Το Συμβούλιο εξέδωσε σήμερα μια οδηγία που τροποποιεί την Οδηγία ανάκαμψης και εξυγίανσης τραπεζών ή (BRRD) και τον κανονισμό για τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης ή (SRMR) για να συμπεριλάβει απαιτήσεις στοχευμένης αναλογικότητας στη θεραπεία του «εσωτερικού MREL» σε ομίλους εξυγίανσης τραπεζών .
Η οδηγία Daisy Chains καθορίζει την έννοια και το πεδίο εφαρμογής των οντοτήτων εκκαθάρισης και παρέχει τις προϋποθέσεις για την εφαρμογή της ενοποιημένης αντιμετώπισης του «εσωτερικού MREL».
Αποτελεσματική ανάλυση
Η BRRD απαιτεί από τις τράπεζες και τα άλλα πιστωτικά ιδρύματα που είναι εγκατεστημένα στην ΕΕ να πληρούν μια ελάχιστη απαίτηση για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις («MREL») προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτελεσματική και αξιόπιστη εφαρμογή του εργαλείου bail-in. Η μη τήρηση του MREL μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ικανότητα απορρόφησης ζημιών και ανακεφαλαιοποίησης των ιδρυμάτων και, τελικά, τη συνολική αποτελεσματικότητα της εξυγίανσης.
Όταν ένα μέσο MREL εκδίδεται από θυγατρική εντός τραπεζικού ομίλου και είναι άμεσα ή έμμεσα εγγεγραμμένο από τη μητρική του εταιρεία, αναφέρεται ως «εσωτερικό MREL». Η ενδιάμεση θυγατρική πρέπει να αφαιρέσει από τα ίδια της τα κεφάλαια τα εσωτερικά της MREL για να διασφαλίσει την ακεραιότητα και την απορρόφηση ζημιών των μέσων MREL.
Νέοι κανόνες για την αποφυγή δυσανάλογων επιπτώσεων
Μετά από ανάλυση, η Επιτροπή διαπίστωσε ότι η εφαρμογή της απαίτησης έκπτωσης στο εσωτερικό MREL θα μπορούσε να έχει δυσανάλογες επιζήμιες επιπτώσεις για ορισμένες δομές τραπεζικών ομίλων, συγκεκριμένα εκείνες που λειτουργούν υπό μητρική εταιρεία χαρτοφυλακίου και ορισμένες λειτουργικές δομές εταιρειών.
Οι νέοι κανόνες αποσκοπούν να δώσουν στις αρχές εξυγίανσης την εξουσία να ορίζουν την εσωτερική MREL σε ενοποιημένη βάση, υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Όταν η αρχή εξυγίανσης επιτρέπει σε έναν τραπεζικό όμιλο να εφαρμόσει μια τέτοια ενοποιημένη μεταχείριση, οι ενδιάμεσες θυγατρικές δεν θα υποχρεούνται να αφαιρέσουν τις ατομικές τους συμμετοχές σε εσωτερικό MREL, αποτρέποντας έτσι τις επιζήμιες συνέπειες που εντόπισε η Επιτροπή.
Επιπλέον, οι νέοι κανόνες εισάγουν ειδική μεταχείριση MREL για «οντότητες εκκαθάρισης» . Αυτές ορίζονται ως οντότητες εντός ενός τραπεζικού ομίλου που προορίζονται για εκκαθάριση σύμφωνα με τη νομοθεσία περί αφερεγγυότητας, οι οποίες, επομένως, δεν υπόκεινται σε ενέργειες εξυγίανσης (μετατροπή ή διαγραφή μέσων MREL).
Σε αυτή τη βάση και κατά κανόνα, οι οντότητες εκκαθάρισης δεν θα υποχρεούνται να συμμορφωθούν με την απαίτηση MREL, εκτός εάν η αρχή εξυγίανσης αποφασίσει διαφορετικά κατά περίπτωση για λόγους προστασίας της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Τα ίδια κεφάλαια αυτών των οντοτήτων εκκαθάρισης που εκδίδονται στις ενδιάμεσες οντότητες δεν θα χρειαστεί να αφαιρεθούν εκτός εάν αντιπροσωπεύουν σημαντικό μερίδιο των ιδίων κεφαλαίων και επιλέξιμες υποχρεώσεις της ενδιάμεσης οντότητας.
Επόμενα βήματα
Αυτό είναι το τελευταίο βήμα της διαδικασίας υιοθεσίας. Το κείμενο θα δημοσιευθεί τώρα στην Επίσημη Εφημερίδα και θα τεθεί σε ισχύ 20 ημέρες αργότερα.
Ιστορικό
Στις 18 Απριλίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε μια νομοθετική δέσμη, γνωστή ως μεταρρύθμιση του πλαισίου διαχείρισης κρίσεων και ασφάλισης καταθέσεων («CMDI»), η οποία ορίζει τροποποιήσεις στην Οδηγία 2014/59/ΕΕ (οδηγία ανάκαμψης και εξυγίανσης τραπεζών ή «BRRD»). και στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 806/2014 (ο Κανονισμός για τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης ή «SRMR»).
Ως μέρος της δέσμης CMDI, η Επιτροπή ενέκρινε επίσης μια στοχευμένη τροποποίηση του BRRD και του SRMR ως χωριστού νομικού μέσου (η «πρόταση Daisy Chains») για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων ζητημάτων σχετικά με την αντιμετώπιση του «εσωτερικού MREL»
Το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο κατέληξαν σε προσωρινή συμφωνία για την πρόταση στις 6 Δεκεμβρίου 2023.
Η πρόταση Daisy Chains, παρουσιάστηκε ως αυτοτελές νομικό μέσο για τους συννομοθέτες προκειμένου να επισπεύσουν την έγκρισή της πριν από τις υπόλοιπες προτάσεις αναθεώρησης του CMDI.
27.3.2024