Σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης: Το Συμβούλιο κινεί διαδικασίες υπερβολικού ελλείμματος κατά επτά κρατών μελών

Το Συμβούλιο εξέδωσε αποφάσεις με τις οποίες διαπιστώνεται η ύπαρξη υπερβολικών ελλειμμάτων για το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ουγγαρία, τη Μάλτα, την Πολωνία και τη Σλοβακία. Επιπλέον, το Συμβούλιο διαπίστωσε ότι η Ρουμανία, η οποία βρίσκεται υπό τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος από το 2020, δεν έχει λάβει αποτελεσματικά μέτρα για τη διόρθωση του ελλείμματός της και ως εκ τούτου η διαδικασία θα πρέπει να παραμείνει ανοικτή. 

Η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος που βασίζεται στο έλλειμμα στοχεύει να διασφαλίσει ότι όλα τα κράτη μέλη επιστρέφουν ή διατηρούν την πειθαρχία στους προϋπολογισμούς των κυβερνήσεών τους και αποφεύγουν τα υπερβολικά ελλείμματα. Τελικά, ο στόχος είναι να διατηρηθεί χαμηλό δημόσιο χρέος ή να μειωθεί το υψηλό χρέος σε βιώσιμα επίπεδα. 

Τα κράτη μέλη πρέπει να συμμορφώνονται με τη δημοσιονομική πειθαρχία με βάση τα κριτήρια και τις τιμές αναφοράς που ορίζονται στις Συνθήκες της ΕΕ: ​​το έλλειμμά τους δεν πρέπει να υπερβαίνει το 3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) και το χρέος τους δεν πρέπει να υπερβαίνει το 60% του ΑΕΠ τους . Όλα τα κράτη μέλη πρέπει να σέβονται αυτές τις τιμές αναφοράς της Συνθήκης. 

Εάν εμφανιστεί υπερβολικό έλλειμμα σε ένα κράτος μέλος, ο στόχος της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος είναι να ωθήσει τη διόρθωσή του θέτοντας τα κράτη μέλη υπό ενισχυμένο έλεγχο και παρέχοντας συστάσεις ώστε να λάβουν αποτελεσματικά μέτρα για τη διόρθωση του ελλείμματος. 

Επόμενα βήματα

Προς το τέλος του έτους, το Συμβούλιο θα κληθεί να εγκρίνει, μετά από σύσταση της Επιτροπής, συστάσεις που απευθύνονται στα κράτη μέλη για να λάβουν αποτελεσματικά μέτρα για τη διόρθωση του ελλείμματός τους εντός δεδομένης χρονικής περιόδου . Οι συστάσεις μπορεί να περιέχουν μια διορθωτική δημοσιονομική διαδρομή, εκφρασμένη με αριθμητικούς όρους, και μια προθεσμία.

Η Επιτροπή αναμένεται να υποβάλει συστάσεις για συστάσεις του Συμβουλίου γύρω στον Νοέμβριο, την ίδια στιγμή που σκοπεύει να υποβάλει τη φθινοπωρινή δέσμη μέτρων για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο . 

Φέτος, κατ’ εξαίρεση, ο χρόνος υποβολής συστάσεων προς τα κράτη μέλη σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος για την ανάληψη αποτελεσματικής δράσης θα ευθυγραμμιστεί με τις διατάξεις του μεταρρυθμισμένου πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ . Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, που ισχύουν από τις 30 Απριλίου, τα κράτη μέλη θα καταρτίσουν μεσοπρόθεσμα δημοσιονομικά διαρθρωτικά σχέδια το φθινόπωρο, τα οποία θα καθορίζουν τις διαδρομές των δαπανών τους και τις μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις προτεραιότητάς τους για τα επόμενα 4-7 χρόνια. 

Στόχος είναι η ευθυγράμμιση των συστάσεων του Συμβουλίου στο πλαίσιο των διαδικασιών υπερβολικού ελλείμματος με εκείνες των μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών-διαρθρωτικών σχεδίων. 

Ιστορικό

Με βάση τα αναφερθέντα και επιβεβαιωμένα στοιχεία για το έτος 2023, όλα τα κράτη μέλη που υπόκεινται πλέον σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος παρουσίασαν, το 2023, έλλειμμα γενικής κυβέρνησης που υπερέβαινε την τιμή αναφοράς της Συνθήκης:

  • Ιταλία (-7,4%)
  • Ουγγαρία (-6,7%)
  • Ρουμανία (-6,6%)
  • Γαλλία (-5,5%)
  • Πολωνία (-5,1%)
  • Μάλτα (-4,9%)
  • Σλοβακία (-4,9%)
  • Βέλγιο (-4,4%)

Μετά από διάλειμμα τεσσάρων ετών λόγω της ενεργοποίησης της γενικής ρήτρας διαφυγής μεταξύ 2020 και 2023 μετά την πανδημία του Covid-19, η Επιτροπή εκπόνησε στις 19 Ιουνίου έκθεση βάσει του άρθρου 126 παράγραφος 3 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της ΕΕ ( ΣΛΕΕ). Η έκθεση εντόπισε 12 κράτη μέλη που είχαν δημόσιο έλλειμμα που υπερέβαινε την τιμή αναφοράς της Συνθήκης κατά 3% ή κινδύνευαν να υπερβούν την τιμή αναφοράς της Συνθήκης, το 2023.

Η έκθεση πρότεινε την έναρξη διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος με βάση το έλλειμμα για επτά κράτη μέλη. Η Οικονομική και Δημοσιονομική Επιτροπή γνωμοδότησε εντός των επόμενων δύο εβδομάδων. 

Στις 8 Ιουλίου 2024, η Επιτροπή πρότεινε στο Συμβούλιο αποφάσεις με τις οποίες διαπιστώνεται η ύπαρξη υπερβολικών ελλειμμάτων για επτά κράτη μέλη και μια απόφαση που δηλώνει ότι η Ρουμανία, η οποία βρίσκεται υπό τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος από το 2019, δεν έχει λάβει αποτελεσματικά μέτρα για τη διόρθωση της κατάστασης. 

Το Συμβούλιο, στη συνεδρίασή του στις 16 Ιουλίου 2024, αντάλλαξε απόψεις σχετικά με τις προτάσεις. Η Επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσώπων αποφάσισε, στις 24 Ιουλίου, να κινήσει γραπτή διαδικασία για την επίσημη έγκριση της απόφασης, η οποία ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Η σημερινή υιοθέτηση σημαίνει ότι οι διαδικασίες υπερβολικού ελλείμματος έχουν πλέον ξεκινήσει επίσημα.

πηγή : Ε.Ε

26.7.2024