Βενεζουέλα: Δήλωση της Ύπατης Εκπροσώπου εξ ονόματος της ΕΕ για τις μετεκλογικές εξελίξεις

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει να παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα με μεγάλη ανησυχία. Οι εκθέσεις από διεθνείς αποστολές εκλογικών παρατηρητών αναφέρουν ξεκάθαρα ότι οι προεδρικές εκλογές της 28ης Ιουλίου δεν πληρούσαν τα διεθνή πρότυπα εκλογικής ακεραιότητας.

Παρά τη δική του δέσμευση, το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο της Βενεζουέλας (CNE) δεν έχει ακόμη δημοσιεύσει τα επίσημα αρχεία ψηφοφορίας («actas») των εκλογικών τμημάτων. Χωρίς στοιχεία που να τα υποστηρίζουν, τα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν στις 2 Αυγούστου από το CNE δεν μπορούν να αναγνωριστούν. Οποιαδήποτε προσπάθεια καθυστέρησης της πλήρους δημοσίευσης των επίσημων αρχείων ψηφοφορίας θα δημιουργήσει περαιτέρω αμφιβολίες για την αξιοπιστία των επίσημα δημοσιευμένων αποτελεσμάτων.

Αντίγραφα των εκλογικών αρχείων που δημοσιεύθηκαν από την αντιπολίτευση και εξετάστηκαν από διάφορες ανεξάρτητες οργανώσεις, δείχνουν ότι ο Edmundo González Urrutia φαίνεται να είναι ο νικητής των προεδρικών εκλογών με σημαντική πλειοψηφία.

Ως εκ τούτου, η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητά περαιτέρω ανεξάρτητη επαλήθευση των εκλογικών αρχείων, ει δυνατόν από μια οντότητα διεθνούς φήμης.

Σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή, είναι σημαντικό οι διαδηλώσεις και οι διαμαρτυρίες να παραμείνουν ειρηνικές. Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί για ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση. Οι αρχές της Βενεζουέλας, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων ασφαλείας, πρέπει να σέβονται πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας της έκφρασης και του συνέρχεσθαι.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανησυχεί σοβαρά για τον αυξανόμενο αριθμό αυθαίρετων κρατήσεων και τη συνεχιζόμενη παρενόχληση της αντιπολίτευσης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί τις αρχές της Βενεζουέλας να βάλουν τέλος στις αυθαίρετες κρατήσεις, την καταστολή και τη βίαιη ρητορική κατά μελών της αντιπολίτευσης και της κοινωνίας των πολιτών και να απελευθερώσουν όλους τους πολιτικούς κρατούμενους.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χαιρετίζει τις προσπάθειες των περιφερειακών εταίρων, με τους οποίους παραμένει σε στενή επαφή, για την προώθηση του διαλόγου και της λύσης της κρίσης μέσω διαπραγματεύσεων.

Ο σεβασμός της βούλησης του λαού της Βενεζουέλας παραμένει ο μόνος τρόπος για τη Βενεζουέλα να αποκαταστήσει τη δημοκρατία και να επιλύσει την τρέχουσα ανθρωπιστική και κοινωνικοοικονομική κρίση.

5.6.2024