Σύσκεψη με εκπροσώπους αγροτικών φορέων στην Κομοτηνή
«Η παράταξή μας υπηρέτησε διαχρονικά τον αγροτικό κόσμο. Γνωρίζουμε πολύ καλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Δεν είναι “μπρα ντε φερ” μεταξύ κυβέρνησης και αγροτών», δήλωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, στην Κομοτηνή.
Στη σύσκεψη μετείχαν, επίσης, ο Υφυπουργός Σταύρος Κελέτσης, ο ΓΓ του ΥΠΑΑΤ Γιώργος Στρατάκος, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χριστόδουλος Τοψίδης, ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Κυριάκος Μπαμπασίδης, ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Παναγιώτης Χατζηνικολάου, καθώς και εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων.
Ο Υπουργός επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει αποδείξει στην πράξη πως βρίσκεται στην ίδια πλευρά με τους αγρότες και πρόσθεσε πως στο πλαίσιο αυτό έχει αναλάβει πρωτοβουλίες, όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο με στόχο την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν και φυσικά όχι μόνον εκείνων που δημιούργησε η κλιματική και ενεργειακή κρίση αλλά και η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ.
«Εμείς θα συνεχίσουμε να συνομιλούμε με τους θεσμικούς εκπροσώπους σας. Ο διάλογος είναι βασικό συστατικό της συνεργασίας μας. Χτίζουμε σχέση εμπιστοσύνης και συνέπειας», σημείωσε ο ΥπΑΑΤ εν όψει και της προγραμματισμένης συνάντησης αντιπροσωπείας των αγροτών με τον πρωθυπουργό, την Τρίτη.
Απαντώντας σε ζητήματα που έθεσαν οι αγρότες, ο υπουργός συμφώνησε πως υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω αλλαγές στην ΚΑΠ, ενώ ενημέρωσε πως η Ελλάδα έχει ήδη καταθέσει βελτιωτικές προτάσεις, προς αυτήν την κατεύθυνση, έγκαιρα και τεκμηριωμένα, οι οποίες άτυπα έχουν εγκριθεί. Το ΥΠΑΑΤ όμως προχωρεί ακόμα ένα βήμα πιο μπροστά και συντονίζει την κοινή δράση των χωρών του Νότου ώστε να υπάρχει μέσω της EUMED-9 πιο έντονη πίεση για ένα ζήτημα που ξεπερνά τα εθνικά σύνορα και είναι ευρωπαϊκό.
Ο υπουργός υποστήριξε, ακόμη, ότι οι έλεγχοι που διενεργούν μικτά κλιμάκια του ΕΦΕΤ, του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και του ΥΠΑΑΤ στην αγορά γάλακτος, σε πύλες εισόδου της χώρας και σουπερ μάρκετ, θα συνεχιστούν κανονικά ενώ θα ακολουθήσουν έλεγχοι σε δεύτερο στάδιο και στις γαλακτοβιομηχανίες, όπως επίσης θα ξεκινήσουν έλεγχοι στο μέλι και στο κρέας.
Αναφορικά με τις 161 υποθέσεις που βρέθηκαν “στο συρτάρι” του Υπουργείου και αφορούν προηγούμενα χρόνια, τόνισε πως η διαδικασία των ελέγχων προχωράει κανονικά και ήδη έχουν επιβληθεί δύο πρόστιμα.
«Όλες αυτές οι υποθέσεις, χωρίς να με νοιάζει ποιος είναι από πίσω, θα ελεγχθούν μέχρι τέλους», διεμήνυσε.
Οι δράσεις – τομές του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αποτυπώνονται σε τρεις λέξεις κλειδιά: “νοικοκυροσύνη, τάξη και στόχευση”.
Ο Υπουργός αναφέρθηκε σε κάποιες από αυτές, όπως η αναδιάρθρωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, η αλλαγή στον κανονισμό του ΕΛΓΑ μετά από 25 χρόνια, η δημιουργία αγροτικών τμημάτων στα Επιμελητήρια, με το σχετικό σχέδιο νόμου να τίθεται προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής την προσεχή Τρίτη, αλλά και η ενίσχυση των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων.
«Η εκκρεμότητα με τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης πρέπει επιτέλους να τελειώνει», τόνισε ο Υπουργός και συμπλήρωσε πως, εφόσον οι Περιφέρειες δεν θελήσουν να ασχοληθούν, θα “τρέξει” τις διαδικασίες το ΥΠΑΑΤ.
Μετά τη σύσκεψη ο ΥπΑΑΤ, δήλωσε:
Ολοκληρώθηκε μια άκρως θεσμική και απολύτως ουσιαστική συζήτηση με εκπροσώπους των γεωργών, κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Χάρηκα γιατί έγινε μια συζήτηση οργανωμένη με την ευθύνη του Περιφερειάρχη. Έχουμε δώσει ραντεβού με ομάδες εργασίας που θα δουλέψουν πάνω σε δυο τρία θέματα κυρίαρχα για την περιοχή. Δεν αγγίξαμε θέματα που έχουν σχέση με το νερό που είναι κυρίαρχο όλων, για τις υποδομές που επίσης ενδιαφέρουν και την Περιφέρεια. Μιλήσαμε για τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τα χρονοδιαγράμματα που έχουν ανακοινωθεί αλλά και αυτά που πρέπει να γίνουν. Για τον ΕΛΓΑ, το ζήτημα εκσυγχρονισμού του κανονισμού του, το οποίο ετέθη από όλους, αλλά και για μια σειρά άλλα τοπικά και υπερ- τοπικά ζητήματα.
Το υπουργείο είναι ανοιχτό στον διάλογο. Η κυβέρνηση αυτή δεν είναι περιστασιακά νοντά στους αγρότες. Είμαστε συνειδητά δίπλα και ένα με τους αγρότες. Και κάτι ακόμα. Αυτό που γίνεται αυτήν την περίοδο δεν είναι ένα μπρα ντε φερ μεταξύ κυβέρνησης και αγροτών. Όχι. Είμαστε στην ίδια πλευρά της όχθης. Πασχίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις να λύσουμε προβλήματα που είτε είναι εθνικά είτε είναι ευρωπαϊκά. Συνεργαζόμαστε, με μπροστάρη τον πρωθυπουργό ο οποίο έχει πραγματικό ενδιαφέρον για τον πρωτογενή τομέα και με πρωτοβουλίες που δεν αμφισβητούνται. Που έχουν γίνει. Όχι θα γίνουν. Αποδεδειγμένα αυτή η κυβέρνηση και σέβεται και στηρίζει το επάγγελμα του γεωργού, του κτηνοτρόφου, του μελισσοκόμου και του αλιέα. Θα μου πείτε: «Δηλαδή έχουν άδικο οι άνθρωποι που βρίσκονται στους δρόμους;». Όχι έχουν αγωνία, έχουν ανασφάλεια, έχουν κόστος παραγωγής, έχουν το αγροτικό πετρέλαιο, το ρεύμα… Όλα αυτά απαντώνται κατ αρχάς με τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού αλλά και κάποια άλλα ζητήματα που είμαι βέβαιος πως θα έχουμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε με την αντιπροσωπεία των 15 αγροτών που θα συναντηθούν την Τρίτη το μεσημέρι με τον πρωθυπουργό.
Όμως την ίδια ώρα να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Δεν σημαίνει ότι αυτή η αντιπροσωπεία εκπροσωπεί όλο τον αγροτικό κόσμο. Εκπρόσωποι του αγροτικού κόσμου είναι κατά βάση οι θεσμικοί με τους οποίους μιλάγαμε, συνεργαζόμασταν και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε. Δεν σταματάμε λοιπόν την συνεργασία με όλο τον αγροτικό κόσμο της χώρας μας. Και κυρίως, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δεν είναι μόνο υπουργείο επιδοτήσεων. Είναι υπουργείο πραγματικής τοπικής ανάπτυξης και έτσι θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε και να συνεργαζόμαστε με τους περιφερειάρχες, με τους βουλευτές μας, με τους θεσμικούς εκπροσώπους του πρωτογενούς τομέα αλλά και με τους εκπροσώπους των συντονιστικών των μπλόκων. Είμαστε εδώ να συζητήσουμε, να καταγράψουμε και να απαντήσουμε γιατί μας ενδιαφέρει το αποτέλεσμα και όχι οι προθέσεις.
Ερώτηση: Για τα σχέδια Βελτίωσης;
ΥπΑΑΤ: Είναι ένα θέμα ου έχει τεθεί και από άλλες περιφέρειες. Στο επόμενο διάστημα θα αξιολογήσουμε όλα τα θέματα, όλα τα αιτήματα που έχουν καταγραφεί από τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα. Έχω ενημερωθεί και από τον Περιφερειάρχη. Και στον Έβρο ακολουθούμε τα βήματα της Θεσσαλίας. Υπάρχει ένα συντονιστικό που λειτουργεί σε συνεργασία με τον Περιφερειάρχη και τον αρμόδιο υφυπουργό τον κ. Κελέτση αλλά και τον κ. Τριαντόιπουλο καθώς και άλλα στελέχη του δικού μας υπουργείου τον κ. Στρατάκο και Παπαγιαννίδη, στελέχη του ΕΛΓΟ και του ΕΛΓΑ. Μας ενδιαφέρει να περπατάμε πολύ πιο γρήγορα τη στήριξη των πληγέντων. Είναι δύο τα επίπεδα: Τα άμεσα και τα μεσο- μακροπρόθεσμα. Νομίζω και στα δύο επίπεδα οι ρυθμοί είναι ικανοποιητικοί. Μπορούμε να έχουμε όμως περαιτέρω βελτιώσεις.
Ερώτηση: Οι πληγέντες θα λάβουν την ίδια ενίσχυση;
ΥπΑΑΤ: Δόθηκαν απαντήσεις. Όποιες περιοχές έχουν πληγεί είτε είναι εντός ή εκτός των συνόρων του νομού Έβρου, είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να στηριχθούν.
Περιφερειάρχης: Είναι αυτονόητο και το επιβεβαιώνω και μέσω των ζωοτροφών που δόθηκαν στον Έβρο, στο Νέστο αλλά και σε περιοχές της Καβάλας.