Στο πνεύμα της Συμφωνίας της Σαμόα, της Ατζέντας του 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και της Συμφωνίας του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή, η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και τα μέλη του Οργανισμού Κρατών της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού (OACPS) προσβλέπουν στη στενή συνεργασία και για την εποικοδομητική εφαρμογή της Ατζέντας της Αντίγκουα και Μπαρμπούντα για το SIDS, ένα βασικό αποτέλεσμα της Διάσκεψης SIDS4, που πραγματοποιήθηκε στην Αντίγκουα και Μπαρμπούντα στις 27-30 Μαΐου 2024.
Η Συμφωνία της Σαμόα παρέχει ένα πλαίσιο για την προώθηση παγκόσμιων πρωτοβουλιών και την οικοδόμηση συναίνεσης σε θέματα παγκόσμιας σημασίας και κοινού ενδιαφέροντος. Αυτή η ενισχυμένη συνεργασία καλύπτει βασικές προτεραιότητες για το SIDS, συμπεριλαμβανομένης της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, της κλιματικής ανθεκτικότητας, της διακυβέρνησης των ωκεανών, της αειφόρου διαχείρισης των φυσικών πόρων και της υποστήριξης για μια χωρίς αποκλεισμούς και βιώσιμη μπλε και πράσινη οικονομική ανάπτυξη, μεταξύ άλλων μέσω της ανάπτυξης του ιδιωτικού τομέα.
Το OACPS και η ΕΕ χαιρετίζουν τη στενότερη συνεργασία μεταξύ του SIDS, των εξόχως απόκεντρων περιφερειών της ΕΕ και των υπερπόντιων χωρών και εδαφών της ΕΕ, οι οποίες έχουν ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά και ιδιαιτερότητες.
Το OACPS και η ΕΕ προσβλέπουν επίσης στη στενή συνεργασία με το SIDS ενόψει των επερχόμενων πολυμερών εκδηλώσεων, συμπεριλαμβανομένης της επερχόμενης Διάσκεψης Κορυφής του Μέλλοντος των Ηνωμένων Εθνών, των διασκέψεων των μερών των Συμβάσεων του Ρίο, της 3ης Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για τους Ωκεανούς και της 4ης Διεθνούς Διάσκεψης για τη Χρηματοδότηση της Ανάπτυξης .
Ο OACPS και η ΕΕ χαιρετίζουν την ανάπτυξη ενός Πολυδιάστατου Δείκτη Ευπάθειας, αναγνωρίζοντας ότι πολλές προκλήσεις και τρωτά σημεία της βιώσιμης ανάπτυξης δεν αντικατοπτρίζονται επαρκώς στους κοινούς εθνικούς δείκτες όπως το κατά κεφαλήν ΑΕΠ και ΑΕΕ. Το OACPS και η ΕΕ ενθαρρύνουν όλα τα αναπτυξιακά ιδρύματα να συνυπολογίσουν αυτές τις ευπάθειες στο έργο τους. Το OACPS και η ΕΕ υποστηρίζουν τις διεθνείς προσπάθειες για τη μεταρρύθμιση της Διεθνούς Χρηματοοικονομικής Αρχιτεκτονικής και των πολυμερών τραπεζών ανάπτυξης για να τους επιτρέψουν να αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά τις παγκόσμιες προκλήσεις, βασιζόμενοι στον οδικό χάρτη του Συμφώνου του Παρισιού για τους Άνθρωπους και τον Πλανήτη, την Πρωτοβουλία Bridgetown και εργασίες σε άλλες πολυμερή φόρουμ, συμπεριλαμβανομένων της Ομάδας Εργασίας Διεθνούς Χρηματοοικονομικής Αρχιτεκτονικής της G20, Διεθνών Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων και Πολυμερών Τραπεζών Ανάπτυξης.
Ιστορικό
Στόχοι του SIDS4 – Το τέταρτο Διεθνές Συνέδριο για τα Μικρά Νησιωτικά Αναπτυσσόμενα Κράτη (SIDS4) πραγματοποιήθηκε από τις 27 έως τις 30 Μαΐου 2024 στο St John’s, Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, με κύριο θέμα «Χαρτογράφηση της πορείας προς την ανθεκτική ευημερία». Η Διάσκεψη αξιολόγησε την πρόοδο του SIDS προς την Ατζέντα του 2030 και τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του και κατέληξε σε ένα έγγραφο πολιτικών αποτελεσμάτων που συμφωνήθηκε διακυβερνητικά, την Ατζέντα της Αντίγκουα και Μπαρμπούντα για το SIDS (ABAS).
Υποστήριξη της ΕΕ στο SIDS – Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της αποτελούν από κοινού τον μεγαλύτερο δωρητή στο SIDS, παρέχοντας περισσότερα από 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ με τη μορφή διμερούς επίσημης αναπτυξιακής βοήθειας, καθώς και συνεισφορές που διοχετεύονται μέσω πολυμερών οργανισμών, το 2022. Η στρατηγική Gateway, η ΕΕ και τα κράτη μέλη της, σε μια προσέγγιση Team Europe, συνεργάζονται με το SIDS μέσω επενδύσεων σε ψηφιακό, περιβάλλον, κλίμα και ενέργεια, μεταφορές, υγεία, εκπαίδευση και έρευνα. Επιπλέον, από τον Δεκέμβριο του 2022, η ΕΕ διοχετεύει στο SIDS μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων 3,47 δισ. ευρώ με τη μορφή πιστωτικών γραμμών σε τοπικά πιστωτικά ιδρύματα. Η ΕΕ χρηματοδοτεί επίσης ένα πρόγραμμα στήριξης 35 εκατομμυρίων ευρώ για το SIDS και τις παράκτιες χώρες της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού, συμπεριλαμβανομένου του διαστημικού προγράμματος Bio στην Καραϊβική, του διαστημικού προγράμματος Bio στον Ειρηνικό και υποστήριξης στο Ταμείο Συνεργασίας Κριτικών Οικοσυστημάτων στη Δυτική Ινδικός ωκεανός.
27.7.2024