Δόμνα Μιχαηλίδου: «Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο συμπολίτες μας επηρεάζονται θετικά από τη νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό»

Βασικά σημεία συνέντευξης της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνας Μιχαηλίδου, στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο».

Για τον Κατώτατο Μισθό

«Την αύξηση στον κατώτατο μισθό δεν θα την λάβουν μόνο οι 560.000 που εργάζονται με τον κατώτατο μισθό. Θα την πάρουν και άλλοι τόσοι, αν όχι λίγο περισσότεροι, που εργάζονται σε προγράμματα ενεργητικής απασχόλησης της ΔΥΠΑ. Όσοι παίρνουν επιδόματα μητρότητας τα οποία για 9 μήνες πλέον θα τα λαμβάνουν και οι μη μισθωτές και οι αγρότισσες. Αλλά και οι πάνω από μισό εκατομμύριο συμπολίτες μας που είναι στο τακτικό επίδομα ανεργίας. Οπότε πάνω από ένα εκατομμύριο συμπολίτες μας επηρεάζονται άμεσα από την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Επιπλέον όλοι οι μισθωτοί υπάλληλοι θα έχουν ένα πολλαπλασιαστικό αποτύπωμα μισής μονάδας για κάθε μονάδα που αυξάνουμε τον κατώτατο μισθό, όπως λέει η Τράπεζα της Ελλάδος. Δηλαδή η νέα αύξηση κατά 6,4% στον κατώτατο μισθό, από τα 780 ευρώ στα 830 ευρώ, θα επηρεάσει κατά 3-3,5% και στους υπόλοιπους μισθωτούς λόγω υψηλότερου κατώτατου μισθού».

Πόσοι αμείβονται με τον κατώτατο σε σχέση με το 2019

«Το 2019 το 27% των μισθωτών αμείβονταν με τον κατώτατο μισθό. Το 2023, με υψηλότερο κατώτατο μισθό το ποσοστό των εργαζομένων που αμείβονταν με τον κατώτατο μισθό υποχώρησε στο 22%. Δηλαδή, έχει μειωθεί αισθητά το ποσοστό των μισθωτών που είναι στον κατώτατο μισθό».

Για πληθωρισμό, ακρίβεια, αγοραστική δύναμη

«Η κριτική είναι ευπρόσδεκτη όμως πρέπει να καταρρίψουμε έναν μύθο. Ποιος είναι αυτός;  Ότι στην Ευρώπη έχουν αντίστοιχη αύξηση των τιμών και υψηλότερους μισθούς. Η πραγματικότητα είναι ότι στις 22 χώρες που έχουν κατώτατο μισθό είμαστε ακριβώς στη μέση και θυμίζω ότι ξεκινήσαμε από ουραγός και τώρα είμαστε 11οι στις 22 Ευρωπαϊκές χώρες που έχουν κατώτατο μισθό. Και στο κομμάτι του πληθωρισμού, δηλαδή της αύξησης των τιμών από το 2019 στο μέσο όρος της Ευρώπης ο πληθωρισμός έχει ανέβει 22% και στην Ελλάδα 16%.

Επιπλέον με την τέταρτη, από το 2019, διαδοχική αύξηση στον κατώτατο μισθό ο Έλληνας έχει τρεις παραπάνω κατώτατους μισθούς στην τσέπη του και είναι εξοπλισμένος σχετικά καλύτερα από τον μέσο Ευρωπαίο, ο οποίος έχει νοιώσει δυστυχώς στο νοικοκυριό του τον πληθωρισμό, την αύξηση των τιμών ακόμη περισσότερο από ότι ο Έλληνας στον οποίο δίνουμε έκτακτες ενισχύσεις όπως το επίδομα μητρότητας, το επίδομα γέννησης».

Για αντοχές επιχειρήσεων και ασφαλιστικές εισφορές

«Η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι μια άσκηση που ισορροπεί μεταξύ του πως θα ενισχύσουμε τους εργαζόμενους και τα νοικοκυριά και του τι αντέχει η αγορά, τι αντέχει ο εργοδότης κι όχι τι αντέχει ο εργοδότης ο πλούσιος ο τεράστιος βιομήχανος, τι αντέχει η μικρομεσαία επιχείρηση να πληρώσει χωρίς να διώξει αυτόν που μόλις προσέλαβε.

Σε ότι αφορά τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που έγινε στην προηγούμενη διακυβέρνηση έφτασε τις 4,4 ποσοστιαίες μονάδες. Δεν έγινε εφάπαξ, αλλά σταδιακά, ακριβώς για να μη διαταραχθεί η δημοσιονομική σταθερότητα. Αυτό σημαίνει ότι περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών οφείλει να γίνει με σχέδιο προκειμένου να μην διαταραχθεί η δημοσιονομική ισορροπία καθώς κάθε μία ποσοστιαία μονάδα μείωσης αντιστοιχεί σε περίπου 400 εκατ. ευρώ».

Για τα αναδρομικά που αφορούν την περίοδο Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016  

«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο διαφορετικές αποφάσεις από το Συμβούλιο της Επικρατείας και τον Άρειο Πάγο. Επομένως αναμένουμε την απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου που είναι αρμόδιο να αποφασίσει. Σεβόμαστε τις δικαστικές αποφάσεις και περιμένουμε την οριστική κρίση της δικαιοσύνης».

Για τα Τέμπη

«Δεν υπήρχε καμία, μα καμία συγκάλυψη, ούτε προσώπων, ούτε διαδικασιών. Η υπόθεση των Τεμπών, δεν είναι μια απλή υπόθεση αλλά μια εθνική τραγωδία που μας συγκλονίζει  όλους. Οι συγγενείς των θυμάτων ζητούν δικαιοσύνη. Την δικαιοσύνη δεν μπορούμε να την δώσουμε να την δώσουμε εμείς, είμαστε ένα κράτος δικαίου και άλλος αυτός που αποδίδει δικαιοσύνη. Η δικαιοσύνη έχει κινηθεί πολύ γρήγορα στην περίπτωση αυτή».

30.3.2024