Χαιρετισμός της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου στην παρουσίαση του έργου «Τα Διακόσια Χρόνια του Ελληνικού Κράτους – Δομές και Θεσμοί»:
Με χαρά παρευρίσκομαι σήμερα στην εκδήλωση για την παρουσίαση του επικαιροποιημένου λευκώματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, πέντε μόλις χρόνια πριν από τη συμπλήρωση ενός αιώνα λειτουργίας του. Χρονικό διάστημα κατά το οποίο το Δικαστήριο, στελεχωμένο από εξαιρετικούς λειτουργούς, άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στην οργάνωση και λειτουργία της Πολιτείας, αποτελώντας τον πλέον σταθερό πυλώνα της. Η σημασία του λευκώματος για τη θεσμική μνήμη του Δικαστηρίου είναι, επομένως, προφανής. Οι θεσμοί δεν είναι απρόσωπα σχήματα, αλλά διαμορφώνονται και παίρνουν την αξία τους από εκείνους που τους υπηρετούν. Και το λεύκωμα, φέρνοντας σε επαφή με τα πρόσωπα που διαμόρφωσαν την ιστορία του Δικαστηρίου όχι μόνο τους δικαστές που τώρα υπηρετούν σε αυτό, αλλά με την κοινωνία ολόκληρη, παροτρύνει τις νεότερες γενιές να εμπνευσθούν από τις παλαιότερες, προκειμένου να αρθούν στο ύψος του θεσμού, ανταποκρινόμενοι στις υψηλές απαιτήσεις που καθορίσθηκαν από την πρώτη μέρα λειτουργίας του. Να διατηρήσουν τη συνέχεια της νομολογίας, προσαρμόζοντάς την όταν απαιτείται, και πάντα με προσοχή και σεβασμό, στις συνθήκες που επικρατούν κάθε φορά, να βελτιώσουν ό,τι μπορεί να βελτιωθεί και να διορθώνουν τα λάθη που διαπιστώνονται, έτσι ώστε να παραδώσουν μια μέρα στους επόμενους ένα ακόμη καλύτερο Δικαστήριο. Αλλά και οι παλαιότερες γενιές έχουν την ευκαιρία να μεταλαμπαδεύσουν στις νεότερες, μέσα από τις δικές τους εμπειρίες, τις αξίες που συνέχουν διαχρονικά το Δικαστήριο, όπως η πίστη στους δημοκρατικούς θεσμούς, η προσωπική ανεξαρτησία, η επιστημονική επάρκεια, το ήθος, η ελευθεροφροσύνη, η ευπρέπεια, η εντιμότητα, η φιλοτιμία, ο ζήλος, η εργατικότητα, η συναδελφικότητα, το αίσθημα ευθύνης.
Με τις σκέψεις αυτές, συγχαίρω όσους συνέβαλαν στο έργο της επικαιροποίησης του λευκώματος, και, απευθυνόμενη κυρίως στους νέους συναδέλφους, τους καλώ, πιστοί στον όρκο τους, να αποδίδουν έγκαιρη και αποτελεσματική δικαιοσύνη, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα, ο Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα δικαιώματα του ανθρώπου. Έργο δύσκολο και βαρύ, έργο όμως όχι ακατόρθωτο, που συνοψίζει το χρέος του κάθε δικαστή προς την κοινωνία, την οποία έχει ταχθεί να υπηρετεί.
3.4.2024