέματα βιωσιμότητας για να διευκολύνει αυτή την υποβολή εκθέσεων. Αυτά πρέπει να ακολουθούνται από πρότυπα ανά τομέα, πρότυπα για ΜΜΕ και πρότυπα για εταιρείες τρίτων χωρών με κύκλο εργασιών 150 εκατ. ευρώ στην ΕΕ και οι οποίες διαθέτουν τουλάχιστον μία θυγατρική ή υποκατάστημα στην ΕΕ. Όλα αυτά τα νέα πρότυπα είχαν προγραμματιστεί για τις 30 Ιουνίου 2024.
Η οδηγία που συμφωνήθηκε σήμερα από τους συννομοθέτες αναβάλλει την υιοθέτηση των νέων προτύπων για τις 30 Ιουνίου 2026. Αυτό θα επιτρέψει στις εταιρείες να επικεντρωθούν στην εφαρμογή της πρώτης δέσμης ESRS. Θα δώσει επίσης περισσότερο χρόνο για την ανάπτυξη προτύπων βιωσιμότητας για συγκεκριμένους κλάδους καθώς και προτύπων για συγκεκριμένες εταιρείες τρίτων χωρών. Η ημερομηνία υποβολής αίτησης για εταιρείες τρίτων χωρών θα παραμείνει το οικονομικό έτος 2028, όπως ορίζεται στο CSRD.
Κύρια στοιχεία της συμφωνίας
Η προσωρινή συμφωνία υποστηρίζει τους στόχους της πρότασης της Επιτροπής, αλλά τροποποιεί τη νομική φύση του κειμένου (από απόφαση της Επιτροπής σε οδηγία) ώστε να τηρείται η νομική βάση της πρότασης. Προτείνει επίσης στη δημοσίευση οκτώ τομεακών προτύπων αναφοράς μόλις είναι έτοιμα πριν από τη νέα προθεσμία στις 30 Ιουνίου 2026. Τα κράτη μέλη δεν θα χρειαστεί να μεταφέρουν αυτήν την οδηγία στο εθνικό τους δίκαιο, καθώς οι στοχευμένες τροποποιήσεις αφορούν την εξουσιοδότηση έκδοσης κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων που χορηγούνται προς την Επιτροπή.
Επόμενα βήματα
Η προσωρινή συμφωνία που επιτεύχθηκε με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει τώρα να εγκριθεί και να εγκριθεί επίσημα και από τα δύο θεσμικά όργανα.
Ιστορικό
Στην ανακοίνωσή της «Μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητα της ΕΕ: κοιτάζοντας πέρα από το 2030», η Επιτροπή προσδιόρισε την υποβολή εκθέσεων ως ένα από τα κύρια βάρη για τις εταιρείες γενικά και για τις ΜΜΕ ειδικότερα. Ως εκ τούτου, πρότεινε τη μείωση των υποχρεώσεων υποβολής εκθέσεων κατά 25% χωρίς να υπονομεύονται οι σχετικοί στόχοι πολιτικής.
Στις 17 Οκτωβρίου 2023, η Επιτροπή υπέβαλε την πρότασή της για διετή αναβολή των προθεσμιών υιοθέτησης για συγκεκριμένους κλάδους ESRS και ESRS για ορισμένες εταιρείες εκτός ΕΕ, προκειμένου να δοθεί περισσότερος χρόνος για την εφαρμογή της πρώτης παρτίδας προτύπων και την προετοιμασία για τις επόμενες.
Η πρόταση αποτελεί μέρος μιας πρώτης δέσμης μέτρων για τον εξορθολογισμό των απαιτήσεων υποβολής εκθέσεων και είναι συνεπής με το πακέτο βοήθειας για τις ΜΜΕ.
8.2.2024