ο Συμβούλιο καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διατηρήσει την υγεία ως προτεραιότητα στην προσεχή πενταετή θητεία της. Στα συμπεράσματα που εγκρίθηκαν σήμερα, τα κράτη μέλη αναγνωρίζουν το έργο που έχει ήδη πραγματοποιηθεί για τη βελτίωση του συντονισμού των πολιτικών υγείας σε επίπεδο ΕΕ, τονίζουν τις συνεχιζόμενες προκλήσεις που αντιμετωπίζει το σύστημα υγείας της ΕΕ και καθορίζουν τους βασικούς τομείς εστίασης για την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας .
Τα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας πρόκειται να αντιμετωπίσουν δέκα δύσκολα χρόνια, με τις αυξανόμενες ανάγκες ενός γηράσκοντος πληθυσμού, τις αυξανόμενες χρόνιες ασθένειες, τις ελλείψεις φαρμάκων και ιατρικών συσκευών και τη συνταξιοδότηση εργαζομένων στον τομέα της υγείας να καταπονούν τους πόρους μας. Η κλιματική κρίση και η άνοδος της τεχνητής νοημοσύνης περιπλέκουν περαιτέρω την κατάσταση. Για να διαχειριστεί αυτές τις προκλήσεις, η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει. Κατά το τελευταίο εξάμηνο, οι υπουργοί Υγείας της ΕΕ έχουν περιγράψει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα, με στόχο να αναδιαμορφώσει την Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας και να εξασφαλίσει ανθεκτική, υψηλής ποιότητας υγειονομική περίθαλψη σε όλα τα κράτη μέλη.
Frank Vandenbroucke, Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης του Βελγίου και Υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Υποθέσεων
Αντιμετώπιση συνεχών προκλήσεων
Στα συμπεράσματά του, το Συμβούλιο σημειώνει ότι το σύστημα υγείας της ΕΕ αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις. Αυτές περιλαμβάνουν ελλείψεις εργατικού δυναμικού στον τομέα της υγείας , τις οποίες τα κράτη μέλη και η Επιτροπή ενθαρρύνονται να αντιμετωπίσουν μέσω επενδύσεων, ψηφιακών εργαλείων, ανταλλαγής γνώσεων, συνεργασίας σε επίπεδο ΕΕ και προσαρμοσμένων ρυθμιστικών πλαισίων.
Μια άλλη βασική πρόκληση είναι η βελτίωση της ασφάλειας εφοδιασμού φαρμάκων και ιατροτεχνολογικών προϊόντων. Το Συμβούλιο καλεί τα κράτη μέλη και την Επιτροπή να συνεχίσουν τις εργασίες για τον μετριασμό των ελλείψεων κρίσιμων φαρμάκων, μεταξύ άλλων μέσω της Συμμαχίας Κρίσιμων Φαρμάκων, και καλεί την Επιτροπή να εξετάσει το ενδεχόμενο πρότασης νόμου για κρίσιμα φάρμακα, η οποία θα παρέχει ένα νομικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των ευπαθειών της εφοδιαστικής αλυσίδας .
Αντιμετώπιση αναγκών προτεραιότητας
Το Συμβούλιο σημειώνει ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες προτεραιότητας στην υγειονομική περίθαλψη . Η δημιουργία μιας ανεξάρτητης βάσης δεδομένων που αποδεικνύει τις ανάγκες μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό ανεκπλήρωτων αναγκών ασθενών και κοινωνικών αναγκών που σχετίζονται με την υγεία. Ως επόμενα βήματα, θα μπορούσε να εξεταστεί η δημιουργία ενός εθελοντικού μηχανισμού, καθοδηγούμενου από τα κράτη μέλη, για την αξιολόγηση και την ιεράρχηση τέτοιων αναγκών και ο συντονισμός της δημόσιας υποστήριξης σε επίπεδο ΕΕ για την αντιμετώπιση των πιο πιεστικών ανεκπλήρωτων αναγκών που σχετίζονται με την υγεία.
Το Συμβούλιο καλεί επίσης τα κράτη μέλη και την Επιτροπή να ενισχύσουν τη δράση σε τομείς προτεραιότητας βελτιώνοντας τα εργαλεία εφαρμογής της ΕΕ , συμπεριλαμβανομένου του EU4Health, και αναπτύσσοντας νέα, όπως έναν κόμβο επενδύσεων στην υγεία της ΕΕ.
Πρόληψη ασθενείας
Τα συμπεράσματα του Συμβουλίου επισημαίνουν επίσης τομείς στους οποίους πρέπει να αναληφθεί περαιτέρω δράση. Αυτές περιλαμβάνουν την πρόληψη των μη μεταδοτικών ασθενειών , οι οποίες ευθύνονται για σχεδόν το 90% όλων των θανάτων στην ΕΕ. Το Συμβούλιο καλεί τα κράτη μέλη και την Επιτροπή να προωθήσουν υγιεινούς τρόπους ζωής και περιβάλλοντα, μεταξύ άλλων μέσω της υιοθέτησης των νομοθετικών προτάσεων που ανακοινώθηκαν στο πλαίσιο του σχεδίου της Ευρώπης για την καταπολέμηση του καρκίνου και της ενίσχυσης των εργασιών για την πρωτοβουλία «Πιο υγιείς μαζί».
Ομοίως, η δράση στον τομέα της ετοιμότητας και των μεταδοτικών ασθενειών θα πρέπει να περιλαμβάνει τη διατήρηση των διασυνοριακών απειλών για την υγεία ψηλά στην ατζέντα της ΕΕ, την ενίσχυση της καταπολέμησης της παραπληροφόρησης και της παραπληροφόρησης και τη βελτίωση της ασφάλειας του εφοδιασμού των σχετικών φαρμάκων και ιατροτεχνολογικών προϊόντων.
Ιστορικό
Σε ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο του 2020, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τη σύσταση Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας (EHU). Στόχος του EHU είναι να διευκολύνει τη στενότερη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών σε επίπεδο ΕΕ σε θέματα που σχετίζονται με την υγειονομική περίθαλψη, συμπεριλαμβανομένων:
- συλλογική απάντηση στις κρίσεις υγείας σε επίπεδο ΕΕ
- διαθέσιμες, προσιτές και καινοτόμες ιατρικές προμήθειες
- καλύτερη πρόληψη, θεραπεία και μετέπειτα φροντίδα για ασθένειες όπως ο καρκίνος
21.6.2024