«Ο μονόκερος που έδιωχνε τη βία μακριά» είναι το νέο παραμύθι της συγγραφέως, Σταυρούλας Βενιέρη, από τις Εκδόσεις ΚΟΥΡΟΣ

«Ο μονόκερος που έδιωχνε τη βία μακριά» είναι ένα παραμύθι, το οποίο καταδικάζει την επιθετικότητα και κάθε μορφή βίας. Μέσα από την απρόοπτη περιπέτεια ενός μικρού μονόκερου, της Σαλίνας, τα παιδιά κατανοούν πόσο άσχημο είναι να γινόμαστε επιθετικοί και να ασκούμε σωματική ή λεκτική βία σε άλλους ανθρώπους. 

Τι θα συμβεί άραγε, όταν η Σαλίνα βρεθεί άθελά της στο δάσος κάποιων ζώων που της επιτίθενται και της μιλούν βίαια, επειδή ήταν διαφορετική από εκείνα; Όταν τα ζώα θα κινδυνεύσουν από κάποιους άγριους μονόκερους, η Σαλίνα θα τα βοηθήσει; Θα μπορέσουν τα ζώα στο τέλος να την αποδεχτούν, ώστε να την κάνουν φίλη τους;

Το βιβλίο περιλαμβάνει προτάσεις και δράσεις για τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων, θέματα συζήτησης εκπαιδευτικών με τους μαθητές, ιδέες για ζωγραφική, απλές κατασκευές, φύλλα εργασίας κι ένα ποίημα σχετικό με το παραμύθι, κατάλληλο για δραματοποίηση.

Συμπεριλαμβάνεται CD – ROM με το υλικό του βιβλίου.

Το έργο τιμήθηκε με το Α΄ Βραβείο στην κατηγορία «Εκπαιδευτικό Παραμύθι» από τη Διεθνή Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών το 2024.

Λίγα λόγια από τη συγγραφέα

Η βία και η επιθετικότητα αποτελούν ένα συχνό πρόβλημα συμπεριφοράς των παιδιών, το οποίο τα τελευταία χρόνια αυξάνεται αλματωδώς και με διάφορες μορφές. Γι’ αυτόν τον λόγο, αγγίζει, ευαισθητοποιεί, αλλά και προβληματίζει γονείς, εκπαιδευτικούς, αλλά και κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο.

 

Κύριος σκοπός μου λοιπόν, μέσα από την ιστορία του μονόκερου που έδιωχνε τη βία μακριά, είναι να  συνειδητοποιήσουν τα παιδιά ότι η επιθετικότητα και η βία είναι καταστροφικές και τραυματίζουν ανεπανόρθωτα αυτόν που τις δέχεται. Επίσης, στοχεύω να αντιληφθούν πώς πρέπει να διαχειρίζονται τις συγκρούσεις και να διατηρούν τον αυτοέλεγχό τους. 

Εύχομαι η Σαλίνα να γίνει μία από τις αγαπημένες ηρωίδες των παιδιών και να τα βοηθήσει να συνειδητοποιήσουν  ότι με σεβασμό, ευγένεια και πνεύμα αλληλοβοήθειας, μπορούμε να συνυπάρξουμε όλοι αρμονικά, χτίζοντας όμορφες και υγιείς σχέσεις. 

Κι ας έχουμε υπόψη μας, να μην υιοθετούμε την άσχημη τάση να συγκρίνουμε τα παιδιά με άλλα παιδιά, γιατί τα εξωθούμε αδικαιολόγητα σε ανταγωνισμό, προκαλώντας τους συναισθήματα εχθρότητας, αντιζηλίας και απόρριψης.

Σταυρούλα Βενιέρη 

Συγγραφέας Παραμυθιών & Παιδικής Λογοτεχνίας 

24.8.2024