Δήλωση του Προέδρου Charles Michel ενόψει της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία και τη Μολδαβία

Σήμερα είμαστε μάρτυρες μιας ιστορικής στιγμής. Μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου 2023 για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία και τη Δημοκρατία της Μολδαβίας, οι δύο χώρες ξεκινούν έναν πραγματικό μετασχηματισμό σε πλήρη ένταξη στην ΕΕ — μια περήφανη στιγμή και για τα δύο έθνη και ένα στρατηγικό βήμα για την ΕΕ. 

Αυτό είναι το αποτέλεσμα των τεράστιων προσπαθειών της Ουκρανίας και της Μολδαβίας για μεταρρυθμίσεις. Όταν ακολουθείται η βούληση του λαού, η ηγεσία με οραματισμό αποδίδει και η δημοκρατία εφαρμόζεται στην πράξη, βλέπουμε τον καρπό της πραγματικής προόδου. Η ΕΕ συνεχίζει να αποδίδει στις εταιρικές σχέσεις με την Ουκρανία και τη Μολδαβία, ακόμη περισσότερο καθώς η Ουκρανία αμύνεται ενάντια στον παράνομο επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας και η Μολδαβία αντιμετωπίζει τις συνέπειες του πολέμου.

Η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μέσω των πρώτων Διακυβερνητικών Διασκέψεων αποτελεί βασικό ορόσημο. Είναι επίσης απόδειξη της τεράστιας προόδου που έχουν σημειώσει και τα δύο έθνη στο ταξίδι τους προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, παρά τις τεράστιες προκλήσεις που αντιμετώπισαν και εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν.

Οι προσπάθειες της Ουκρανίας είναι ακόμη πιο αξιοθαύμαστες, δεδομένου ότι ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας έχει προκαλέσει άνευ προηγουμένου κακουχίες και αντιξοότητες. Ο λαός της Ουκρανίας έχει επιδείξει εξαιρετικό θάρρος και αλληλεγγύη στην υπεράσπιση της κυριαρχίας του και του ευρωπαϊκού του μέλλοντος. 

Η Μολδαβία, επίσης, αντιμετώπισε σημαντικές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων οικονομικών πιέσεων και πολιτικού εκφοβισμού, ωστόσο παρέμεινε σταθερή στην επιδίωξή της για ολοένα στενότερους δεσμούς με την ΕΕ.

Και οι δύο χώρες έχουν επιδείξει εντυπωσιακή δέσμευση για μεταρρυθμίσεις και ευθυγράμμιση με τις ευρωπαϊκές αξίες. Τα μετασχηματιστικά βήματα που έγιναν σε τομείς όπως το κράτος δικαίου, η διακυβέρνηση και τα δικαστικά συστήματα προσφέρουν ελπίδα και δίνουν σαφή ένδειξη της ακλόνητης φιλοδοξίας τους να ενταχθούν στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Η υποστήριξη των κοινωνιών τους υπήρξε επίσης κρίσιμη στην πορεία.

Αυτή είναι η αρχή μιας μακράς διαδικασίας. Ενώ σήμερα γιορτάζουμε ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός, πρέπει επίσης να αναγνωρίσουμε ότι ο δρόμος μπροστά θα απαιτήσει συνεχή προσπάθεια, αφοσίωση και περαιτέρω ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις. Η Ουκρανία και η Μολδαβία θα πρέπει να συνεχίσουν το έργο τους για την ενίσχυση των θεσμών, τη συνέχιση της καταπολέμησης της διαφθοράς και την ενίσχυση της οικονομικής σταθερότητας για να ανταποκριθούν στα αυστηρά πρότυπα της πλήρους ένταξης στην ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω των θεσμικών οργάνων και των κρατών μελών της, είναι έτοιμη να υποστηρίξει την Ουκρανία και τη Μολδαβία σε κάθε βήμα αυτού του ταξιδιού. Θα παρέχουμε τους απαραίτητους πόρους, την τεχνογνωσία και την πολιτική υποστήριξη. 

Μαζί, μπορούμε να οικοδομήσουμε μια ισχυρότερη, πιο ενωμένη Ευρώπη, όπου κάθε έθνος έχει την ευκαιρία να ευδοκιμήσει με ειρήνη και ευημερία.

25.6.2024