Ιράν: Το Συμβούλιο παρατείνει τα περιοριστικά μέτρα της ΕΕ ενόψει της στρατιωτικής υποστήριξης του Ιράν στον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και σε ένοπλες ομάδες και οντότητες στη Μέση Ανατολή και την περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας

Το Συμβούλιο παρέτεινε σήμερα έως τις 27 Ιουλίου 2025 τα περιοριστικά μέτρα ενόψει της στρατιωτικής υποστήριξης του Ιράν στον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και σε ένοπλες ομάδες και οντότητες στη Μέση Ανατολή και την περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας. Τα υφιστάμενα περιοριστικά μέτρα θα συνεχίσουν να επανεξετάζονται ετησίως.

Επί του παρόντος, το καθεστώς κυρώσεων εφαρμόζεται σε 12 άτομα και εννέα οντότητες .

Όσοι στοχεύονται υπόκεινται σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και απαγορεύεται η παροχή κεφαλαίων ή οικονομικών πόρων , άμεσα ή έμμεσα, σε αυτούς ή προς όφελός τους . Επιπλέον, η απαγόρευση ταξιδιού στην ΕΕ ισχύει για τα φυσικά πρόσωπα που αναφέρονται στον κατάλογο.

Ιστορικό

Στα συμπεράσματά του της 21ης ​​και 22ας Μαρτίου 2024, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάλεσε τρίτα μέρη, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν, να σταματήσουν αμέσως να παρέχουν υλική υποστήριξη στον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Στα συμπεράσματά του της 17ης και 18ης Απριλίου 2024, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επανέλαβε τη δέσμευσή του να λάβει περαιτέρω περιοριστικά μέτρα κατά του Ιράν, ιδίως σε σχέση με μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) και πυραύλους. Τέλος, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επανέλαβε ότι η ΕΕ παραμένει πλήρως προσηλωμένη στη συμβολή στην αποκλιμάκωση και την ασφάλεια στην περιοχή.

Στις 14 Μαΐου 2024, το Συμβούλιο διεύρυνε το πεδίο εφαρμογής του πλαισίου της ΕΕ για περιοριστικά μέτρα εν όψει της στρατιωτικής υποστήριξης του Ιράν στον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, ώστε να καλύψει τόσο τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη όσο και τους πυραύλους, καθώς και την υποστήριξη του ιρανικού προγράμματος drones και πυραύλων για ένοπλες ομάδες και οντότητες στη Μέση Ανατολή και την περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας.

Επιπλέον, το Συμβούλιο απαγόρευσε την εξαγωγή περαιτέρω εξαρτημάτων που χρησιμοποιούνται στην ανάπτυξη και παραγωγή UAV από την ΕΕ στο Ιράν.

Στις 31 Μαΐου και στις 24 Ιουνίου, το Συμβούλιο κατέταξε έξι άτομα και τέσσερις οντότητες στο πλαίσιο αυτό.

15.7.2024