Αποτυχία των διαπραγματεύσεων μεταξύ Νετανιάχου και Χαμάς – Στο Ισραήλ ο Μπλίνκεν – Έκκληση για κατάπαυση του πυρός από Κ. Χάρις

Οι προσπάθειες των μεσολαβητών -Κατάρ, Αίγυπτος, ΗΠΑ- να κλειστεί συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση του Ισραήλ και το παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς δεν καρποφορούν ως τώρα. Οι έμμεσες διαπραγματεύσεις στη Ντόχα αναβλήθηκαν για αυτή την εβδομάδα την Παρασκευή. Αναμένεται να γίνουν νέες συνομιλίες στο Κάιρο εντός της εβδομάδας.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και το παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς επέρριψαν ο μεν στο δε και αντιστρόφως την ευθύνη για την αποτυχία ως αυτό το στάδιο της προσπάθειας των μεσολαβητών να κλειστεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ άρχισε νέα επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στο Ισραήλ.

Η επίσκεψη του κ. Μπλίνκεν, στο πλαίσιο της ένατης περιοδείας του στη Μέση Ανατολή από το ξέσπασμα του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, έχει στη θεωρία σκοπό να πειστούν «όλα τα μέρη» να κλείσουν συμφωνία, είπε από την πλευρά του αμερικανός αξιωματούχος που συνοδεύει τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μετά την άφιξή του στο Τελ Αβίβ.

Σύμφωνα με την κυρία Χάρις, οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη.

«Δεν εγκαταλείπουμε, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε πολύ σκληρά για αυτό», είπε  την παραμονή του συνεδρίου των Δημοκρατικών. «Πρέπει να εξασφαλίσουμε κατάπαυση του πυρός και πρέπει να εγγυηθούμε πως θα επιστρέψουν οι όμηροι» που κρατούνται στον παλαιστινιακό θύλακο από την 7η Οκτωβρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Έκκληση Κ. Χάρις να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας – ΑΠΕ-ΜΠΕ (amna.gr)

Στο Ισραήλ ο Μπλίνκεν – Νετανιάχου και Χαμάς αλληλοκατηγορούνται για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων – ΑΠΕ-ΜΠΕ (amna.gr)

Φωτό αρχείου

Τελευταία Άρθρα