Η Ζωή Κωνσταντοπούλου στο Αστεροσκοπείο Αθηνών που κινδύνεψε από την μεγάλη πυρκαγιά

Το Αστεροσκοπείο Αθηνών επισκέφτηκε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, στο πλαίσιο της αυτοψίας που πραγματοποίησε σε όλους τους τόπους που επλήγησαν από την πυρκαγιά στην Αττική και όλους τους φορείς και εθελοντές που δίνουν τιτάνιο αγώνα.
Η Ζωή διαπίστωσε την πλήρη έλλειψη προετοιμασίας της Κρατικής μηχανής αλλά και, στον αντίποδα, την άρτια προεργασία που είχαν κάνει οι Επιστήμονες του Αστεροσκοπείου Αθηνών, για να προστατέψουν τη δουλειά τους, τους κόπους τους, την ζωή τους αλλά και την περιουσία του Ελληνικού λαού. Προεργασία που αποδεικνύει τι θα μπορούσε να έχει κάνει η Πολιτεία σε επίπεδο Κράτους. «Είναι ντροπή», είπε η Ζωή, «είναι Έγκλημα διαρκές και ασυγχώρητο αυτό που συμβαίνει στην πατρίδα μας».

Να υπενθυμίσουμε, ότι ο κ. Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία, με νομοθετική ρύθμιση στις αρχές Δεκεμβρίου 2023 ενέταξαν το Αστεροσκοπείο Αθηνών και την ΕΜΥ στην Πολιτική Προστασία, υπό τον ασφυκτικό έλεγχο της Κυβέρνησης, παρά τις μεγάλες αντιδράσεις της Επιστημονικής Κοινότητας, της κοινής γνώμης και της Αντιπολίτευσης, ενέργεια τιμωρητική για το γεγονός ότι το Αστεροσκοπείο είχε προβλέψει εγκαίρως τις καταστροφές του Σεπτεμβρίου και είχε εκθέσει την Κυβερνητική απρονοησία.

Σε δηλώσεις της, η Ζωή είπε: «Εδώ στο Αστεροσκοπείο Αθηνών γίνεται μια δουλειά θαυμαστή, πολύτιμη, από τους Επιστήμονες που προσφέρουν σε όλη τη διάρκεια του έτους. Η φωτιά κόντεψε να κάψει και το Αστεροσκοπείο Αθηνών και χάρη στην προετοιμασία που είχαν κάνει οι υπεύθυνοι του Αστεροσκοπείου σώθηκε αυτό το πολύτιμο κτήμα του ελληνικού λαού, της ελληνικής κοινωνίας.

Ερχόμενη σε επαφή με πολίτες, με κατοίκους, με εθελοντές, με πυροσβέστες διαπιστώνω για άλλη μια φορά την πλήρη έλλειψη προετοιμασίας της κρατικής μηχανής, την εγκατάλειψη της πυροσβεστικής λειτουργίας. Το γεγονός ότι ανακλήθηκαν και ήρθαν άρον άρον πυροσβέστες απ’ όλη την Ελλάδα, από τα Γρεβενά, τη Λάρισα, από τους Μολάους, από κάθε γωνιά της Ελλάδας, γιατί δεν υπήρχε η προεργασία να προστατευθεί η Αττική. Και από εκεί που ήρθαν οι πυροσβέστες, λείπουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις. Εάν κάποιος μελετήσει την προεργασία που μου αφηγήθηκαν ότι είχαν κάνει οι Επιστήμονες εδώ για να προστατεύσουν τα πολύτιμα μηχανήματα, εργαλεία της δουλειάς τους, για να προστατέψουν τη δουλειά τους την ίδια και τη δυνατότητα να προγιγνώσκουν, να διαγιγνώσκουν, να προλαμβάνουν, να προειδοποιούν και να μας προϊδεάζουν, εάν λοιπόν κάποιος μελετήσει τι έχουν κάνει οι Επιστήμονες εδώ, καταλαβαίνει τι θα μπορούσε να έχει κάνει η Πολιτεία σε επίπεδο Κράτους.
Είναι ντροπή, είναι έγκλημα ασυγχώρητο και διαρκές αυτό που συμβαίνει στην πατρίδα μας. Ο κ. Μητσοτάκης είναι υπαίτιος, είναι υπόλογος και αυτός και κάθε αρμόδιος επιτελής του και θα έπρεπε ήδη όχι απλά να έχει ζητήσει συγγνώμη, οι συγγνώμες δεν σβήνουν τις φωτιές ούτε τις ευθύνες, θα έπρεπε ήδη να έχει θέσει τον εαυτό του στη διάθεση της Δικαιοσύνης. Θα έπρεπε να έχουν παραιτηθεί και υπεύθυνοι της Δικαιοσύνης και της Εισαγγελίας που όλα αυτά τα χρόνια δεν άσκησαν αποτελεσματικό έλεγχο και δεν επέβαλαν τις αναλογούσες ποινές. Όλοι και όλες αυτοί, που άφησαν την ατιμωρησία να θεριέψει. Είμαι εδώ, είμαστε εδώ, η Πλεύση Ελευθερίας θα είναι στο πλευρό των ανθρώπων. Είναι χρέος όλων μας σε τέτοιες στιγμές να αναγνωρίζουμε ότι η ανθρωπιά μας, η αλληλεγγύη μας, η εσωτερική μας δύναμη είναι ικανή να υπαγορεύσει έναν άλλον τρόπο ζωής. Είναι ικανή να διώξει επιτέλους μακριά αυτούς τους αχρείους, ένοχους κυβερνώντες».
16.8.2024